B2-vitamin (riboflavin) – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A B2-vitamin, ismertebb nevén riboflavin, egy vízben oldódó vitamin, amely létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet energia-termelő folyamataiban. Kémiai szempontból a riboflavin egy flavin molekula, amely ribitollal (egy cukorfajtával) van összekapcsolva. Ez a sárga színű vegyület az, amely számos élelmiszerben és táplálék-kiegészítőkben található, és adja a B2-vitaminra jellemző színét.

A B2-vitamin elsősorban az anyagcsere folyamatokban vesz részt, segítve a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává alakítását. Emellett fontos szerepet játszik a sejtek oxigén felhasználásában, valamint az idegrendszer, a bőr, a szemek és a máj egészségének fenntartásában. A riboflavin szükséges továbbá más vitaminok, például a B6-vitamin és a niacin aktív formáinak fenntartásához is.

A B2-vitamin szerepe a szervezetben

A B2-vitamin, vagy riboflavin, számos kulcsfontosságú biológiai funkcióban játszik létfontosságú szerepet az emberi szervezetben.

Íme néhány kiemelt szerep és funkció, amelyet a B2-vitamin betölt:

 1. Energia-termelés: A B2-vitamin alapvető eleme az energiatermelő folyamatoknak, segítve a szervezetet a szénhidrátok, zsírok és fehérjék ATP-é (adenozin-trifoszfát) való átalakításában, ami a sejtek elsődleges energiaforrása.
 2. Antioxidáns védelem: A riboflavin kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet antioxidáns rendszerében, részt vesz az úgynevezett glutation reduktáz enzim működésében, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól.
 3. Vörösvérsejt-képzés: A B2-vitamin fontos a vörösvérsejtek normális képződéséhez és fenntartásához, ami hozzájárul az oxigén szállításának hatékonyságához a szervezetben.
 4. Látás és szem egészsége: A riboflavin fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, beleértve a szürkehályog kialakulásának megelőzését és a szem normális látásfunkcióinak fenntartását.
 5. Bőr, haj és köröm egészsége: A B2-vitamin szükséges a bőr, haj és köröm sejtjeinek megfelelő működéséhez és regenerációjához.
 6. Idegi és kognitív funkciók: A riboflavin segíti az idegrendszer egészséges működését, és hozzájárul a kognitív teljesítmény fenntartásához.

A B2-vitamin forrásai

A B2-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, így könnyű biztosítani a napi ajánlott mennyiségét kiegyensúlyozott étrenden keresztül.

Íme néhány gazdag forrása a B2-vitaminnak:

 1. Tejtermékek: Tej, joghurt és sajt jelentős riboflavin-források, különösen az alacsony zsírtartalmú változatok.
 2. Tojás: A tojás, különösen a sárgája, jó forrása a B2-vitaminnak.
 3. Húsok: Marhahús, bárány, sertéshús és belsőségek, mint a máj, különösen magas riboflavin-tartalommal rendelkeznek.
 4. Zöld leveles zöldségek: Spenót, kelkáposzta és más zöld leveles zöldségek is jók B2-vitamin forrásai.
 5. Gabonafélék és magvak: Teljes kiőrlésű gabonák, mandula, quinoa és napraforgómag is tartalmaznak riboflavint.
 6. Gombák: Különösen a shiitake és a közönséges csiperke gombák jó forrásai a riboflavinnak.
 7. Hüvelyesek: Babok és lencsék, különösen a mungóbab, fontos forrásai lehetnek a B2-vitaminnak.

A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, tehát a túlzott bevitelétől nem kell tartani, mivel a felesleg általában kiürül a szervezetből. Azonban fontos megjegyezni, hogy a riboflavin érzékeny a fényre, ezért élelmiszerek tárolásakor érdemes figyelemmel lenni arra, hogy ne legyenek hosszú ideig fénynek kitett helyen.

Ajánlott napi bevitel

Az ajánlott napi bevitel (RDA) korcsoportonként, nemek szerint és egyéb tényezők figyelembevételével változik. Itt vannak a különböző csoportokra vonatkozó általános irányelvek az RDA-ra vonatkozóan, amelyeket a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) és más egészségügyi szervezetek állapítanak meg:

Felnőttek

 • Férfiak: 1.3 mg/nap
 • Nők: 1.1 mg/nap

Terhesség és szoptatás

 • Terhes nők: 1.4 mg/nap
 • Szoptató nők: 1.6 mg/nap

Gyermekek és serdülők

 • 0-6 hónapos csecsemők: 0.3 mg/nap
 • 7-12 hónapos csecsemők: 0.4 mg/nap
 • 1-3 éves kisgyermekek: 0.5 mg/nap
 • 4-8 éves gyerekek: 0.6 mg/nap
 • 9-13 éves gyerekek: 0.9 mg/nap
 • 14-18 éves fiatalok (fiúk): 1.3 mg/nap
 • 14-18 éves fiatalok (lányok): 1.0 mg/nap

Ezek az ajánlások az átlagos napi bevitelt jelölik, amely elegendő a legtöbb egészséges ember számára a B2-vitamin hiány megelőzésére. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos állapotok, mint például betegségek vagy nagyon aktív életmód, növelhetik a B2-vitamin igényét. Mindig érdemes orvoshoz vagy táplálkozási szakértőhöz fordulni a személyre szabott táplálkozási tanácsokért.

B2-vitamin hiány tünetei

A B2-vitamin hiánya ritka a fejlett országokban, mivel a vitamin számos élelmiszerben megtalálható. Azonban bizonyos esetekben, például szegényes táplálkozás, egyes egészségügyi állapotok vagy fokozott szükséglet (például terhesség és szoptatás idején) esetén előfordulhat hiányállapot.

A B2-vitamin hiányának tünetei a következők lehetnek:

 1. Bőrproblémák: Repedezett ajkak, különösen az ajkak sarkainál, valamint bőrkiütések, seborrheás dermatitisz az orr környékén, az arcon, a fejbőrön vagy a nemi szervek környékén.
 2. Szemproblémák: Érzékenység a fényre, vörös, viszkető szemek, látási problémák.
 3. Száj és nyelv változásai: A száj és a nyelv gyulladása, nyelvduzzanat, nyelvfájdalom, valamint a nyelv színének és állagának változása.
 4. Idegi tünetek: Ideggyulladás, amely zsibbadást, érzékenységet, vagy fájdalmat okozhat a végtagokban.
 5. Vérszegénység: A B2-vitamin szerepet játszik a vörösvérsejt-képződésben, így hiánya vérszegénységhez vezethet, ami fáradtságot és légszomjat okozhat.
 6. Általános tünetek: Fáradtság, gyengeség, torokfájás, és előfordulhatnak további tünetek is, amelyek általános egészségromláshoz kapcsolódnak.

Ha a B2-vitamin hiány tünetei megjelennek, fontos orvoshoz fordulni a diagnózis megerősítése és a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében. A hiányállapot kezelhető B2-vitaminban gazdag étrenddel vagy táplálékkiegészítőkkel.

Túladagolás és mellékhatások

A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet általában képes eltávolítani a felesleges mennyiséget a vizelettel, így a túladagolás ritkán fordul elő. Azonban, mint minden táplálék-kiegészítő esetében, a B2-vitamin túlzott bevitelének is lehetnek bizonyos mellékhatásai, bár ezek általában enyhék és ritkán súlyosak.

Túladagolás

A jelentős túladagoláshoz szükséges mennyiség eléréséhez nagy mennyiségű B2-vitamin bevitelére lenne szükség, ami a gyakorlatban ritkán fordul elő. Az orvosi szakirodalomban nincsenek jól dokumentált esetek, amelyek súlyos egészségkárosodást mutatnának a B2-vitamin túlzott fogyasztása miatt.

Mellékhatások

A B2-vitamin túlzott bevitelének néhány lehetséges, de ritka mellékhatása a következő lehet:

 • Sárga színű vizelet: Ez a leggyakoribb jelenség, amely a B2-vitamin magas bevitelével jár, és ártalmatlan. A riboflavin intenzív sárga színe miatt a vizelet színe világos sárgára változhat.
 • Bőrreakciók: Nagyon ritkán előfordulhat bőrkiütés vagy viszketés nagy mennyiségű B2-vitamin bevitelével.
 • Gyomor-bélrendszeri problémák: Nagy dózisok esetén előfordulhat hasmenés vagy gyomorirritáció.

További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • A vitamin: A szem és a nyálkahártya, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez szükséges.
 • B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
 • B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
 • B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
 • B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
 • B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
 • C vitamin: Szükséges az immunrendszer erősítéséhez és a kollagéntermeléshez.
 • D vitamin: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontok egészségének megőrzéséhez is szükséges.
 • D3 vitamin: Segít a csontok erősítésében és fontos a zsír és a kalcium felszívódásához.
 • E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
 • F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
 • K vitamin: Szükséges a vér képződéséhez.
 • U vitamin: Fontos a magas vérnyomás kezelésében és az idősek személyes biztonságának fenntartásában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez