Batáta – A legnépszerűbb burgonya helyettesítő

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A burgonya egyike a legismertebb zöldségfélénknek, mely a magyar konyhában is alapvető alapanyagnak számít. Az eredeti élőhelyén évelő növényt, hazánkban egynyáriként termesztik, keményítőben gazdag ízletes gumójáért.

Bár a burgonya ízletes konyhai alapanyag és sokféleképpen elkészíthető, nem árt, ha időnként, más egészségesebb és izgalmasabb ízvilágú zöldségekkel helyettesítjük.

A burgonya helyettesítésére az egyik legjobb választást a batáta, vagy más néven édesburgonya jelenti.

Cikkünk további részében ezt a rendkívül ízletes és egészséges zöldségfélét mutatjuk be röviden. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Az édesburgonya bemutatása

Az édesburgonya, tudományos nevén Ipomoea batatas egy fagyérzékeny, lágyszárú dísznövény, melyet balkonládába is ültethetünk, a színpompás virágú, hajnalkával áll rokonságban, ugyanakkor nem virágaival, hanem leveleivel díszít.

Magyarországon egynyári növényként neveljük, változatos alakú és színű leveleivel a függő kosarakat, balkonládákat díszíthetjük.

Dísznövényként tartva meghálálja, ha napos, világos vagy félárnyékos helyet választunk a számára és rendszeresen öntözzük.

Az alapfajt a burgonyához hasonlóan világszerte termesztik, ehető gumója miatt. A batáta termesztésével akár a konyhakertben is megpróbálkozhatunk, ehhez azonban először tájékozódjunk a termesztés menetérő.

Az információszerzéshez segítséget nyújtanak a kertészeti weboldalak és szakkönyvek.

Szerencsére nem szükséges kerttel és növénytermesztési ismeretekkel rendelkeznünk ahhoz, hogy édesburgonyát fogyaszthassunk!

Az üzletek kínálatában, valamint a piacokon is megtalálhatjuk a batátát, melyből ízletes fogásokat készíthetünk.
Az édesburgonya grillezve, sütve és főzve is fogyasztható, készíthetünk belőle sült batáta köretet, vagy pürét, sőt akár bébiételt is!

A piacon vagy az üzletekben, keressük a kisebb darabokat, ezek kevésbé fásak. A megvásárolt batátát száraz, hűvös helyen tároljuk, ne a hűtőben.

Miért érdemes édesburgonyát fogyasztani?

Az édesburgonya nagyon egészséges zöldségféle, mely A-, B-, és C-vitamint, fehérjét és béta-karotint is tartalmaz. Hatalmas előnye, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, emellett kalória tartalma és glikémiás indexe is alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyáé.

Fontos megemlíteni, hogy a burgonya és az édesburgonya esetében is befolyásolja az elkészítési mód a glikémiás indexet, a sült zöldségeké magasabb, míg a főtteké alacsonyabb.

Az előbbiekből jól látható, hogy a batáta rendkívül jó alternatívája a burgonyának, ízletes, könnyen elkészíthető ráadásul a beszerzése is egyre egyszerűbb. Ha szeretünk kísérletezni a konyhában és kipróbálnánk valami új ízt tegyünk egy próbát az édesburgonyával!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez