Az avokádó kalória és tápérték szempontjából egy rendkívül gazdag és sokoldalú gyümölcs. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az avokádó legfontosabb tápanyagait és kalória tartalmát, 1db 200 grammos mennyiségre vetítve. A táblázatban szereplő adatok csak a legjelentősebb tápanyagokat tartalmazzák, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is.
Az NRV% érték azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát.
Az információk forrása az USDA National Nutrient Database és más megbízható táplálkozási adatbázisok.
Avokádó kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 322 | kcal | 16 |
Fehérje | 4 | g | 8 |
Zsír | 29 | g | 45 |
Szénhidrát | 17 | g | 6 |
Cukor | 1 | g | 1 |
Rost | 14 | g | 56 |
GI | 15 | N/A | |
A-vitamin | 293 | IU | 6 |
B1-vitamin | 0.2 | mg | 17 |
B2-vitamin | 0.2 | mg | 15 |
B3-vitamin | 2.6 | mg | 16 |
B5-vitamin | 1.4 | mg | 28 |
B6-vitamin | 0.4 | mg | 20 |
B9-vitamin | 122 | µg | 30 |
C-vitamin | 20 | mg | 22 |
D-vitamin | 0 | IU | 0 |
E-vitamin | 4.2 | mg | 28 |
K-vitamin | 42 | µg | 35 |
Kalcium | 24 | mg | 2 |
Réz | 0.4 | mg | 20 |
Vas | 1.1 | mg | 6 |
Magnézium | 58 | mg | 15 |
Mangán | 0.3 | mg | 13 |
Foszfor | 112 | mg | 16 |
Kálium | 975 | mg | 21 |
Nátrium | 14 | mg | 1 |
Cink | 1.2 | mg | 11 |
Az avokádó egészségügyi előnyei
Az avokádóban található telítetlen zsírok jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, segítve a „jó” HDL-koleszterin szint növelését. Magas rosttartalma hozzájárul az emésztés egészségéhez és segíthet a vércukorszint szabályozásában. Az avokádóban található antioxidánsok és vitaminok, mint az E-vitamin és a C-vitamin, erősítik az immunrendszert és védik a sejteket a káros hatásoktól.
Felhasználási tippek és receptek
Az érett avokádó kiválasztásakor érdemes olyat választani, amely enyhén puha tapintású, de nem túlságosan. Az avokádót számos módon felhasználhatjuk a konyhában: a klasszikus guacamole, avokádós pirítós és avokádós smoothie mind népszerű választások. Emellett kreatív receptek is léteznek, mint például avokádós sütemények vagy saláták.
Avokádó és a fenntarthatóság
Az avokádó termesztésének környezeti hatásai közé tartozik a magas vízfelhasználás és a szállítási távolságok miatti ökológiai lábnyom. Fenntarthatóbb választás lehet, ha helyi termelőktől vagy bio gazdaságokból származó avokádót vásárolunk, csökkentve ezzel a környezeti terhelést.
Történelem és kultúra
Az avokádó eredete Közép- és Dél-Amerikához köthető, ahol már több ezer éve termesztik. Az évek során világszerte népszerűvé vált, különösen az egészségtudatos táplálkozás hívei körében. Az avokádó számos kultúra gasztronómiájában fontos szerepet játszik, például a mexikói konyhában alapvető összetevője a guacamolénak.