Barna cukor kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A barna cukor kalória- és tápértékeiről készített táblázatunk segítségével részletesen megismerhetjük a cukor tápanyag-összetételét. A táblázat 100 grammra vetítve tartalmazza a barna cukor legfontosabb tápanyagait, így könnyen átlátható, hogy mennyi kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot és egyéb fontos összetevőket tartalmaz.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége a napi ajánlott bevitelhez képest milyen arányban van. Ez segít megérteni, hogy egy adott tápanyag mennyire járul hozzá a napi szükségletünkhöz.

Az információk hiteles forrásokból, táplálkozástudományi adatbázisokból származnak, így biztosak lehetünk abban, hogy pontos és megbízható adatokat használunk.

Barna cukor kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória380kcal19
Fehérje0.12g0
Zsír0.00g0
Szénhidrát98.09g33
Cukor96.21g107
Rost0.20g1
Glikémiás Index (GI)64.000
B1-vitamin0.01mg1
B2-vitamin0.01mg1
B3-vitamin0.41mg3
B5-vitamin0.01mg0
B6-vitamin0.01mg0
B7-vitamin0.01µg3
B9-vitamin1.00µg1
C-vitamin0.01mg0
Kálium133.00mg3
Kalcium83.00mg8
Magnézium9.00mg2
Nátrium39.00mg3
Réz0.03mg2
Szelén0.02µg0
Vas0.71mg4
Cink0.18mg2
Foszfor22.00mg3

A barna cukor tápértékeinek jelentősége

A barna cukor tápértékeinek megismerése fontos lehet az egészségtudatos táplálkozás szempontjából. Bár sokan választják a barna cukrot a fehér cukor helyett, érdemes tisztában lenni azzal, hogy bár néhány vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, ezek mennyisége általában elenyésző. A cukor alapvetően gyorsan felszívódó szénhidrát, mely magas kalóriatartalmával jelentős energiabevitelt jelenthet.

Érdekességek a barna cukorról

A barna cukor gyártási folyamata során kevésbé finomított, mint a fehér cukor, így megőrzi a melasz egy részét, amely a jellegzetes színét és ízét adja. Ez a melasz gazdagabbá teszi az ízvilágát, és néhány ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül, a barna cukor nedvességtartalma miatt puhán tartja a süteményeket és egyéb péksüteményeket, ami különösen előnyös lehet a sütés során.

Diéták és a barna cukor

A barna cukor használata mérsékelt mennyiségben ajánlott, különösen azok számára, akik szigorúan követik kalóriaszámlálási diétájukat. Az alacsony szénhidráttartalmú vagy ketogén diétát követők számára nem ideális választás, mivel magas szénhidráttartalma gyorsan megnövelheti a napi bevitelüket. Azonban olyan diétákban, amelyek megengedik a természetes cukrok mérsékelt fogyasztását, például a mediterrán vagy a DASH diéta, a barna cukor némi helyet kaphat.

Felhasználási tippek

A barna cukor különleges íze és nedvességtartalma miatt ideális választás lehet különféle desszertekhez és süteményekhez. Használhatjuk zabkásákhoz, kávé ízesítéséhez, vagy akár pácoláshoz is, ahol a melasz íze különleges aromát ad az ételeknek. Fontos azonban, hogy minden felhasználásnál mérsékletet tartsunk szem előtt, mivel a túlzott cukorfogyasztás negatív hatással lehet az egészségünkre.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez