Az evés, a mozgás, és a testsúly összefüggése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Sokan kezdenek neki a rendszeres testmozgásnak azzal, hogy „majd ettől le fogok fogyni”. Bár a rendszeres testmozgás nagyon egészséges és kívánatos is, önmagában az edzéssel nem biztos, hogy elérjük a célunkat. Sokkal fontosabb az, hogy mit hagysz el az étkezésedből, mint az, hogy milyen edzésre jársz.

Gondolj arra, hogy minden kalória az elfogyasztott ételekből és az italokból származik, de ezen kalóriáknak csak egy csekély százaléka távozik az edzés hatására.

Alexxai Kravitz (Egyesült Államok – Országos Diabétesz és Emésztési és Vesebetegségek Intézetének kutatója) úgy fogalmaz, hogy három fő összetevője van a kalória felhasználásnak:

A kalória felhasználás 3 fő pillére

Általánosan elfogadott tény, hogy a kalória felhasználásunk az alábbi három fő pilléren múlik:

  • Alapanyagcsere – az energiamennyiség, mely a test működéséhez szükséges (pl.: véráramlás, légzés, agyi működés stb.)
  • Élelmiszerek lebontása – nyersen fogalmazva az emésztés, melyet a tudomány több néven szokott emlegetni, például étrend-indukált termogenezis vagy az élelmiszer termikus hatása
  • Fizikai aktivitás

Az alapanyagcsere általában 60-80%-ot tesz ki a test teljes energiafelhasználásából. Ahogyan öregszünk, ez az érték úgy csökken – viszont az izmok fejlesztésével, az izomtömeg növelésével emelkedik (az izomzat fenntartása sok energiát igényel).

Az emésztés nagyjából 10%-ot jelent a teljes energiafelhasználásban. Ennek következtében a fizikai aktivitás maximum 10-30% kalória veszteséget jelenthet.

Mit jelent a fizikai aktivitás?

A fizikai aktivitás (ami maximum 10-30% kalória veszteséget jelenthet) magában foglal minden mozgást: járás, gépelés, formális gyakorlatok stb..

Tehát maga az edzés a 10-30%-nak csak egy kisebb része. Egy átlagos ember (nem élsportoló!), a napi kalóriamennyiségének az 5-15%-át égeti el edzés közben.

Ez nem csekély, de nem mérhető össze az étel bevitel mennyiségével, mely a teljes kalória bevitelt jelenti. Arról nem is beszélve, hogy az edzés fokozza az étvágyat – más szóval: aki edz, az több ételt kíván és általában többet is eszik.

Ennek fényében már érthető, hogy miért olyan könnyű a sportolással elégetett kalóriákat (vagy még többet) olyan könnyen visszaszedni. Egy 85 kg-os ember 200 kalóriát éget el 30 perc alatt, ha 15 perc alatt 1,5 km-et tesz meg. Ezt kevesebb, mint két pohár borral vagy egy nagyobb adag fagylalttal máris visszaszedted.

Akkor miért kell edzeni?

Jogos a kérdés: miért edzünk, ha ilyen csekély a hatása?

A válasz pedig az egészségünk fenntartásában keresendő. Az edzés pszichikailag és fizikailag is fitten tart minket. Amikor súlyt veszítünk, mindig izmot és zsírt is veszítünk. Azért, hogy az izomzatunkat ne veszítsük el jelentősen, edzenünk kell.

Gondolj a szív izomzatra, ugye Te sem szeretnél abból elveszíteni semmit! Ezenfelül pedig pszichikai felfrissülést is jelent az edzés, egy pozitív stressz a test számára. Ez pedig a mai, túlságosan is stresszes, gondterhelt, rohanó világban nagyon fontos a lelkünk számára.

Összegezve elmondhatjuk, hogy bár az edzés nagyon fontos, sajnos nem elégséges. Az étkezésre nagyon oda kell figyelni, különben nem fogunk fogyni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez