A műfüves focipálya előnyei, gondozása

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

SZPONZORÁLT TARTALOM

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sportágnak számít szerte a világon. Minden városban több tucatnyi játszótér található, ahol a gyerekek és a felnőttek focizhatnak. Azonban ha egy modern futballpályát szeretnénk az funkcionális mérnöki tervezést igényel.

Manapság már egyre többen választják a műfüvet egy focipálya kialakításához a természetes fű helyett. A műfűnek számos előnye és pozitívuma van a természetes fűvel szemben, különösen a karbantartás szempontjából.

Nézzük milyen előnyei vannak a műfűnek

 • Széles színskálával rendelkezik, teljesen utánozza a természetes növénytakarót.
 • A műfű tökéletes választás sportpályák, teniszpályák, teraszok, nyilvános helységek padlójára.
 • A bevonat ellenáll a taposásnak, nem fél az UV-sugárzástól és a kedvezőtlen légköri tényezőktől, műszaki és működési jellemzői szélsőséges hőmérsékleten, magas páratartalom és hosszan tartó hő mellett sem romlanak.
 • A szintetikus szálak közömbösek a mosó- és tisztítószerekkel szemben.
 • A műfű biztosítja a futballfű formájának állandóságát, meghatározza a labda természetes visszapattanását.
 • A gyerekek ájulásig játszhatnak a műfüves pályán anélkül, hogy a műfüves focicipőt foltokkal vagy sárral szennyeznék be. A természetes füvön való focizás általában zöld vagy barna foltokkal szennyezi be a cipőket, amelyeket borzasztó nehéz eltávolítani.
 • Megfelelő tapadást biztosít.
 • A fű nem igényel öntözést, nyírást és műtrágyázást – a gondozása a vízzel való mosásra és a felület időszakos fertőtlenítésére korlátozódik.
 • A műfüves pálya jelentős előnye a természetes fűvel szemben, hogy sokkal kevesebb időt igényel a használatba vétel előkészítése.
 • Ezenkívül a műfüves pályákat nem lepik el rovarok vagy más kártevők, mint a természetes füves területeket.
 • A műfű másik előnye, hogy környezetbarátabb, mint a természetes fű. Ennek az az oka, hogy a műfüves területeken nincs szükség peszticidekre, gyomirtókra vagy egyéb vegyszerekre.

A FIFA ajánlásainak megfelelően a műfüves gyepszőnyeg magassága nem haladhatja meg a 60 mm-t, a profi csapatoknál 50 mm, az edzéseknél pedig 40 mm hosszúság megengedett. A futsal mérkőzéseket 30 mm-es fűmagasságú pályán kell játszani.

Gondozási tippek

A szintetikus és a természetes felületek ápolása eltérő.

Tehát a műfű élettartamának növelése érdekében érdemes néhány szabályt betartani:

 • Egyenletesen terheljük a különböző edzési helyszínek használatával (ebben az esetben hordozható kapura lesz szükség).
 • Ha a fűszálak összezúzódnak és vízszintesen fekszenek, az azt jelenti, hogy a labda gurulási paraméterei romlani fognak a futballpályán. Ennek megelőzése érdekében a gyepet rendszeresen át kell fésülni. Ezt a feladatot a speciális, műfüves futófelülettel ellátott gumiabroncsokkal felszerelt traktorok végzik el a legjobban.
 • A műfüvet rendszeresen meg kell tisztítani a kövektől, levelektől és egyéb törmelékektől.
 • Hosszan tartó nedves időjárás esetén nehezebbé válik a műgyep ápolása, ebben az esetben a rotációs kefék használata ajánlott.

Összegzés

A műfű számos előnnyel rendelkezik a természetes fűhöz képest, beleértve a kevesebb karbantartást, a nagyobb tartósságot és a nagyobb biztonságot.

Környezetbarátabb és egyenletesebb játékfelületet biztosít. Ezek az előnyök a műfüvet ideális választássá teszik a focizáshoz, amelynek elengedhetetlen kellékei a megfelelő sportruházat, focilabda, minőségi puma kapuskesztyű, és egy hordozható focikapu.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez