A 13 C-vitaminban leggazdagabb élelmiszer

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Leggyakrabban akkor jut eszünkbe, hogy mennyire fontos a C-vitamin bevitele, amikor például vírus támad meg minket, vagy amikor úgy érezzük, hogy immunrendszerünk elég gyenge és fogékony.

A C-vitamin nagyon erős immunstimuláns. Megvédi a sejteket a szervezetet támadó szabad gyököktől, és ellensúlyozni tudja a stresszhormonokat.

Mi az a C-vitamin?

A C-vitamin létfontosságú az emberi szervezet számára. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely nem szintetizálódik önállóan a szervezetben, ugyanakkor számos létfontosságú funkció ellátásáért felelős.

Annak ellenére, hogy ez a vitamin jelentős biológiai szerepet tölt be a szervezetben, szervezetünk nem termeli. A C-vitamin az egyik legnépszerűbb vitamin, és széles körben használják étrend-kiegészítőként.

Hogyan juthatunk C-vitaminhoz?

  • Táplálkozással – a legtöbb ember úgy dönt, hogy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozással szerez be C-vitamint, beleértve minden magas vitamintartalmú ételt.
  • Étrend-kiegészítő formájában – az emberek egy része inkább étrend-kiegészítő formájában jut C-vitaminhoz.

A legmagasabb C-vitamin tartalmú élelmiszerek

A legjobb módja annak, hogy C-vitaminhoz jussunk ha étkezéssel juttatjuk a szervezetbe. A jó hír az, hogy az értékes vitamint tartalmazó ételek nemcsak egészségesek, hanem rendkívül ízletesek is.

Ennek köszönhetően megkapjuk a szükséges napi adagot anélkül, hogy kellemetlen ízű és kinézetű dolgokat kellene enni.

Íme a 13 C-vitaminban gazdag étel

1. Eper

Amellett, hogy rendkívül ízletes étel, az eper minden fontos vitamint is tartalmaz. 100 g eper egy adagja több mint 85 mg C-vitamint tartalmaz.

2. Citrusfélék

A citrusfélék a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök. Körülbelül 100 mg C-vitamint tartalmaznak 100 grammonként, ezért különösen hasznosak az őszi-téli szezonban.

Naponta 300-400 g citrusféléket fogyasszunk, hogy a szervezetünk feltöltődjön a szükséges mennyiségű C-vitaminnal.

3. Paprika

Egy tál friss paprika háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi narancs, vagyis körülbelül 290 mg-ot.

4. Brokkoli

100 g brokkoli több mint 130 mg C-vitamint tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a brokkoli rendszeres fogyasztása megvédhet minket a rák kialakulásától.

5. Paradicsom

A lédús piros paradicsom egy másik nagyon népszerű C-vitamin forrás, és szárított formában ez a fő összetevő meglehetősen koncentrált. Egy közepes méretű, körülbelül 120 g-os nyers paradicsom körülbelül 23 mg C-vitamint tartalmaz.

6. Kelbimbó

A kelbimbó íze természetesen nem mindenkinek tetszik, de a C-vitamin tartalmát tekintve elég jó hírnévnek örvend. Átlagosan 152-247 mg C-vitamint tartalmaz, amely nagyon stabil formában van, és nem bomlik le a tárolás során.

7. Zöld leveles zöldségek

Saláta cékla, kelkáposzta, spenót, különféle saláta zöldek, zöldfűszer, sóska, csalán – ezek mind C-vitaminban gazdag források, amelyek mindig egészséges és jó választás az étlapunkba.

A fentiek közül a kelkáposzta a legjobb választás, mert ez tartalmazza a legtöbb C-vitamint – 130 mg-ot, ami a szükséges napi adag.

Fontos tudni, hogy ezeknek a zöldségeknek az elkészítésekor nem érdemes túl apróra vágni, ugyanis a levegő oxigénje tönkreteszi a C-vitamin-tartalmat, ilyenkor sokkal jobb, ha kézzel kisebbre tépjük őket.

8. Kivi

Meglepő tény a kivivel kapcsolatban, hogy magasabb a C-vitamin tartalma, mint ami a citrusfélékben, például a narancsban található. Mindössze 2 kivi körülbelül 140 mg C-vitamint tartalmaz.

9. Karfiol

Függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy pürésítve szolgálják fel, a karfiol megőrzi C-vitamin tartalmát – 130 mg/100 g. Ez valóban irigylésre méltó érték.

Ezenkívül a karfiol rostban, fehérjében gazdag és nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

10. Ananász

Gyümölcs, amely létfontosságú bromelaint tartalmaz, amely elnyomja a duzzanatot és a gyulladást. A benne lévő C-vitamin mennyisége is nagyobb, mint a citrusfélékben, például a narancsban.

Egy csésze ananászdarabos tea csaknem 80 mg C-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi adag körülbelül 131%-a.

11. Mangó

A kiváló íz mellett a mangónak van egy másik előnye is, mégpedig az, hogy sok hasznos vitaminban gazdag. 100 g mangó körülbelül 120 mg C-vitamint tartalmaz.

12. Papaya

100 g papaya körülbelül 90 mg C-vitamint tartalmaz. Amellett, hogy gazdag C-vitamin forrás, a papaya támogatja az enzimek munkáját a gyomorban, valamint javítja a bőr és a csontok állapotát.

13. Csípős paprika

Csak egy fél tál friss vagy szárított chili paprika 108 mg C-vitamint tartalmaz. Kapszaicint is tartalmaz, amely támogatja az ízületeket és véd mindenféle izomgörcs ellen.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez