Az aminosavak és egészségügyi előnyeik

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Az aminosavakat gyakran a „fehérje építőköveinek” nevezik. Valójában ezek olyan vegyületek, amelyek a szervezetben számos létfontosságú folyamathoz szükségesek, mint például a fehérjeépítés, a hormonok és neurotranszmitterek szintézise, ​​a szövetek helyreállítása és még sok más.

A testednek 20 különböző aminosavra van szüksége a növekedéshez és a megfelelő működéshez. Ezen aminosavak közül 9-et a szervezet nem tud előállítani, ezért esszenciálisnak minősülnek.

Néhány aminosav étrend-kiegészítőként is bevehető. Cikkünkben bemutatunk mindent, amit az aminosavakról tudni kell, hogyan működnek, mely ételekben találhatók meg, és milyen előnyökkel jár a bevételük.

Esszenciális aminosavak

Az emberi szervezet által nem előállítható aminosavak a következők: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin.

Táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel is beszerezhetők. Az esszenciális aminosavak legjobb forrásai az állati fehérjék, amelyek a húsban és a tojásban találhatók.

Amikor a fehérjék bejutnak a szervezetbe, aminosavakká bomlanak le, és csak ezután épülnek be azokba a folyamatokba, amelyekben részt kell venniük.

Esszenciális aminosavak
Forrás: shimadzu.eu

Az esszenciális aminosavak funkciója

A kilenc esszenciális aminosav számos fontos funkciót lát el az emberi szervezetben. Nézzük őket:

1. Fenilalanin (L-fenilalanin)

A fenilalanin a tirozin, dopamin, adrenalin és noradrenalin neurotranszmitterek prekurzora. Fontos szerepet játszik a fehérjék és enzimek felépítésében és működésében, valamint más aminosavak termelésében.

2. Valin (L-Valine)

A valin egyike a három elágazó láncú aminosavnak, ami megmagyarázza különösen nagy hatékonyságát az izom-visszaállításban és -növekedésben. A valin az energiatermelésért is felelős.

3. Treonin (L-treonin)

A treonin a szerkezeti fehérjék fő összetevője, mint például a kollagén és az elasztin, amelyek a bőr és a kötőszövet fontos összetevői. Ezenkívül gyorsítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert.

4. Triptofán (L-triptofán)

Bár gyakran társul álmossággal, a triptofán szükséges a nitrogén egyensúly fenntartásához, és a szerotonin előfutára, egy neurotranszmitter, amely szabályozza az étvágyat, az alvást és a hangulatot.

5. Metionin (L-metionin)

A metionin fontos az anyagcseréhez és a méregtelenítéshez. Részt vesz a szövetnövekedésben is, és elősegíti a cink és a szelén felszívódását – létfontosságú ásványi anyagok.

6. Leucin (L-Leucin)

A valinhoz hasonlóan a leucin egy elágazó láncú aminosav, amely kulcsfontosságú a fehérjeszintézisben és az izomjavításban. Ezenkívül segít a vércukorszint szabályozásában, serkenti a bőr gyógyulását és növekedési hormonokat termel.

7. Izoleucin (L-Izoleucin)

A három elágazó láncú aminosav közül az utolsó, az izoleucin részt vesz az izomanyagcserében, és erősen koncentrálódik az izomszövetben. Fontos az immunrendszer működéséhez, a hemoglobintermeléshez és a szervezet energiaszintjéhez.

8. Lizin (L-lizin)

A lizin fontos szerepet játszik a fehérjék, hormonok, enzimek, kollagén és elasztin szintézisében. Ezenkívül ez az aminosav támogatja a kalcium felszívódását és az immunrendszer működését.

9. Hisztidin (L-hisztidin)

A hisztidint a szervezet hisztamin termelésére használja, amely egy neurotranszmitter, és létfontosságú az immunválaszhoz, az emésztéshez, a szexuális működéshez és az alvás-ébrenlét ciklusához.

A hisztidin fenntart egy védőgátat, amely körülveszi az idegsejteket, megvédve azokat a károsodástól.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár az esszenciális aminosavak szedése?

Az esszenciális aminosavak kiegészítő bevitele speciális egészségügyi előnyökkel jár. Nézzük meg őket.

Az edzés hatékonyságának növelésére

A három esszenciális elágazó láncú aminosavat széles körben használják a fáradtság enyhítésére, a sportteljesítmény javítására és az edzés utáni izmok regenerálódásának serkentésére.

Ezek az Izoleucin, Leucin és Valin. A tanulmányok azt mutatják, hogy az elágazó láncú aminosavakkal való kiegészítés jobban csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat, mint az aktív és hosszan tartó pihenés.

Az izmok egészségéért

Az izmok elvékonyodása és gyengülése a hosszan tartó betegségek gyakori mellékhatása, különösen az időseknél. Az esszenciális aminosavak megakadályozhatják az izomgyengeséget és fenntarthatják a testsúlyt.

Egy új tanulmány szerint az extra esszenciális aminosavakat fogyasztó emberek fenntartják az izomfehérje szintézist, míg mások 30%-kal csökkentik a folyamatot.

Az esszenciális aminosavak védik az izmokat, és megőrzik erejüket és integritásukat az edzést végző emberekben.

A testsúly szabályozására

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az esszenciális elágazó láncú aminosavak serkenthetik a zsírégetést. Kimutatták, hogy az elágazó láncú aminosavak bevitele jelentősen csökkenti a testzsír mennyiségét.

Táplálkozási források és ajánlott adagok

Mivel az esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezeket a táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell biztosítani.

Egyes élelmiszerek mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ilyen a hús, a tojás és a tejtermékek, valamint a szója, és a quinoa. Egyéb esszenciális aminosavakban gazdag élelmiszerek a bab, a szója és a dió.

A pótlás legbiztosabb módja a táplálék-kiegészítők szedése, amelyek meghatározott mennyiségű esszenciális aminosav bejutását biztosítják a szervezetbe.

A konkrét adag az egyéni szükségleteidtől függ, amelyre az orvos vagy a táplálkozási szakértő értékelése a legmegfelelőbb. Az alábbiakban bemutatjuk a szükséges minimális napi esszenciális aminosavak mennyiséget:

  • Hisztidin: 14 mg
  • Izoleucin: 19 mg
  • Leucin: 42 mg
  • Lizin: 38 mg
  • Metionin (+ az esszenciális aminosav cisztein): 19 mg
  • Fenilalanin (+ a nem esszenciális aminosav, tirozin): 33 mg
  • Treonin: 20 mg
  • Triptofán: 5 mg
  • Valin: 24 mg

Helyettesítő (félig esszenciális) aminosavak

Ezek azok az aminosavak, amelyeket az emberi szervezet termel. Nagyon gyakran azonban stressz vagy betegség miatt ezeknek az aminosavaknak az egyensúlya megbomlik, és nem elegendőek minden olyan folyamat megfelelő működéséhez, amelyben részt vesznek.

Ez egyensúlyhiányhoz és különféle mellékhatásokhoz vezet, amelyek megelőzhetők étrend-kiegészítők szedésével. A szervezet egészsége szempontjából legfontosabbak a következő esszenciális aminosavak: arginin, cisztein, glutamin, tirozin, glicin, ornitin és prolin.

Arginin (L-arginin)

Az arginin (L-arginin) segít eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből, ezáltal javítja a vesék egészségét.

Az arginin támogatja az immun- és hormonműködést, és kivételes eszköz a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, mivel tágítja és ellazítja az artériákat.

Egyre több orvos és szakember ajánlja az Arginint szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek.

Cisztein (L-cisztein)

A cisztein (L-cisztein) felelős az emberi szervezet legerősebb antioxidánsának, a glutationnak a szintjéért.

Ez az aminosav fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, így megelőzi a különböző gyógyszerek mellékhatásait, támogatja a vese és a máj egészségét.

Ezenkívül a cisztein hatékony a krónikus légúti betegségekben, megvédi az agyat a károsodástól, és növelheti a férfiak és nők termékenységét.

Glutamin (L-glutamin)

A glutamin (L-glutamin) rendkívül fontos az immunrendszer egészsége szempontjából, mivel energiát biztosít a fehérvérsejtek számára.

Ez az aminosav javítja az izmok állóképességét és növeli az edzési eredményeket. Ha nagyobb az igényünk a glutaminra, akkor szervezetünk elveszítheti fehérjeraktárait, hogy több aminosavat szabadítson fel, ami izomgyengeséghez és kimerültséghez vezethet.

A glutamin hiánya az immunrendszer zavaraihoz is vezethet.

Tirozin (L-tirozin)

A tirozin (L-tirozin) javítja a koncentrációt és a memóriát. Ez az aminosav felelős az agy számára fontos anyagok előállításáért, amelyek támogatják az idegsejtek működését.

A tirozin növeli a neurotranszmitterek, a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin szintjét, ami segít a szervezetnek a stressz elleni küzdelemben, védi az agy egészségét és javítja a hangulatot.

Glicin (L-glicin)

A glicin (L-glicin) egyike annak a három aminosavnak, amelyet a szervezet a glutation előállításához használ, egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól.

Glicin hiányában a szervezet kevesebb glutationt termel, ami idővel negatívan befolyásolhatja azt, ahogyan szervezete megbirkózik az oxidatív stresszel.

A glicin a kreatin és a kollagén termeléséért is felelős. A kreatin olyan anyag, amely energiával látja el az izmokat, a kollagén pedig az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely fontos a bőr, az izmok, a csontok és a porcok egészsége szempontjából.

Ornitin (L-Ornitin)

Az ornitin (L-Ornitin) egy olyan aminosav, amely segít enyhíteni az izomfáradást olyan esetekben, amikor a krónikus stressz miatt megnövekszik bennük az ammónia.

Az ammónia a sejtek anyagcseréjének mérgező salakanyaga, és a hosszan tartó edzés hatására megnövekedhet. Az ornitin elősegíti az ammónia eltávolítását a szervezetből, ami segíti a méregtelenítést.

Ez az aminosav nélkülözhetetlen az izmok állóképességéhez és a szervezet energiaegyensúlyához, ezért a sportolók kedvenc táplálékkiegészítője.

Prolin (L-prolin)

A prolin (L-prolin) egy aminosav, amely fontos a szövetek helyreállításához, a kollagénképzéshez és a bőr egészségéhez. A szervezetben a prolin elégtelen szintjea bőr lassabb gyógyulását okozhatja különböző sérülések esetén.

A prolin további bevitele serkenti a kollagén termelődését, ami jelentősen lerövidíti a bőr normál szerkezetének helyreállításához szükséges időt.

A prolin emellett fenntartja a normál vérnyomásszintet, és megvédhet bennünket az érelmeszesedéstől és a szívinfarktustól, mivel segít felszabadítani az erek belső falán lévő felhalmozódásokat.

Végszó

Megelőzhetjük az izomgyengeséget, javíthatják a hangulatot, az alvást, a sportteljesítményt és égethetik a zsírt. Szerencsére ezek közül a létfontosságú vegyületek közül sok beszerezhető egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, valamint táplálék-kiegészítőkkel.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez