A modern társadalom imádja a fiatalságot, a vitalitást és az aktivitást, ezért minden természetes öregedésgátló termék önmagára összpontosítja a figyelmet. Ez az oka annak, hogy mostanában annyi szó esik az antioxidánsokról, amelyek megvédik a sejteket az öregedéstől.
A táplálék-kiegészítőkre és mindenféle gyógyszerre vonatkozó javaslatok között nem található bór. A természetben ez a nyomelem szénhidrogénekkel, C-, B1-, B6-vitaminokkal alkotott összetett vegyületek részeként létezik. A legtöbb növény- és állatfaj számára nélkülözhetetlen, de 1981-ig a bórt csekély jelentőségűnek tartották az emberi szervezet számára.
A legújabb kutatások megdöntik ezt a tévhitet. Kiderült, hogy a bór nyomelem rendkívül fontos funkciókat tölt be az emberi szervezet szerveinek és rendszereinek működésében, annak ellenére, hogy mint minden nyomelem esetében, nincs szükség belőle nagy mennyiségre a szervezetben.
A bórhiány azonban számos betegséget okozhat.
Általános információk a bór nyomelemről
A kevéssé ismert bór nyomelemben nagy lehetőségek rejlenek a sportolók és ízületi, csont- és fogászati problémákkal küzdők számára.
A bór a természetben ortobórsavként fordul elő egyes vulkáni vizekben, és borátként olyan ásványokban, mint a bórax és a kolemanit.
A bór legfontosabb vegyületei a bórsav, a bórax, az úgynevezett nátrium-borát és a bór-oxid. Szemcseppek, enyhe antiszeptikumok, mosóporok és csempefényezők összetevői. A bóraxot fehérítő gyártásánál nyersanyagként, valamint élelmiszer-tartósítószerként is használták.
A bór nyomelem hasznos tulajdonságai
A bórt leggyakrabban ízületi gyulladásos betegségek gyógymódjaként írják fel, így a Mengyelejev-táblázatban ez az 5. szám alatti nyomelem ismert a nagyközönség előtt. Az ízületi fájdalomban szenvedőket nagymértékben érinti a bór hatása, és 1-3 hónapon belül visszanyeri ízületeik mozgékonyságát. Ez a hatás a mikroelem azon képességének köszönhető, hogy fokozza a kalcium, magnézium és D-vitamin felszívódását.
A csontsűrűség növelésével a bór növeli a csont szilárdságát is, és így megakadályozza a csontritkulás kialakulását. Ez az ásványi anyag nemcsak az ízületek helyreállításához és erősítéséhez járul hozzá, hanem csökkenti a koleszterinszintet és serkenti az agyműködést. Ezért hiánya izomfájdalmat, depressziót, ízületi gyulladást, valamint fogíny visszahúzódását okozza. Megfelelő mennyiségben erősíti a fogzománcot.
A sportolóknak és a libidóproblémákkal küzdőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a bór növeli az ösztrogénszintet a nőknél és a tesztoszteronszintet a férfiaknál, ennek a hatásnak minden előnyével együtt.
Támogatja az ösztrogén természetes szabályozását a premenopauzában lévő nőkben is. A bórt szedő nők arról számolnak be, hogy a hőhullámok csökkennek. Ezért a nyomelem jelen van a menopauza tüneteit enyhítő gyógyszerekben.
Azok, akik depresszióban vagy memóriazavarban szenvednek, elgondolkodhatnak azon, vajon a bór hiányzik-e panaszaik rejtvényéből. A bór ezen tulajdonságával kapcsolatos kísérletek bebizonyították, hogy bevitele néhány hónap alatt jelentősen megnöveli a figyelem koncentráló képességét.
A bór nyomelem pozitív hatásaihoz hozzá kell adni az immunrendszer serkentését is. Közvetlenül részt vesz a szervezet immunvédelmének szabályozásában. A téli hónapokban megfelelő mennyiségű bór kevésbé teszi ki a szervezetet a vírusfertőzéseknek és a megfázásnak. Az immunfolyamatokban betöltött szerepe az agy megfelelő működéséhez szükséges antitestek képződésében is kifejeződik.
A szervezet számára szükséges bórmennyiség
Még mindig nincs egységes vélemény a bórból származó emberi szervezet szükségleteiről. Ezeknek a mennyiségeknek a határa féltől 3 milligrammig terjed, napi 0,5-1 milligramm az ajánlott adag. Ezen mennyiségek túllépése esetén a nyomelem hiánya vagy feleslege lép fel, kísérő tünetekkel.
Bórhiány tünetei
A bórt szervezetünk táplálékból kapja. Ha ezek a mennyiségek nem elegendőek, hiány lép fel. Ezután a következő tünetek figyelhetők meg:
- A test növekedése leáll.
- Zavarok lépnek fel a csontrendszerben és csontritkulás alakul ki.
- Növekszik a diabetes mellitus kockázata.
- Az immunitás csökken.
- Csökkenti a szellemi aktivitást.
- A reakciók lelassulnak, álmosság lép fel.
- Fennáll a vérszegénység veszélye.
- Hormonális egyensúlyhiány lép fel.
- A többi ásvány cseréje zavart.
A túlzott bórszint jelei:
- Étvágytalanság.
- Hányinger, hányás, hasmenés.
- Psoriasisra emlékeztető bőrkiütés.
- Mentális problémák.
Hogyan juthatunk hozzá a bór nyomelemhez?
A bór nyomelem beszerzésének legegyszerűbb és legkellemesebb módja az ha élelmiszeren keresztül jutunk hozzá. A legjobb források a diófélék.
A mogyoró 2200 mikrogrammot tartalmaz 100 grammonként. A mandula, a földimogyoró és a dió további lehetőségek.
A gyümölcsök is megtölthetnek minket bórral. Legnagyobb mennyiségben a kajsziban és az őszibarackban található. A nem citrusfélék általában jó mennyiségű bór forrásai – a szilva, a vörös szőlő, az alma, a körte, az avokádó kíméletes mennyiségekkel terheli meg a szervezetet.
Az aszalt gyümölcsök nagyobb mennyiségű bórt tartalmaznak, mint a frissek, és ezt figyelembe kell venni, amikor a szervezetet gyorsan fel kell tölteni ebből a nyomelemből.
A zöldségek a bór szabályozásának eszközeként használhatók fel a szervezetben, ha az étlapba felvesszük azokat is, amelyekben jó adagban található. Ezek a fehérrépa – fehér és vörös, cékla, zeller, uborka, borsó, lencse és mások.
Egyes gabonafélék kiegészítik a magas bórtartalmú élelmiszerek listáját, és ezek a következők: rozs, hajdina, zab, köles, búza és mások.
A tejtermékek közül kiemelendő a száraz és aludttej, valamint az ementáli sajt.
Az olyan élelmiszerek, mint a tőkehal, a makréla és a szardínia, a máj és a tojássárgája egy másik lehetőség, amely kiegészíti a bórt tartalmazó élelmiszerek gazdag listáját.
Mindazon ismeretek, amelyek folyamatosan bővülnek a bór nyomelemről ismertekhez, lehetővé teszik, hogy felkerüljön az egészség megőrzését segítő létfontosságú tápanyagok listájára.
Sőt, sikeres harcot vezet az olyan daganatképződmények ellen, mint a prosztata, és ebben az irányban megelőző szerepet játszik. A bór egy olcsó ásványi anyag, és potenciálisan népszerű táplálék-kiegészítővé válhat az egészség megőrzése érdekében.