1200 kalóriás diéta – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az étkezéseket gondosan meg kell tervezni az 1200 kalóriás diéta szerint. Elárulunk egy nagyszerű recept ötletet, és azt, hogy hosszú távon valóban le lehet-e fogyni vele.

Mi is az az 1200 kalóriás diéta?

Az 1200 kalóriás diéta körülbelül 1200 kalóriára korlátozza a napi kalóriabevitelt a fogyás érdekében. Sok más diétától eltérően a koncepció napi három kiegyensúlyozott étkezést javasol, ami a sóvárgás megelőzését szolgálja.

Fontos, hogy az egészséges ételek szerepeljenek a táplálkozási tervben. A diéta célja, hogy megkönnyítse a hosszú távú étrendváltás megkezdését – a jelentősen csökkentett kalóriamennyiség azt jelenti, hogy gyakorlatilag kénytelen vagy egészségesebben étkezni, még akkor is, ha elméletileg egyetlen étel sem tiltott.

Kalóriacsökkentés a fogyásért

Az 1200 kalóriás diéta néhány napig tartható, és az a célja, hogy az étrendváltás megkezdésekor leadjunk néhány kilót, ami növeli a motivációt.

Fontos, hogy a diéta után ne egyél úgy, mint korábban – különben fennáll a jojó-effektus veszélye. Ehelyett érdemes fokozatosan növelni a kalóriabevitelt az 1200 kalóriás diéta után – például úgy, hogy minden nap megengedsz magadnak egy kis uzsonnát.

A szervezet tehát lassan megszokja, és nem reagál azonnal egy kilóval a másik után. A megfelelő mennyiség megtalálása érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni a testsúlyunkat.

Mit ehetek az 1200 kalóriás diéta mellett?

Ennek a diétának a táplálkozási tervében általában minden étel megengedett, de a kalóriahatár túllépésének elkerülése érdekében természetesen az egészséges receptek a jobb választás.

A következő érvényes: minél kevesebb kalóriát tartalmaz egy élelmiszer, annál nagyobb lehet az adag. Érdemes naponta egészséges szénhidrátokat (pl. teljes kiőrlésű tészta és kenyér vagy quinoa), sok gyümölcsöt és zöldséget, fehérjét (például tojás, hal, sovány hús és tejtermékek) és egészséges zsírokat (pl. olívaolaj és tejtermékek) fogyasztani.

A diéta alatt teljes mértékben kerülni kell az alkoholt, a készételeket és az édességeket. Ezt követően ismét kis mennyiségek megengedettek.

A kivétel azonban ne váljon szabállyá, különben az új kívánt súlyt aligha lehet tartani, mert kilónként vissza fog jönni. És akkor ez a fogyókúra hiábavaló volt.

Egészséges receptek az 1200 kalóriás diétához

Íme egy példa a három étkezésre egy napra, amely megfelel a koncepciónak, és körülbelül 1200 kalóriát tesz ki:

Reggeli

  • Málna mandula kása: A zabpehely, mandula ital, málna és a körte kombinációja édes lendületet ad reggelente. Ízletes és gyorsan elkészíthető: Tíz perc alatt egészséges reggelit kapsz, adagonként alig 370 kalóriáért.

Ebéd

  • Sült tészta sertéshússal és spenóttal: Mint az ázsiai snack bárban, csak még jobb: A teriyakiban pácolt sertéshúsos és spenótos sült tésztánk minden tápanyagot biztosítanak ebédidőben, és egyszerűen nagyszerű ízű. Körülbelül 440 kalóriát tartalmaz egy adag.

Vacsora

  • Lazac medál mustáros zöldségekkel: A hal tele van fehérjével, és hetente legalább kétszer szerepelnie kell az étlapon. Adjunk hozzá kelbimbót, póréhagymát, borsót, és tökéletes vacsorát kapunk, adagonként mindössze 445 kalóriával.

Ne felejts el inni

Férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik a következő: Naponta legalább két liter vizet igyunk, de ha tudunk lehet többet is.

Az üdítőket érdemes teljesen mellőzni, mert tele vannak cukorral és megnehezíthetik a fogyást. Azonban cukrozatlan tea is megengedett.

Fogyj le a megfelelő diétával – és sportolj!

Testmozgás nélkül is lehetséges fogyni, de nehéz. Az anyagcsere felgyorsításához és az izomépítéshez, amihez viszont több zsírt kell elégetnünk, a testmozgás valójában elengedhetetlen.

A legjobb az erő- és állóképességi edzések kombinációja, legalább hetente három nap. Minden edzésre legalább 30 percet kell rászánni.

Az állóképességet például futással, úszással lehet növelni, de a saját testsúlyos gyakorlatok is hatékonyak.

További diéta típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több diéta típus egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

  • 90 napos diéta: A 90 napos diéta során szigorú étkezési tervet kell követni, és be kell tartani az ételfogyasztásra vonatkozó szabályokat.
  • Almaecet diéta: Állítólag csökkenti az étvágyat, ezáltal kevesebbet eszünk.
  • Atkins diéta: Az Atkins diéta célja a fogyás a szénhidrátok elkerülésével és az inzulinszint szabályozásával.
  • Candida diéta: A Candida diéta megköveteli, hogy kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát.
  • Dash diéta: A DASH diéta fő célja a magas vérnyomás csökkentése.
  • Fehérje diéta: A fehérje diéta fő összetevője, ahogy a nevéből is sejthető, a magas fehérjetartalmú termékek fogyasztása.
  • Fodmap diéta: Bizonyos, FODMAP-ban gazdag élelmiszerek elhagyása jótékony hatással lehetnek a szervezetre.
  • Hasmenés diéta: Az egyszerűbb ételek csökkentik a maradék vagy az emésztetlen hulladék mennyiségét a vastagbélben.
  • Hisztamin diéta: Az étrend általában kizárja vagy csökkenti a magas hisztamin tartalmú ételeket, és hangsúlyozza a magas rosttartalmú ételek, a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását.
  • Ketogén diéta: Ez az egyik legnépszerűbb alacsony szénhidráttartalmú, hasznos zsírokban gazdag étrend.
  • Köszvény diéta: A köszvény diéta célja a purinok számának csökkentése, amelyeket szervezetünkben a fehérjék lebontásakor termelünk.
  • Mediterrán diéta: A mediterrán diéta alapjául olyan ételek szolgálnak, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halak és a növényi olajok.
  • Paleo diéta: A paleo diéta középpontjában az olyan élelmiszerek fogyasztása áll, amelyek a paleolit ​​korszakban elérhetőek voltak.
  • Reflux diéta: Az állapotot kiváltó élelmiszerek kerülése enyhítheti a GERD tüneteit.
  • Sirtfood diéta: A Sirtfood Diéta középpontjában a szervezetben aktív szirtuinok állnak.
  • Tojás diéta: Ez egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú terv.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez