Candida diéta – Minden amit érdemes tudni róla

Szerző: Norbert

Egyes szakértők szerint az élesztőgombák túlszaporodása számos messzemenő problémát okozhat, a fizikaiaktól kezdve a kognitív és mentális problémákig.

Ezért egyesek Candida diétát – alacsony cukor- és szénhidráttartalmú étrendet – ajánlanak a felesleges élesztőgombák kiirtására és a bélrendszer egyensúlyának helyreállítására.

Fontos azonban tudni, hogy sok szakértő szerint a diéta nagyrészt nem bizonyított, és minden előny valószínűleg az étkezési szokások általános javulásának eredménye.

Mi is az a Candida?

A Candida az élesztőgombák egy nemzetsége, amelyek általában a testben és a bőrön élnek. Több száz ilyen élesztőgomba létezik, de sok faj okozhat gombás fertőzést, ha számuk elszabadul, vagy ha bejutnak a véráramba vagy más szervekbe. Ezt a fajta fertőzést candidiasisnak nevezik.

A Candida albicans az az élesztőgombafaj, amely leggyakrabban okoz candidiasis fertőzést. A túlszaporodás olyan állapotokat eredményezhet, mint a szájpenész és a hüvelyi gombás fertőzések.

Mi az a Candida diéta, és hogyan működik?

A Candida diéta megköveteli, hogy kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát. Ezek közé tartozik a glutén, a cukor, az alkohol tartalmú termékek és bizonyos típusú tejtermékek.

A diéta ehelyett a sovány fehérjék, az egészséges zsírok, a keményítőmentes zöldségfélék és a probiotikumok fogyasztására összpontosít. Ezeknek az ételeknek a célja, hogy segítsenek minimalizálni a gyulladást és kiegyensúlyozni a bélben lévő baktériumok koncentrációját.

Egy 2017-es laboratóriumi tanulmány eredményei szerint a magasabb glükózkoncentráció elősegítheti a Candida növekedését. A kutatók azt is felfedezték, hogy a fruktózt tartalmazó élelmiszerek megakadályozhatják a Candida növekedését a szájban.

Elméletileg kisebb lehet a Candida-fertőzések kialakulásának kockázata, ha kiiktatjuk az élesztőgombák növekedéséhez hozzájáruló élelmiszereket.

Hatékony ez a fajta diéta?

A kutatók számos, sejteken és állatokon végzett kísérletben vizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek hogyan segítik elő vagy csökkentik a Candida növekedését. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy hasonló eredmények az emberekre is vonatkoznának-e.

A nagyszabású humán vizsgálatok hiánya miatt a kutatók nem tudják pontosan, hogy a Candida-diétának mennyire valószínű a hatékonysága.

Kevés kutatás vizsgálta közvetlenül az étrend hatását a Candida-fertőzésekre. A Candida-diéta azonban összességében egészséges, így kevés kockázattal jár, ha kipróbáljuk.

A Candida-diéta tiltja a glutén minden formáját. Az elmélet szerint a glutén károsíthatja a bélnyálkahártyát, és szerepet játszhat abban is, hogy hozzájárul a diszbiózishoz, vagyis a bélmikrobióta koncentrációjának egyensúlyhiányához.

A glutén eltávolítása az étrendből jótékony hatással lehet a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedőkre.

Fogyasztható élelmiszerek a Candida diéta követése alatt

Azoknak, akik a szeretnék kipróbálni a candida diétát, a következő típusú ételeket érdemes beépíteni az étrendjükbe:

  • Keményítőtartalom mentes zöldségeket, amelyek közé a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a hagyma és a paradicsom tartozik.
  • Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, például citrusfélék, olajbogyó és bogyós gyümölcsök, de csak mértékkel.
  • Sovány fehérjék, beleértve a csirkét, a tojást és a halat.
  • Egészséges zsírok, például avokádó, kókuszolaj, extra szűz olívaolaj és lenmagolaj.
  • Fermentált élelmiszerek, például savanyú káposzta, kimchi és joghurt.
  • Gluténmentes gabonafélék, például quinoa, zabkorpa, hajdina és rizs.
  • Diófélék és magvak, mint például a mandula, kókuszdió, lenmag és a napraforgómag.
  • Bizonyos tejtermékek, mint a vaj és a ghí, valamint az élő aktív kultúrákat tartalmazó termékek, mint a kefir és a joghurt.
  • Természetes cukormentes édesítőszerek, beleértve a steviát, a monk gyümölcs kivonatot, az eritritet és a xilitet.
  • Probiotikumok.

Kerülendő élelmiszerek

A Candida diéta szigorúan tiltja a cukor, a glutén, az alkohol és a nagy mennyiségű laktózt tartalmazó tejtermékek fogyasztását.

A Candida diéta ideje alatt kerülni kell a következő élelmiszereket:

  • A keményítőtartalmú zöldségeket, például a burgonyát, a kukoricát, a babot és a borsót.
  • Magas cukortartalmú gyümölcsöket, mint például a banán, a mangó, a füge és a mazsola.
  • Bizonyos húsok, például a feldolgozott húsok és a tenyésztett halak.
  • Gluténtartalmú gabonafélék, beleértve a búzát, az árpát és a rozst.
  • A magas laktóztartalmú tejtermékek, mint például a tej és a lágy sajtok.
  • Feldolgozott zsírok és olajok, például repceolaj, szójaolaj és margarin.
  • Egyszerű cukrok és mesterséges édesítőszerek, például szacharóz, aszpartám, agávé, juharszirup, kukoricaszirup és méz.
  • Egyes diófélék és magvak, beleértve a földimogyorót, a pekándiót, a pisztáciát és a kesudiót.
  • Bizonyos italok, például koffeines kávé és tea, cukorral édesített italok és alkohol.

7 napos mintaétrend Candida diétához

1.nap

  • Reggeli: kókuszolajon pirított tojás spenóttal
  • Ebéd: kockázott pulykamell zöldágyon citromos olívaolajos vinaigrette-vel
  • Vacsora: lazac, sült karfiol és cukkini

2. nap

  • Reggeli: frittata spárgával és koktélparadicsommal, avokádóval
  • Ebéd: tejszínes csirke saláta (avokádóból készült) galléros zöldekbe csomagolva
  • Vacsora: steak és vega kebab

3. nap

  • Reggeli: Chia magos puding, bogyós gyümölcsökkel és napraforgómaggal
  • Ebéd: kelkáposzta saláta olívaolajjal, olívabogyóval, szeletelt mandulával és sült zöldségekkel
  • Vacsora: húsgombóc cukkinis tésztával

4. nap

  • Reggeli: Candida-ellenes palacsinta bogyós gyümölcsökkel
  • Ebéd: vega frittata, spenótsaláta avokádóval
  • Vacsora: csirke satay és pirított fűszeres mandula-vajas szószba mártva

5. nap

  • Reggeli: tejből, bogyókból, dióvajból és kókuszolajból készült reggeli turmix
  • Ebéd: Nicoise-stílusú tonhal saláta
  • Vacsora: sült bőrös csirke, pirított paprika, hagyma és padlizsán

6. nap

  • Reggeli: tojásrántotta zöldségekkel
  • Ebéd: csirkeleves sötét leveles zöldekből készült salátával
  • Vacsora: darált pulykával töltött cukkini csónakok paradicsomszósszal

7. nap

  • Reggeli: avokádó omlett salsával
  • Ebéd: pulykapogácsa párolt brokkolival és koktélparadicsommal
  • Vacsora: sült tőkehal zöldbabbal és sárgarépával

Összefoglalva

A Candida diéta támogatói azt állítják, hogy csökkentheti az élesztőgomba-fertőzések kockázatát és megakadályozhatja a gyomor-bélrendszeri Candida túlszaporodását.

A diéta magában foglalja a glutén, a cukor és bizonyos tejtermékek kiiktatását.

Bár a laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy ezek az anyagok hozzájárulhatnak az élesztőgombák szaporodásához, nem állnak rendelkezésre olyan jelentős bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a candida-diéta alkalmazását az élesztőgombás fertőzések kezelésében.

A Candida diéta által előírt étrendi változtatások azonban jótékony egészségügyi hatásokkal járhatnak a Candida-fertőzéssel rendelkező vagy nem rendelkező emberek számára.

Kiemelt kép forrása: thefoodmedic.co.uk

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez