Burgonya kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A burgonya az egyik legnépszerűbb zöldség a világon, számos ételben és receptben megtalálható. Ebben a cikkben bemutatjuk a burgonya kalória- és tápértékeit 100 grammra vetítve.

A táblázat csak a jelentősebb tápanyagokat tartalmazza, és segít megérteni, mennyire értékes a burgonya az étrendünk szempontjából.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) megmutatja, hogy az adott tápanyag milyen mértékben járul hozzá az ajánlott napi bevitelhez. Az információk forrása az USDA Nemzeti Tápanyag Adatbázisa.

Burgonya kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória77kcal4%
Fehérje2g4%
Zsír0.1g0%
Szénhidrát17g6%
Cukor0.8g1%
Rost2.2g9%
Glikémiás Index (GI)78
A-vitamin0µg0%
B1-vitamin0.08mg7%
B2-vitamin0.03mg2%
B3-vitamin1.05mg7%
B5-vitamin0.30mg6%
B6-vitamin0.30mg23%
B9-vitamin15µg4%
C-vitamin19.7mg33%
E-vitamin0.01mg0%
K-vitamin2.9µg4%
Kálcium10mg1%
Magnézium23mg6%
Foszfor57mg8%
Kálium425mg9%
Nátrium6mg0%
Cink0.30mg3%
Réz0.11mg12%
Mangán0.15mg7%

A burgonya tápanyagtartalma

A burgonya nem csupán kalóriát tartalmaz, hanem számos értékes tápanyagot is, mint például vitaminokat és ásványi anyagokat. Különösen magas a C-vitamin és a kálium tartalma, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a szív egészségéhez. Az alacsony zsírtartalom és a magas rosttartalom segíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez.

Glikémiás Index (GI)

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A burgonya GI értéke 78, ami közepesen magasnak számít, ezért fontos mértékkel fogyasztani, különösen cukorbetegek számára. Az alacsonyabb GI értékű főzési módok, mint például a héjában sült burgonya, kedvezőbbek lehetnek.

Vitaminok és ásványi anyagok szerepe

A burgonya jelentős mennyiségű B6-vitamint, folsavat, és különböző ásványi anyagokat, mint a magnézium és a foszfor tartalmaz. Ezek a tápanyagok fontosak az energiaanyagcserében, a sejtek regenerációjában és az idegrendszer működésében. A rendszeres burgonyafogyasztás segíthet fenntartani az optimális egészségi állapotot.

Egészségügyi előnyök

A burgonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, például segíthet a vérnyomás szabályozásában és az emésztési problémák megelőzésében. Magas antioxidáns tartalma hozzájárulhat a sejtkárosodások elleni védelemhez. Emellett a burgonya gazdag rosttartalma hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, így segíthet a testsúlyszabályozásban is.

Források és adatok megbízhatósága

Az adatok az USDA Nemzeti Tápanyag Adatbázisából származnak, amely az egyik legmegbízhatóbb forrás a tápanyag-információk terén. Az adatbázis rendszeresen frissül és pontos, tudományosan ellenőrzött információkat tartalmaz. Ez biztosítja, hogy a cikkben közölt adatok hitelesek és naprakészek legyenek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez