Árpaliszt kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az árpaliszt kalória és tápértékeiről szóló cikkünkben részletesen bemutatjuk a tápanyagtartalmát 100 grammra vetítve. A táblázatban a legfontosabb tápanyagokat soroltuk fel, beleértve a kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, cukrot és rostot, valamint a glikémiás indexet (GI).

A tápanyagok mellett feltüntettük az NRV% (Napi Beviteli Referencia Érték) értéket is, amely azt jelzi, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a napi ajánlott beviteli mennyiséget. Az információk az USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisából származnak, biztosítva ezzel a hitelességet és megbízhatóságot.

Az árpaliszt gazdag tápanyagforrás, melyet érdemes beépíteni étrendünkbe. Nézzük meg részletesen, mit tartalmaz 100 grammonként!

Árpaliszt kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória354kcal18%
Fehérje10g20%
Zsír2.3g3%
Szénhidrát73g28%
Cukor0.8g1%
Rost17.3g69%
GI28
B1-vitamin0.191mg16%
B2-vitamin0.114mg9%
B3-vitamin4.604mg29%
B6-vitamin0.26mg20%
B9-vitamin23µg6%
Kalcium33mg3%
Vas3.6mg20%
Magnézium133mg33%
Foszfor264mg38%
Kálium452mg13%
Cink2.13mg21%

Az árpaliszt tápértékeinek előnyei

Az árpaliszt nem csak kalóriában gazdag, hanem rengeteg rostot is tartalmaz, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. A magas rosttartalom segíthet a vércukorszint stabilizálásában, így cukorbetegek számára is ajánlott. Emellett számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például a B-vitaminok, kalcium, magnézium és vas, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez.

Az árpaliszt használata a diétában

Az árpaliszt kiválóan beilleszthető többféle diétába is, köszönhetően alacsony glikémiás indexének és magas rosttartalmának. Különösen ajánlott a ketogén diétához, ahol a szénhidrátok csökkentése a cél, valamint a paleo diétában, amely természetes, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztására helyezi a hangsúlyt. A vegetáriánus és vegán étrendekben is nagyszerű választás, mivel növényi fehérjeforrásként szolgál.

Érdekességek az árpalisztről

Az árpaliszt nemcsak tápláló, hanem történelmi jelentőséggel is bír. Az árpa az egyik legrégebbi gabonafélék közé tartozik, amelyet már az ókori civilizációk is termesztettek és fogyasztottak. Az árpalisztből készült ételek tradicionálisan népszerűek voltak a középkorban is, különösen Európában. Modern korunkban az árpaliszt újra felfedezésre került, és egyre több receptben használják, mint egészséges alternatívát.

Az árpaliszt felhasználási lehetőségei

Az árpaliszt sokoldalúságának köszönhetően számos ételben felhasználható, legyen szó kenyérről, süteményekről, vagy akár levesekről és szószokról. Kiváló alapanyag a házi készítésű tésztákhoz és palacsintákhoz is, mivel gazdag ízt ad az ételeknek. Emellett az árpalisztet gyakran használják sűrítésre is, így egészséges alternatívája lehet a hagyományos lisztnek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez