Melyek a B1 vitamin hiány tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A B1-vitamin, más néven tiamin, létfontosságú a szervezet számára, és számos fontos funkcióhoz kapcsolódik:

 • Energia termelés: A B1-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szénhidrátok metabolizmusában, segítve a glükóz energiává alakítását, amit a szervezet a működéséhez használ.
 • Idegek és agy egészsége: A B1-vitamin segít az idegek működésében és az agysejtek megfelelő működésében. Ezáltal hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez, és segíti a memóriát és a koncentrációt.
 • Szív egészsége: A B1-vitamin fontos szerepet játszik a szívizom megfelelő működésében és a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.
 • Emésztőrendszer egészsége: A B1-vitamin segíthet az emésztőrendszer megfelelő működésében is.

A B1 vitamin hiány tünetei

A B1-vitamin (tiamin) hiányának számos tünete lehet, beleértve:

 • Fizikai tünetek: Ezek közé tartozik a gyengeség, a fáradtság, az izomatrofia (izomvesztés), és a kardinális tünet, a beriberi, amely súlyos esetben szívproblémákat és idegkárosodást okoz.
 • Neurológiai tünetek: A tiaminhiány szintén befolyásolhatja az idegrendszert, ideértve a memória elvesztését, a mentális zavarokat (mint például a depresszió és az irritáció), a fejfájást, a szédülést és a zavartságot.
 • Emésztőrendszeri tünetek: Ezek közé tartozik az étvágytalanság, a hasi fájdalom és a székrekedés.
 • Szív- és érrendszeri tünetek: Szapora szívverés, alacsony vérnyomás, bővült szív és szívelégtelenség is előfordulhat.

Az alkoholizmus, a krónikus betegségek és a nem megfelelő táplálkozás növelhetik a B1-vitamin hiányának kockázatát. Ha gyanítod, hogy B1-vitamin hiányod van, fordulj orvoshoz, aki megállapíthatja a diagnózist és irányíthatja a kezelést.

Hogyan alakulhat ki B1 vitamin hiány?

A B1-vitamin, vagy tiamin hiánya különböző okokból alakulhat ki:

 • Nem megfelelő táplálkozás: Azok a személyek, akiknek étrendje nagyrészt finomított szénhidrátokból áll (például fehér rizs, fehér kenyér), és kevés zöldséget, húst vagy teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, hajlamosabbak a B1-vitamin hiányára. A B1-vitamin dús forrásai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a húsok, a hüvelyesek, a tojás, a magvak és a diófélék.
 • Alkoholizmus: Az alkoholizmus gyakori oka a B1-vitamin hiányának. Az alkohol megzavarhatja a B1-vitamin felszívódását a gyomor-bél traktusban és ronthatja a vitamin tárolását a májban.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint a Crohn-betegség, a cöliákia és a HIV, csökkenthetik a B1-vitamin felszívódását.
 • Hosszú távú parenterális táplálás: A parenterális táplálás, amikor a tápanyagokat közvetlenül az érrendszerbe adják, hosszú távon B1-vitamin hiányhoz vezethet, ha a vitamin nem része a táplálkozási oldatnak.
 • Túlzott diuretikum használat: A diuretikumok olyan gyógyszerek, amelyek növelik a vizelet kiválasztását, amely eltávolíthatja a szervezetből a tiamint.
 • Terhesség és szoptatás: A terhesség és a szoptatás növeli a nők B1-vitamin szükségletét, és ha nem megfelelő mennyiségű tiamint fogyasztanak, hiány léphet fel.

Ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszunk, hogy biztosítsuk a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, beleértve a B1-vitamint is.

Ha a B1-vitamin hiányának jeleit észleljük, vagy ha magas a kockázata a hiány kialakulásának, akkor forduljunk orvoshoz.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez