A műfüves focipálya előnyei, gondozása

Szerző: Norbert

SZPONZORÁLT TARTALOM

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sportágnak számít szerte a világon. Minden városban több tucatnyi játszótér található, ahol a gyerekek és a felnőttek focizhatnak. Azonban ha egy modern futballpályát szeretnénk az funkcionális mérnöki tervezést igényel.

Manapság már egyre többen választják a műfüvet egy focipálya kialakításához a természetes fű helyett. A műfűnek számos előnye és pozitívuma van a természetes fűvel szemben, különösen a karbantartás szempontjából.

Nézzük milyen előnyei vannak a műfűnek

 • Széles színskálával rendelkezik, teljesen utánozza a természetes növénytakarót.
 • A műfű tökéletes választás sportpályák, teniszpályák, teraszok, nyilvános helységek padlójára.
 • A bevonat ellenáll a taposásnak, nem fél az UV-sugárzástól és a kedvezőtlen légköri tényezőktől, műszaki és működési jellemzői szélsőséges hőmérsékleten, magas páratartalom és hosszan tartó hő mellett sem romlanak.
 • A szintetikus szálak közömbösek a mosó- és tisztítószerekkel szemben.
 • A műfű biztosítja a futballfű formájának állandóságát, meghatározza a labda természetes visszapattanását.
 • A gyerekek ájulásig játszhatnak a műfüves pályán anélkül, hogy a műfüves focicipőt foltokkal vagy sárral szennyeznék be. A természetes füvön való focizás általában zöld vagy barna foltokkal szennyezi be a cipőket, amelyeket borzasztó nehéz eltávolítani.
 • Megfelelő tapadást biztosít.
 • A fű nem igényel öntözést, nyírást és műtrágyázást – a gondozása a vízzel való mosásra és a felület időszakos fertőtlenítésére korlátozódik.
 • A műfüves pálya jelentős előnye a természetes fűvel szemben, hogy sokkal kevesebb időt igényel a használatba vétel előkészítése.
 • Ezenkívül a műfüves pályákat nem lepik el rovarok vagy más kártevők, mint a természetes füves területeket.
 • A műfű másik előnye, hogy környezetbarátabb, mint a természetes fű. Ennek az az oka, hogy a műfüves területeken nincs szükség peszticidekre, gyomirtókra vagy egyéb vegyszerekre.

A FIFA ajánlásainak megfelelően a műfüves gyepszőnyeg magassága nem haladhatja meg a 60 mm-t, a profi csapatoknál 50 mm, az edzéseknél pedig 40 mm hosszúság megengedett. A futsal mérkőzéseket 30 mm-es fűmagasságú pályán kell játszani.

Gondozási tippek

A szintetikus és a természetes felületek ápolása eltérő.

Tehát a műfű élettartamának növelése érdekében érdemes néhány szabályt betartani:

 • Egyenletesen terheljük a különböző edzési helyszínek használatával (ebben az esetben hordozható kapura lesz szükség).
 • Ha a fűszálak összezúzódnak és vízszintesen fekszenek, az azt jelenti, hogy a labda gurulási paraméterei romlani fognak a futballpályán. Ennek megelőzése érdekében a gyepet rendszeresen át kell fésülni. Ezt a feladatot a speciális, műfüves futófelülettel ellátott gumiabroncsokkal felszerelt traktorok végzik el a legjobban.
 • A műfüvet rendszeresen meg kell tisztítani a kövektől, levelektől és egyéb törmelékektől.
 • Hosszan tartó nedves időjárás esetén nehezebbé válik a műgyep ápolása, ebben az esetben a rotációs kefék használata ajánlott.

Összegzés

A műfű számos előnnyel rendelkezik a természetes fűhöz képest, beleértve a kevesebb karbantartást, a nagyobb tartósságot és a nagyobb biztonságot.

Környezetbarátabb és egyenletesebb játékfelületet biztosít. Ezek az előnyök a műfüvet ideális választássá teszik a focizáshoz, amelynek elengedhetetlen kellékei a megfelelő sportruházat, focilabda, minőségi puma kapuskesztyű, és egy hordozható focikapu.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez