Használhatjuk ezt az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek listáját, függetlenül attól, hogy keto- vagy más alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytatunk.
Az alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat.
Kimutatták, hogy jelentősen csökkenti az éhségérzetet, ami általában fogyáshoz vezet anélkül, hogy kalóriákat kellene számolni. (1)
Több mint 20 tanulmány kimutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták akár 2-3-szor nagyobb súlycsökkenést okozhatnak, mint az alacsony zsírtartalmú diéták. (2)
A szénhidrátbevitel csökkentése számos egyéb egészségügyi előnnyel járhat, például csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást és a triglicerideket, vagy javítja a HDL-koleszterinszintet.
Jó példa erre a híres ketogén diéta, amelyet az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentésére hoztak létre.
Ezenkívül az alacsony szénhidráttartalmú ételek fogyasztása nem bonyolult.
Alapozzuk étrendünket valódi alacsony szénhidráttartalmú ételekre, a fogyás és az égészségünk érdekében.
Ime a 26 alacsony szénhidrát tartalmú étel, amely egészséges és ízletes
1. Marhahús
A marhahús nagyon laktató és sok fontos tápanyagot tartalmaz. A marhahús vasban és B12-vitaminban gazdag étel.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
2. Csirke
A csirke az egyik legnépszerűbb hús a világon. Sok hasznos tápanyagban gazdag és kiváló fehérjeforrás.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
3. Sertéshús
A sertéshús finom és különösen népszerű nálunk, a szalonna pedig sok szénhidrátszegény diétát tartó ember kedvence.
A szalonna feldolgozott hús, tehát biztosan nem egészséges étel. Általánosságban elmondható azonban, hogy alacsony szénhidráttartalmú étrend mellett mérsékelt mennyiségű szalonnát fogyaszthatunk.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
4. Bárány
A marhahúshoz hasonlóan a bárány is sok hasznos tápanyagot tartalmaz, beleértve a vasat és a B12-vitamint. A fűvel táplált bárányhús gyakran magas linolsavat tartalmaz, hasznos zsírsavakhoz (CLA) konjugálva.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
5. Lazac
A lazac az egyik legnépszerűbb halfaj az egészséges táplálkozás hívei között.
Ez egy olajos hal, ami azt jelenti, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz szívbarát zsírokat – jelen esetben omega-3 zsírsavakat.
A hal és más tenger gyümölcsei rendkívül táplálóak és egészségesek. Különösen gazdagok jódban, B12-ben és omega-3 zsírsavakban.
A lazac tele van B12-vitaminnal, jóddal és megfelelő mennyiségű D3-vitaminnal is.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
6. Pisztráng
A lazachoz hasonlóan a pisztráng is egyfajta olajos hal, amely omega-3 zsírsavakat és más fontos tápanyagokat tartalmaz.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
7. Szardínia
A szardínia egy olajos hal, amelyet általában szinte egészben, szálkákkal együtt fogyasztanak.
Ezek a világ egyik legtáplálóbb tápláléka, és szinte minden tápanyagot tartalmaznak, amelyre a szervezetnek szüksége van.
Szénhidráttartalom: 0 gramm
8. Brokkoli
Szinte minden zöldség alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer.
A brokkoli egy finom keresztes virágú zöldség, amelyet nyersen vagy főzve is fogyaszthatunk. Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban és rostban, és erős növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek a rák ellen küzdenek.
100 gramm brokkoli 7 gramm szénhidrátot tartalmaz.
A zöld leveles és keresztes virágú zöldségek különösen alacsony tartalmúak, és szénhidrátjaik nagy része rost.
9. Paradicsom
Tudományosan a paradicsom gyümölcs, de általában zöldségként fogyasztják. C-vitaminban és káliumban gazdag.
100 gramm paradicsom 4 gramm szénhidrátot tartalmaz.
10. Hagyma
A hagyma rostokban, antioxidánsokban és különféle gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag élelmiszer.
9 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
11. Kelbimbó
A kelbimbó nagyon tápláló zöldség, mint a brokkoli és a káposzta.
Nagyon gazdagok C- és K-vitaminban, és sok hasznos növényi vegyületet tartalmaznak.
7 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
12. Karfiol
A karfiol egy finom és sokoldalú zöldség, amellyel különféle érdekes ételeket készíthetünk konyhánkban.
Folsavban, K- és C-vitaminban gazdag.
5 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
13. Uborka
Az uborka népszerű zöldség, amely főleg vízből áll, kevés K-vitaminnal.
4 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
14. Paprika
A paprika kedvelt zöldség, jellegzetes és kielégítő ízzel. Nagyon magas rostot, karotin antioxidánsokat és C-vitamint tartalmaz.
6 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
15. Spárga
A spárga nagyon finom tavaszi zöldség.
Nagyon gazdagok rostban, C-vitaminban, folsavban, K-vitaminban és karotin antioxidánsokban.
A legtöbb zöldséghez képest nagyon magas a fehérjetartalma.
2 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként
16. Zöldbab
Gazdag egészséges tápanyagokban, beleértve a rostot, fehérjét, magnéziumot, káliumot, C- és K-vitamint.
7 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
17. Gomba
Bár technikailag nem növények, az ehető gombákat gyakran a zöldségek közé sorolják.
A gombák néhány B-vitaminban gazdagok, és jó mennyiségű káliumot tartalmaznak.
3 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
18. Avokádó
Az avokádó egy egyedülálló gyümölcsfajta. Ahelyett, hogy sok szénhidrátot tartalmazna, sok egészséges zsírt tartalmaz.
Az avokádó nagy mennyiségű rostot és káliumot, valamint megfelelő mennyiségű egyéb tápanyagot tartalmaz.
Amikor az alábbi szénhidrátszámokat nézzük, ne feledjük, hogy az avokádóban található szénhidrátok nagy része, vagy körülbelül 78%-a rost. Ezért szinte egyáltalán nem tartalmaz emészthető nettó szénhidrátot. Ezért az avokádó az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú ételek része.
8,5 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
Míg a gyümölcsöket általában egészségesnek tartják, nagyon ellentmondásosak azok körében, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek.
Ennek az az oka, hogy a legtöbb gyümölcsben magas a szénhidráttartalom, ellentétben a zöldségekkel.
19. Olajbogyó
Az olíva egy másik ízletes, zsírban gazdag gyümölcs. Az olajbogyó vasban és rézben gazdag élelmiszer, és megfelelő mennyiségű E-vitamint tartalmaz.
6 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
20.Grapefruit
A grapefruit a narancshoz hasonló, de keserű ízű citrusféle. C-vitaminban és karotin antioxidánsokban gazdagok.
11 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
21. Sárgabarack
Nagyon finom, kevés szénhidrátot, de sok C-vitamint és káliumot tartalmazó gyümölcs.
11 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
22. Mandula
A mandula az egyik leghíresebb dió a világon.
E-vitamint, rostot tartalmaz, és a magnézium egyik legjobb forrása, amely egy olyan ásványi anyag, amelyhez a legtöbb ember nem jut hozzá.
Ezenkívül a mandula hihetetlenül laktató, és néhány tanulmány kimutatta, hogy elősegíti a fogyást.
22 gramm szénhidrát 100 grammonként.
23. Dió
A dió finom és tápláló.
Különféle tápanyagokat tartalmaz, és különösen gazdag alfa-linolénsavban (ALA), egy omega-3 zsírsavban.
14 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
A diófélék és a magvak nagyon népszerűek az alacsony szénhidráttartalmú ételeken alapuló étrendben. Általában alacsony a szénhidráttartalmuk, de sok zsírt, rostot, fehérjét és különféle nyomelemeket tartalmaznak.
24. Földimogyoró
Nagyon sok rostot, magnéziumot, E-vitamint és más fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
16 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.
25. Extra szűz olívaolaj
Az extra szűz olívaolaj a legegészségesebb zsír a világon.
Ez az alapja az egészséges mediterrán diétának, amely erős antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz.
Szénhidráttartalom: 0
26. Kókuszolaj
Szuper egészséges, közepes szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsír, amely jótékony hatással van az anyagcserére.
Ezekről a zsírsavakról kimutatták, hogy csökkentik az étvágyat, fokozzák a zsírégetést és segítik az embereket a hasi zsír elvesztésében. (3)
Összegzés
A kevesebb szénhidrát fogyasztása lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat.
Sok alacsony szénhidráttartalmú étel egészséges, tápláló és ízletes.
Ezenkívül nagyon változatosak, és számos fő élelmiszer-kategóriát lefednek, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, húst, halat, tejtermékeket és még sok mást.
Az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú étrend segíthet a fogyásban és javíthatja az egészséget.