A 13 C-vitaminban leggazdagabb élelmiszer

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Leggyakrabban akkor jut eszünkbe, hogy mennyire fontos a C-vitamin bevitele, amikor például vírus támad meg minket, vagy amikor úgy érezzük, hogy immunrendszerünk elég gyenge és fogékony.

A C-vitamin nagyon erős immunstimuláns. Megvédi a sejteket a szervezetet támadó szabad gyököktől, és ellensúlyozni tudja a stresszhormonokat.

Mi az a C-vitamin?

A C-vitamin létfontosságú az emberi szervezet számára. Ez egy vízben oldódó vitamin, amely nem szintetizálódik önállóan a szervezetben, ugyanakkor számos létfontosságú funkció ellátásáért felelős.

Annak ellenére, hogy ez a vitamin jelentős biológiai szerepet tölt be a szervezetben, szervezetünk nem termeli. A C-vitamin az egyik legnépszerűbb vitamin, és széles körben használják étrend-kiegészítőként.

Hogyan juthatunk C-vitaminhoz?

  • Táplálkozással – a legtöbb ember úgy dönt, hogy kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozással szerez be C-vitamint, beleértve minden magas vitamintartalmú ételt.
  • Étrend-kiegészítő formájában – az emberek egy része inkább étrend-kiegészítő formájában jut C-vitaminhoz.

A legmagasabb C-vitamin tartalmú élelmiszerek

A legjobb módja annak, hogy C-vitaminhoz jussunk ha étkezéssel juttatjuk a szervezetbe. A jó hír az, hogy az értékes vitamint tartalmazó ételek nemcsak egészségesek, hanem rendkívül ízletesek is.

Ennek köszönhetően megkapjuk a szükséges napi adagot anélkül, hogy kellemetlen ízű és kinézetű dolgokat kellene enni.

Íme a 13 C-vitaminban gazdag étel

1. Eper

Amellett, hogy rendkívül ízletes étel, az eper minden fontos vitamint is tartalmaz. 100 g eper egy adagja több mint 85 mg C-vitamint tartalmaz.

2. Citrusfélék

A citrusfélék a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök. Körülbelül 100 mg C-vitamint tartalmaznak 100 grammonként, ezért különösen hasznosak az őszi-téli szezonban.

Naponta 300-400 g citrusféléket fogyasszunk, hogy a szervezetünk feltöltődjön a szükséges mennyiségű C-vitaminnal.

3. Paprika

Egy tál friss paprika háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint ugyanennyi narancs, vagyis körülbelül 290 mg-ot.

4. Brokkoli

100 g brokkoli több mint 130 mg C-vitamint tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a brokkoli rendszeres fogyasztása megvédhet minket a rák kialakulásától.

5. Paradicsom

A lédús piros paradicsom egy másik nagyon népszerű C-vitamin forrás, és szárított formában ez a fő összetevő meglehetősen koncentrált. Egy közepes méretű, körülbelül 120 g-os nyers paradicsom körülbelül 23 mg C-vitamint tartalmaz.

6. Kelbimbó

A kelbimbó íze természetesen nem mindenkinek tetszik, de a C-vitamin tartalmát tekintve elég jó hírnévnek örvend. Átlagosan 152-247 mg C-vitamint tartalmaz, amely nagyon stabil formában van, és nem bomlik le a tárolás során.

7. Zöld leveles zöldségek

Saláta cékla, kelkáposzta, spenót, különféle saláta zöldek, zöldfűszer, sóska, csalán – ezek mind C-vitaminban gazdag források, amelyek mindig egészséges és jó választás az étlapunkba.

A fentiek közül a kelkáposzta a legjobb választás, mert ez tartalmazza a legtöbb C-vitamint – 130 mg-ot, ami a szükséges napi adag.

Fontos tudni, hogy ezeknek a zöldségeknek az elkészítésekor nem érdemes túl apróra vágni, ugyanis a levegő oxigénje tönkreteszi a C-vitamin-tartalmat, ilyenkor sokkal jobb, ha kézzel kisebbre tépjük őket.

8. Kivi

Meglepő tény a kivivel kapcsolatban, hogy magasabb a C-vitamin tartalma, mint ami a citrusfélékben, például a narancsban található. Mindössze 2 kivi körülbelül 140 mg C-vitamint tartalmaz.

9. Karfiol

Függetlenül attól, hogy nyersen, főzve vagy pürésítve szolgálják fel, a karfiol megőrzi C-vitamin tartalmát – 130 mg/100 g. Ez valóban irigylésre méltó érték.

Ezenkívül a karfiol rostban, fehérjében gazdag és nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

10. Ananász

Gyümölcs, amely létfontosságú bromelaint tartalmaz, amely elnyomja a duzzanatot és a gyulladást. A benne lévő C-vitamin mennyisége is nagyobb, mint a citrusfélékben, például a narancsban.

Egy csésze ananászdarabos tea csaknem 80 mg C-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi adag körülbelül 131%-a.

11. Mangó

A kiváló íz mellett a mangónak van egy másik előnye is, mégpedig az, hogy sok hasznos vitaminban gazdag. 100 g mangó körülbelül 120 mg C-vitamint tartalmaz.

12. Papaya

100 g papaya körülbelül 90 mg C-vitamint tartalmaz. Amellett, hogy gazdag C-vitamin forrás, a papaya támogatja az enzimek munkáját a gyomorban, valamint javítja a bőr és a csontok állapotát.

13. Csípős paprika

Csak egy fél tál friss vagy szárított chili paprika 108 mg C-vitamint tartalmaz. Kapszaicint is tartalmaz, amely támogatja az ízületeket és véd mindenféle izomgörcs ellen.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez