B2 vitamin (riboflavin) – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

A B2 vitamin a B-vitamin komplex része, és riboflavinként is ismert. Az egész csoport olyan mikrotápanyagokat tartalmaz, amelyek fontosak az emberi szervezet anyagcseréjének felgyorsításában, és alapvető fontosságúak az étrendben.

A B2-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik a hemoglobin szintézisében, valamint a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében. 1879-ben fedezték fel, de nagy jelentősége csak 1930-ban vált nyilvánvalóvá. Öt évvel később szintetikus úton kezdték el előállítani.

A B2-vitamin nagyon érzékeny a napfényre. A napsugárzás vagy az élelmiszer szárítása a szabadban tönkreteszi a bennük lévő vitamin mennyiségét.

A szokásos hőkezelés nem tudja megbontani a vitamin szerkezetét, de a túl nagy mennyiségű vízben történő főzés a hasznos tartalmának jelentős részének elvesztését okozhatja.

A B2 vitamin funkciói

A riboflavin a vér egyik fő összetevője, részt vesz a vörösvértestek termelésében. Ily módon a B2 elősegíti az oxigénmolekulák mozgását a vérben.

A B2-vitamin fontos a szervezet számára, mert aktívan részt vesz a zsírok, fehérjék és szénhidrátok anyagcseréjében. Elengedhetetlen a megfelelő látáshoz és a bőr ultraibolya sugárzás elleni védelméhez. A B2-vitamin növeli a retina érzékenységét, ezért fontos a látásunk egészsége szempontjából.

A riboflavin elengedhetetlen a sportolók számára, ezért extra B2-vitaminhoz kell jutniuk. A riboflavin azon vitaminok közé tartozik, amelyek segítik az energia „kivonását” az aminosavakból. Fontos a B6-vitamin aktiválásához is, valamint bekerül a bőrünk és hajunk jó állapotának fenntartásához.

A B2 vitamin előnyei

A B2-vitamin segíti a növekedést és a szaporodást. Amellett, hogy erőt ad a bőrnek, a körmöknek és a hajnak, segít megszüntetni a gyulladásos folyamatokat a szájban, az ajkakban és a nyelvben.

A riboflavin jótékony hatással van a látásra és enyhíti a szem fáradtságát. Más anyagokkal együtt működik a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő asszimilálásában.

A B2 vitamin forrásai

A B2 vízben oldódik – a felesleges test vízzel együtt távozik. Könnyen felszívódik, és a többi B-vitaminhoz hasonlóan nem halmozódik fel, ezért rendszeresen teljes értékű élelmiszerekből és kiegészítőkből kell beszerezni.

A B2-vitamin főleg a marhahúsban, tojásban, sajtban és túróban, sörben, sörélesztőben, májban, tejben és tejtermékekben, gombában, szójában, spenótban és más leveles zöldségekben, banánban, mandulában és még sok másban megtalálható.

A sör egyetlen bizonyított tudományos előnye, hogy B2-vitamint tartalmaz.

A B2 vitamin ajánlott napi adagja

Az ajánlott napi adag gyermekeknek súlytól függően 0,6-0,9 milligramm, nőknek 1,1 milligramm, terhes vagy szoptató nők esetében pedig legfeljebb napi 1,5 milligramm.

Férfiaknál – 1,3 milligramm, aktív sportolóknak pedig napi 1,5-2,4 milligramm vagy 300-500 gramm az ajánlott mennyiség, amelyet az azt tartalmazó élelmiszerekből nyerik.

B2 vitamin hiány

B2-vitamin hiány léphet fel, ha nem követjük a racionális étrendet. Ha kizárod az étlapodból az állati fehérjéket, valamint a friss zöldségeket, akkor B2 vitaminhiányban szenvedhetsz.

A B2-vitamin hiánya csökkenti a vas felszívódását. A riboflavin hiány tünetei nyilvánvaló ok nélküli fáradtság, fájdalom és szemvérzés lehet.

Látásproblémákat, kiszáradt ajkakat, ráncokat a száj sarkában és hajhullást is okozhat. Ennek a vitaminnak a nem megfelelő mennyisége bőrproblémákat, növekedési zavarokat okoz gyermekeknél, mivel gátolja a fehérjeanyagcserét a B2-vitamin hiánya.

További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • A vitamin: A szem és a nyálkahártya, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez szükséges.
 • B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
 • B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
 • B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
 • B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
 • B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
 • C vitamin: Szükséges az immunrendszer erősítéséhez és a kollagéntermeléshez.
 • D vitamin: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontok egészségének megőrzéséhez is szükséges.
 • D3 vitamin: Segít a csontok erősítésében és fontos a zsír és a kalcium felszívódásához.
 • E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
 • F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
 • K vitamin: Szükséges a vér képződéséhez.
 • U vitamin: Fontos a magas vérnyomás kezelésében és az idősek személyes biztonságának fenntartásában.

Főkép forrása: facty.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez