Burpee: Az edzés, ami megmozgatja az egész tested

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 10 perc

A Burpee az egyik leghatékonyabb teljes testet megmozgató gyakorlat, amely egyszerre fejleszti az állóképességet, az erőt és a koordinációt. A Burpee gyakorlat különösen népszerű a funkcionális edzések, a CrossFit és a katonai kiképzések során, mivel gyorsan és hatékonyan növeli a fizikai kondíciót.

Áttekintés a Burpee gyakorlatról és annak történetéről

A Burpee gyakorlatot Dr. Royal H. Burpee fejlesztette ki az 1930-as években, mint egy egyszerű, de hatékony módszert a fizikai alkalmasság felmérésére. Eredetileg a gyakorlat egy négyütemű mozdulatsorból állt: guggolásból, fekvőtámasz helyzetbe ugrásból, visszaugrásból guggoló helyzetbe és felugrásból állt. Az évek során számos variáció és nehezítés került a gyakorlatba, így ma már különböző szintű és típusú Burpee-k léteznek, amelyek még inkább növelik a gyakorlat hatékonyságát.

A Burpee népszerűsége gyorsan nőtt, különösen a második világháború idején, amikor az amerikai hadsereg a katonák fizikai állapotának felmérésére használta. A gyakorlat egyszerűsége és hatékonysága miatt gyorsan elterjedt a civil edzésprogramokban is, és mára az egyik legismertebb és legnépszerűbb testedzési forma lett világszerte.

A Burpee gyakorlat helyes végrehajtása

A Burpee egy olyan komplex gyakorlat, amely több mozdulatsort egyesít, így egyszerre dolgoztatja meg a test számos izomcsoportját. A helyes végrehajtás kulcsfontosságú, hogy elkerüljük a sérüléseket és maximálisan kihasználjuk a gyakorlat előnyeit. Íme a lépések:

1. Kiinduló helyzet

Állj egyenesen, lábaid vállszélességben, karjaid lazán oldalt.

2. Guggolás

Hajlítsd be a térdeidet és ereszkedj guggoló helyzetbe, miközben a kezeidet megtámasztod a földön.

3. Fekvőtámasz helyzet

Ugorj fekvőtámasz helyzetbe A tested legyen egyenes vonalban a fejedtől a sarkadig.

4. Fekvőtámasz

Hajlítsd be a könyökeidet és ereszkedj le egy fekvőtámaszba, majd nyomd vissza magad a kiinduló helyzetbe. (Ez a lépés opcionális, a klasszikus Burpee nem tartalmazza.)

5. Visszaugrás guggoló helyzetbe

Ugorj vissza guggoló helyzetbe. Ügyelj arra, hogy a lábaid vállszélességben legyenek.

6. Felugrás

Ugorj fel magasra a karjaidat a fejed fölé emelve, majd érkezz vissza az álló helyzetbe, és készülj a következő ismétlésre.

Tippek a helyes végrehajtáshoz:

 • Tartsd egyenesen a hátad: A guggolás és a fekvőtámasz során ügyelj arra, hogy a hátad végig egyenes maradjon, elkerülve a gerinc túlzott megterhelését.
 • Használj kontrollált mozdulatokat: Minden mozdulatot kontrolláltan végezz, különösen a visszaugrás és a felugrás során, hogy elkerüld a sérüléseket.
 • Lélegezz helyesen: Lélegezz ki, amikor erőkifejtést végzel (például a fekvőtámasz és a felugrás során), és lélegezz be, amikor visszatérsz a kiinduló helyzetbe.
 • Kezd lassan: Ha új vagy a Burpee gyakorlatban, kezdd lassan és fokozatosan növeld a sebességet és az ismétlések számát, ahogy javul az állóképességed és az erőd.

A Burpee gyakorlat helyes végrehajtása nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem csökkenti a sérülés kockázatát is, így fontos, hogy figyelj a technikádra minden egyes ismétlés során.

A Burpee gyakorlat előnyei

A Burpee gyakorlat népszerűsége nem véletlen, hiszen számos előnyt kínál azoknak, akik rendszeresen végzik. Íme a legfontosabb előnyök:

1. Teljes test edzés

Ez a gyakorlat egyszerre dolgoztatja meg a felső- és alsótest izmait, valamint a törzs izomzatát. A guggolás, a fekvőtámasz és a felugrás kombinációja révén szinte minden izomcsoportot megmozgat.

2. Kardió edzés

Intenzitása miatt kiváló kardió edzésként funkcionál. Gyorsan felpörgeti a pulzust, növelve a szív- és érrendszeri állóképességet, és segít a zsírégetésben.

3. Erőnövelés

Az izomerőt és állóképességet is fokozza. A fekvőtámasz során a mellkas, a vállak és a tricepsz erősödik, míg a guggolás és felugrás az alsótest izmait, beleértve a combokat, a farizmokat és a vádlit, fejleszti.

4. Koordináció és egyensúly

A mozdulatsorok összekapcsolása jó koordinációt és egyensúlyt igényel. Ezáltal fejleszti az általános mozgáskoordinációt és stabilitást.

5. Kalóriaégetés

Az intenzitás miatt jelentős mennyiségű kalóriát éget el rövid idő alatt. Ez különösen előnyös azoknak, akik fogyni szeretnének vagy javítani szeretnék a testösszetételüket.

6. Időhatékonyság

Hatékonysága révén rövid idő alatt is jelentős edzéshatást érhetünk el. Ideális választás azok számára, akiknek kevés idejük van edzeni, de szeretnének intenzív és eredményes edzést végezni.

7. Rugalmasság

Speciális eszközök vagy helyszín nélkül is végezhető. Otthon, a parkban vagy akár egy szállodai szobában is kivitelezhető, így tökéletes választás utazás közben is.

8. Mentális kihívás

Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is kihívást jelent. Az ismétlések növelése és a folyamatos mozgás fenntartása akaraterőt és kitartást igényel, ami hozzájárul a mentális erő fejlesztéséhez is.

Tippek és trükkök a Burpee hatékonyabb végzéséhez

A Burpee gyakorlat hatékonyságának növelése érdekében érdemes néhány praktikus tanácsot megfogadni. Ezek az apró trükkök segítenek abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az edzéseidből, miközben minimalizálod a sérülés kockázatát.

1. Melegíts be alaposan

Mielőtt elkezded a Burpee gyakorlatokat, fontos, hogy alaposan bemelegíts. Ez elősegíti az izmok és ízületek felkészítését a mozgásra, csökkentve a sérülés kockázatát. Végezhetsz könnyű kocogást, dinamikus nyújtásokat vagy egyszerűbb gyakorlatokat, mint például guggolás vagy helyben futás.

2. Fókuszálj a helyes technikára

A Burpee végrehajtása során ügyelj a helyes testtartásra és mozdulatokra. Tartasd egyenesen a hátad, a guggolásnál ne hagyd, hogy a térdeid túlzottan előre menjenek, és a fekvőtámasz pozícióban a tested legyen egyenes vonalban. A helyes technika nemcsak hatékonyabbá teszi a gyakorlatot, hanem megóv a sérülésektől is.

3. Kezd lassan és fokozatosan növeld az intenzitást

Ha új vagy a Burpee gyakorlatban, kezdd lassan és fokozatosan növeld az ismétlések számát és az intenzitást. Ezzel elkerülheted a túlterhelést és a sérüléseket, miközben időt adsz a testednek, hogy alkalmazkodjon az új terheléshez.

4. Lélegezz helyesen

A helyes légzés fontos része a Burpee gyakorlatnak. Lélegezz ki, amikor erőkifejtést végzel, például a felugrás és a fekvőtámasz során, és lélegezz be, amikor visszatérsz a kiinduló helyzetbe. Ez segít fenntartani az állóképességet és növeli a gyakorlat hatékonyságát.

5. Használj különböző variációkat

A Burpee különböző variációi változatosságot visznek az edzéseidbe és különböző izomcsoportokat dolgoztatnak meg. Próbálj ki olyan variációkat, mint a kettlebell Burpee vagy az egykezes Burpee, hogy még nagyobb kihívást és hatékonyságot érj el.

6. Figyelj a testjelzésekre

Ha fájdalmat vagy diszkomfortot érzel, állj meg és vizsgáld meg, mi lehet az oka. Ne erőltesd túl magad, és ha szükséges, kérj segítséget egy edzőtől vagy szakembertől.

7. Tarts rendszeres szüneteket

Bár a Burpee intenzív gyakorlat, fontos, hogy tarts szüneteket az ismétlések között. Ez lehetővé teszi a testnek, hogy regenerálódjon és felkészüljön a következő sorozatra. A megfelelő pihenés növeli a teljesítményt és megelőzi a túlterhelést.

8. Kombináld más gyakorlatokkal

A Burpee gyakorlatot kombinálhatod más edzésekkel is, hogy egy átfogóbb és hatékonyabb edzésprogramot hozz létre. Például végezhetsz súlyzós edzést, futást vagy egyéb kardió gyakorlatokat a Burpee mellett.

Ezek a tippek és trükkök segítenek abban, hogy a Burpee gyakorlatot hatékonyabban és biztonságosabban végezd, így még jobb eredményeket érhetsz el a fitnesz céljaid elérésében.

Burpee edzésterv kezdőknek és haladóknak

A Burpee gyakorlat intenzitása és hatékonysága miatt remek választás minden szinten lévő edzésprogramhoz. Az alábbiakban bemutatok egy edzéstervet kezdőknek és haladóknak, hogy mindkét csoport számára kihívást és fejlődést biztosítson.

Edzésterv kezdőknek

A kezdők számára az edzésterv célja, hogy fokozatosan növeljék az állóképességet és az erőt, miközben elsajátítják a Burpee helyes végrehajtását.

Heti 3 alkalommal végezhető, pihenőnapokkal a két edzés között.

1. hét:
 • Bemelegítés: 5 perc könnyű kocogás vagy helyben futás
 • Burpee gyakorlat: 3 sorozat 5 ismétlés, 1-2 perc pihenő sorozatok között
 • Levezetés: 5 perc könnyű nyújtás
2. hét:
 • Bemelegítés: 5 perc könnyű kocogás vagy helyben futás
 • Burpee gyakorlat: 3 sorozat 7 ismétlés, 1-2 perc pihenő sorozatok között
 • Levezetés: 5 perc könnyű nyújtás
3. hét:
 • Bemelegítés: 5 perc könnyű kocogás vagy helyben futás
 • Burpee gyakorlat: 4 sorozat 7 ismétlés, 1-2 perc pihenő sorozatok között
 • Levezetés: 5 perc könnyű nyújtás
4. hét:
 • Bemelegítés: 5 perc könnyű kocogás vagy helyben futás
 • Burpee gyakorlat: 4 sorozat 10 ismétlés, 1-2 perc pihenő sorozatok között
 • Levezetés: 5 perc könnyű nyújtás

Edzésterv haladóknak

A haladók számára az edzésterv célja, hogy tovább növeljék az állóképességet, az erőt és a robbanékonyságot.

Heti 4-5 alkalommal végezhető, egy-egy pihenőnappal közbeiktatva.

1. hét:
 • Bemelegítés: 5-10 perc dinamikus nyújtás és könnyű kardió
 • Burpee gyakorlat: 5 sorozat 12 ismétlés, 1 perc pihenő sorozatok között
 • Erősítés: 3 sorozat fekvőtámasz, 10-15 ismétlés
 • Levezetés: 5-10 perc nyújtás
2. hét:
 • Bemelegítés: 5-10 perc dinamikus nyújtás és könnyű kardió
 • Burpee gyakorlat: 5 sorozat 15 ismétlés, 1 perc pihenő sorozatok között
 • Erősítés: 3 sorozat guggolás, 15-20 ismétlés
 • Levezetés: 5-10 perc nyújtás
3. hét:
 • Bemelegítés: 5-10 perc dinamikus nyújtás és könnyű kardió
 • Burpee gyakorlat: 6 sorozat 15 ismétlés, 1 perc pihenő sorozatok között
 • Erősítés: 3 sorozat súlyzóval végzett gyakorlatok, például bicepsz curl vagy vállnyomás, 10-12 ismétlés
 • Levezetés: 5-10 perc nyújtás
4. hét:
 • Bemelegítés: 5-10 perc dinamikus nyújtás és könnyű kardió
 • Burpee gyakorlat: 7 sorozat 20 ismétlés, 1 perc pihenő sorozatok között
 • Erősítés: 3 sorozat planking, 1-2 percig tartva
 • Levezetés: 5-10 perc nyújtás

Ezek az edzéstervek segítenek a kezdőknek és a haladóknak egyaránt, hogy fokozatosan növeljék a terhelést és elérjék fitnesz céljaikat. Mindig figyelj a tested jelzéseire, és ha szükséges, igazítsd az edzéstervedet az aktuális állapotodhoz.

Gyakori hibák a Burpee gyakorlat során

A Burpee gyakorlat hatékonysága és biztonsága nagymértékben függ a helyes technika alkalmazásától. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amelyek előfordulhatnak a Burpee végrehajtása során, és tippeket, hogyan kerülhetők el.

1. Nem megfelelő kiinduló helyzet

 • Hiba: A gyakorlatot helytelen testtartással kezded, például a hátad görbült vagy a lábaid nincsenek vállszélességben.
 • Megoldás: Állj egyenesen, lábaid vállszélességben, karjaid lazán oldalt. Ügyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon.

2. Rossz technika a guggolásnál

 • Hiba: A térdek túlságosan előre mennek, a hát görbült, vagy a sarok elemelkedik a talajtól.
 • Megoldás: Guggoláskor a térdeid maradjanak a lábfejek fölött, a hátad legyen egyenes, és a sarkaid maradjanak a talajon. Ülj hátra, mintha egy székre ülnél le.

3. Helytelen fekvőtámasz pozíció

 • Hiba: A fekvőtámasz pozícióban a csípő túl magasra emelkedik vagy túl alacsonyra süllyed, ami a derékra nagy terhelést helyez.
 • Megoldás: A fekvőtámasz helyzetben a tested legyen egyenes vonalban a fejedtől a sarkadig. Aktiváld a törzs izmait, és tartsd feszesen a tested.

4. Kapkodás a mozdulatok között

 • Hiba: A mozdulatok gyors, kontrollálatlan végrehajtása, ami növeli a sérülés kockázatát és csökkenti a gyakorlat hatékonyságát.
 • Megoldás: Végezd a mozdulatokat kontrolláltan és fókuszáltan. Ne siess, inkább ügyelj a helyes technikára és a mozdulatok pontosságára.

5. Nem megfelelő ugrás

 • Hiba: A felugrás során nem használsz elég erőt, vagy a lábaid nem érnek vissza megfelelő pozícióba, ami instabil landoláshoz vezet.
 • Megoldás: A felugrásnál használd az alsótest izmait, hogy robbanékonyan ugorj fel. Ügyelj arra, hogy a lábaid vállszélességben érjenek vissza a talajra.

6. Nem megfelelő légzés

 • Hiba: Nem figyelsz a légzésre, ami gyors kifáradáshoz és csökkent teljesítményhez vezet.
 • Megoldás: Lélegezz ki, amikor erőkifejtést végzel (például a felugrás és a fekvőtámasz során), és lélegezz be, amikor visszatérsz a kiinduló helyzetbe.

7. Túledzés

 • Hiba: Túl sok ismétlés és sorozat végrehajtása megfelelő pihenő nélkül, ami túlterheléshez és sérüléshez vezethet.
 • Megoldás: Kezdd lassan, fokozatosan növeld az ismétlések számát és az intenzitást. Tarts elegendő pihenőt a sorozatok között, és figyelj a tested jelzéseire.

8. Figyelmen kívül hagyott bemelegítés és levezetés

 • Hiba: A bemelegítés és levezetés kihagyása, ami növeli a sérülés kockázatát és csökkenti a regeneráció hatékonyságát.
 • Megoldás: Mindig végezz alapos bemelegítést a gyakorlat előtt, és ne felejtsd el a levezetést sem. Ez segít felkészíteni az izmokat a terhelésre és elősegíti a regenerációt.

Burpee mint a teljes test edzés része

A Burpee gyakorlat egyedülálló módon kombinálja a kardió és az erőedzés elemeit, így kiváló választás a teljes test edzéséhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan integrálhatod a Burpee-t egy átfogó edzésprogramba, hogy maximális előnyöket érj el.

Kardió és állóképesség növelés

A Burpee intenzív, robbanékony mozdulatsora gyorsan növeli a pulzusszámot, így hatékonyan fejleszti a szív- és érrendszeri állóképességet. A gyakorlat gyors tempóban végrehajtva nagyszerű módja a kalóriaégetésnek és a zsírégetésnek.

Példa:
 • Kardió blokk: 5 perc ugrókötél vagy helyben futás
 • Burpee intervallum: 1 perc Burpee, 1 perc pihenő (ismételd 5-10 alkalommal)
 • Levezetés: 5 perc könnyű kocogás és nyújtás

Erőnövelés és izomfejlesztés

A Burpee során több izomcsoport is egyszerre dolgozik, beleértve a lábakat, a törzset, a mellkast, a vállakat és a karokat. Az ismétlések számának és a gyakorlat intenzitásának növelésével jelentős izomerőt és állóképességet fejleszthetsz.

Példa:
 • Erő blokk:
  • Guggolás: 3 sorozat 12 ismétlés
  • Fekvőtámasz: 3 sorozat 10 ismétlés
  • Húzódzkodás: 3 sorozat 8 ismétlés
 • Burpee blokk: 4 sorozat 10 Burpee, 1-2 perc pihenővel a sorozatok között

Koordináció és egyensúly fejlesztés

A Burpee végrehajtása során a mozdulatok gyors és pontos összekapcsolása segít fejleszteni a koordinációt és az egyensúlyt. A törzs izmainak aktiválása hozzájárul a stabilitás növeléséhez.

Példa:
 • Koordinációs blokk:
  • Dinamikus nyújtások: 5-10 perc
  • Balance gyakorlatok (pl. egy lábon állás): 3 sorozat 30 másodpercig
 • Burpee blokk: 3 sorozat 12 Burpee, fókuszálva a helyes technikára és egyensúlyra

Teljes test edzésprogram Burpee-vel

Az alábbiakban egy átfogó edzésprogramot mutatok be, amely a Burpee gyakorlatot is tartalmazza, hogy teljes körű edzést biztosítson.

Heti edzésprogram:

Hétfő: Kardió és állóképesség

 • Bemelegítés: 10 perc könnyű kocogás
 • Kardió blokk: Intervallum edzés (1 perc sprint, 1 perc séta, 10 alkalommal)
 • Burpee intervallum: 5 sorozat 1 perc Burpee, 1 perc pihenő
 • Levezetés: 10 perc nyújtás

Szerda: Erő és izomfejlesztés

 • Bemelegítés: 5-10 perc dinamikus nyújtás
 • Erő blokk:
  • Guggolás: 3 sorozat 12 ismétlés
  • Fekvőtámasz: 3 sorozat 10 ismétlés
  • Húzódzkodás: 3 sorozat 8 ismétlés
 • Burpee blokk: 4 sorozat 10 Burpee
 • Levezetés: 5-10 perc nyújtás

Péntek: Koordináció és egyensúly

 • Bemelegítés: 10 perc könnyű kocogás
 • Koordinációs blokk:
  • Dinamikus nyújtások: 5-10 perc
  • Balance gyakorlatok: 3 sorozat 30 másodpercig
 • Burpee blokk: 3 sorozat 12 Burpee
 • Levezetés: 10 perc nyújtás

Szombat: Teljes test edzés

 • Bemelegítés: 10 perc könnyű kocogás
 • Teljes test blokk:
  • Kitörés: 3 sorozat 12 ismétlés (mindkét lábbal)
  • Plank: 3 sorozat 1 perc
  • Súlyzóval végzett gyakorlatok: 3 sorozat 10 ismétlés
 • Burpee blokk: 5 sorozat 10 Burpee
 • Levezetés: 10 perc nyújtás

Ez az edzésprogram biztosítja, hogy a Burpee gyakorlat hatékonyan integrálódjon a teljes test edzésébe, növelve az állóképességet, az erőt és a koordinációt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez