B6 vitamin (piridoxin) – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A B6 vitamin, más néven piridoxin, egy vízben oldódó vitamin, amelyre a szervezetnek számos funkcióhoz szüksége van.

Jelentős a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint a vörösvértestek és a neurotranszmitterek képződésében.

A szervezet nem tud B6-vitamint előállítani, ezért élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből kell beszerezni.

A vitaminok eltérő kémiai természetű kis molekulatömegű szerves vegyületek, nagy jelentőséggel bírnak a szervezetben zajló összes biológiai folyamat normális lefolyásában, a növekedésben és fejlődésben, a többi tápanyag optimális felszívódása, a helyreállító folyamatok megvalósítása szempontjából a sejtekben és szövetekben.

Aktívan növelik a szervezet immunológiai ellenállását és ellenálló képességét a környezet káros tényezőivel szemben.

Két nagy csoportra oszthatók, nevezetesen zsírban oldódó (A- , K- , E- és D-vitamin) és vízoldható csoportra, amelyek fő képviselői a C-vitamin és a B-vitaminok. A B-vitamin család fontos tagja a B6-vitamin (piridoxin).

A készítmény különböző formákban létezik, amelyek közül néhány a következő:

  • piridoxin, amelyet leggyakrabban kiegészítők formájában adnak be
  • piridoxál
  • piridoxál-foszfát
  • piridoxamin
  • 4-piridoxinsav

Funkciók

A piridoxin számos funkciót lát el a szervezetben, amelyek az aminosavak metabolizmusához, a neurotranszmitterekhez, a hemoglobin szintéziséhez, a génexpresszióhoz kapcsolódnak.

A vitamin a szerotonin (más néven a boldogság hormonja), a dopamin, az adrenalin, a noradrenalin, a gamma-aminovajsav és a hisztamin bioszintézisének kofaktora, amelyek maguk is kulcsszerepet játszanak a viselkedéssel, mentálissal kapcsolatos fontos folyamatok megvalósításában.

Szükséges az agy normális fejlődéséhez és működéséhez, aktívan befolyásolja a hangulatot és a szervezet biológiai óráját.

A B6-vitamin aktívan befolyásolja a metionin és a szelén normál szintézisét, valamint a triptofán niacinná való átalakulását.

A B12-vitaminnal és a B9-vitaminnal (folsav) együtt szabályozza a homocisztein szintjét a vérben, egy aminosav, amelynek csökkent szintje a szív- és érrendszeri károsodások kialakulásához kapcsolódik.

A piridoxin további fő funkciói a következők:

  • fontos szerepet játszik a glikogén glükózzá történő átalakulásában az izmokban
  • szabályozza a koleszterin anyagcserét
  • kifejezett lipotróp hatása van
  • részt vesz a porfirin szintézisében és a hormonanyagcserében
  • részt vesz a vérképzésben (a hemoglobin szintézisében fontos enzim koenzimjeként szolgál)

Élelmiszerforrások

A vitamin széles körben elterjedt a természetben, és nagy mennyiségben megtalálható számos gyümölcsben, zöldségben és húskészítményben:

  • hús: csirke, sertés, marhamáj, hal
  • gyümölcsök: banán, avokádó, aszalt szilva
  • zöldségek: spenót, sárgarépa, burgonya
  • gabonafélék és hüvelyesek
  • tejtermékek és tojás
  • dió: pisztácia, mogyoró, dió

Az élelmiszerek tárolása, feldolgozása és főzése során a vitaminveszteség változó, akár az 50%-ot is elérheti.

A legkisebb veszteség a növényi források feldolgozásánál figyelhető meg, mivel ezek gazdagok piridoxinban, amely sokkal stabilabb, mint a főként állati eredetű piridoxál és piridoxamin.

A B6-vitamin (piridoxin) szükséges napi bevitele felnőttek számára 1,3 és 1,7 milligramm között változik, terhesség és szoptatás alatt a szükségletek megnövekednek, és a nőknek átlagosan napi 2 milligrammra van szükségük.

Nyolc éves korig körülbelül 0,6 milligrammra van szükségük, 9 és 18 éves kor között pedig 1,3 milligrammra.

Alkalmazás

A B6-vitamint számos betegség megelőzésére és kezelésére használják, mint például:

  • szideroblasztos vérszegénység kezelése
  • a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítése
  • hányinger és hányás kezelése terhes nőknél
  • a depresszió kiegészítő terápiájaként
  • a szív- és érrendszeri betegségek terheinek és a balesetek kockázatának csökkentése

Ellentmondásos eredmények születtek a carpalis alagút szindrómában, a bronchiális asztma és a diabetes mellitus adjuváns terápiájaként, valamint az idősek kognitív állapotának és memóriazavarainak szabályozásában való alkalmazásáról.

Optimális dózisban adott diabetes mellitus esetén az inzulinigény csökkenése figyelhető meg, de túladagolás esetén fennáll az incidensek kialakulásának veszélye.

Lehetséges mellékhatások

Különböző farmakológiai csoportokba tartozó készítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén eltérő súlyosságú káros gyógyszerkölcsönhatások alakulhatnak ki.

Fokozott a vérzés kockázata, ha thrombocyta-aggregánsokkal, antikoagulánsokkal és bizonyos nem szteroid gyulladáscsökkentő szerekkel (pl. ibuprofén) együtt szedik.

Fokozott kontroll szükséges az immunológiai állapotot és az idegrendszert befolyásoló készítmények, például Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek, szorongásoldók, antidepresszánsok, daganatellenes szerek, egyes antibiotikumok szedése esetén.

Lehetséges káros kölcsönhatások ginkgo biloba-t, omega-3 zsírsavakat, magnéziumot, orbáncfüvet tartalmazó készítményekkel.

Ha további B6-vitamin (piridoxin) bevitele szükséges, konzultáljunk orvosunkkal az optimális adagról és a kezelés időtartamáról.

További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

  • A vitamin: A szem és a nyálkahártya, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez szükséges.
  • B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
  • B2 vitamin: A riboflavin részt vesz a sejtek energiatermelésében és fontos a megfelelő látásért.
  • B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
  • B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
  • B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
  • D vitamin: Segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és a csontok egészségének megőrzéséhez is szükséges.
  • D3 vitamin: Segít a csontok erősítésében és fontos a zsír és a kalcium felszívódásához.
  • E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
  • F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
  • K vitamin: Szükséges a vér képződéséhez.
  • U vitamin: Fontos a magas vérnyomás kezelésében és az idősek személyes biztonságának fenntartásában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez