Egyes szakértők szerint az élesztőgombák túlszaporodása számos messzemenő problémát okozhat, a fizikaiaktól kezdve a kognitív és mentális problémákig.
Ezért egyesek Candida diétát – alacsony cukor- és szénhidráttartalmú étrendet – ajánlanak a felesleges élesztőgombák kiirtására és a bélrendszer egyensúlyának helyreállítására.
Fontos azonban tudni, hogy sok szakértő szerint a diéta nagyrészt nem bizonyított, és minden előny valószínűleg az étkezési szokások általános javulásának eredménye.
Mi is az a Candida?
A Candida az élesztőgombák egy nemzetsége, amelyek általában a testben és a bőrön élnek. Több száz ilyen élesztőgomba létezik, de sok faj okozhat gombás fertőzést, ha számuk elszabadul, vagy ha bejutnak a véráramba vagy más szervekbe. Ezt a fajta fertőzést candidiasisnak nevezik.
A Candida albicans az az élesztőgombafaj, amely leggyakrabban okoz candidiasis fertőzést. A túlszaporodás olyan állapotokat eredményezhet, mint a szájpenész és a hüvelyi gombás fertőzések.
Mi az a Candida diéta, és hogyan működik?
A Candida diéta megköveteli, hogy kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát. Ezek közé tartozik a glutén, a cukor, az alkohol tartalmú termékek és bizonyos típusú tejtermékek.
A diéta ehelyett a sovány fehérjék, az egészséges zsírok, a keményítőmentes zöldségfélék és a probiotikumok fogyasztására összpontosít. Ezeknek az ételeknek a célja, hogy segítsenek minimalizálni a gyulladást és kiegyensúlyozni a bélben lévő baktériumok koncentrációját.
Egy 2017-es laboratóriumi tanulmány eredményei szerint a magasabb glükózkoncentráció elősegítheti a Candida növekedését. A kutatók azt is felfedezték, hogy a fruktózt tartalmazó élelmiszerek megakadályozhatják a Candida növekedését a szájban.
Elméletileg kisebb lehet a Candida-fertőzések kialakulásának kockázata, ha kiiktatjuk az élesztőgombák növekedéséhez hozzájáruló élelmiszereket.
Hatékony ez a fajta diéta?
A kutatók számos, sejteken és állatokon végzett kísérletben vizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek hogyan segítik elő vagy csökkentik a Candida növekedését. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy hasonló eredmények az emberekre is vonatkoznának-e.
A nagyszabású humán vizsgálatok hiánya miatt a kutatók nem tudják pontosan, hogy a Candida-diétának mennyire valószínű a hatékonysága.
Kevés kutatás vizsgálta közvetlenül az étrend hatását a Candida-fertőzésekre. A Candida-diéta azonban összességében egészséges, így kevés kockázattal jár, ha kipróbáljuk.
A Candida-diéta tiltja a glutén minden formáját. Az elmélet szerint a glutén károsíthatja a bélnyálkahártyát, és szerepet játszhat abban is, hogy hozzájárul a diszbiózishoz, vagyis a bélmikrobióta koncentrációjának egyensúlyhiányához.
A glutén eltávolítása az étrendből jótékony hatással lehet a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedőkre.
Fogyasztható élelmiszerek a Candida diéta követése alatt
Azoknak, akik a szeretnék kipróbálni a candida diétát, a következő típusú ételeket érdemes beépíteni az étrendjükbe:
- Keményítőtartalom mentes zöldségeket, amelyek közé a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a hagyma és a paradicsom tartozik.
- Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, például citrusfélék, olajbogyó és bogyós gyümölcsök, de csak mértékkel.
- Sovány fehérjék, beleértve a csirkét, a tojást és a halat.
- Egészséges zsírok, például avokádó, kókuszolaj, extra szűz olívaolaj és lenmagolaj.
- Fermentált élelmiszerek, például savanyú káposzta, kimchi és joghurt.
- Gluténmentes gabonafélék, például quinoa, zabkorpa, hajdina és rizs.
- Diófélék és magvak, mint például a mandula, kókuszdió, lenmag és a napraforgómag.
- Bizonyos tejtermékek, mint a vaj és a ghí, valamint az élő aktív kultúrákat tartalmazó termékek, mint a kefir és a joghurt.
- Természetes cukormentes édesítőszerek, beleértve a steviát, a monk gyümölcs kivonatot, az eritritet és a xilitet.
- Probiotikumok.
Kerülendő élelmiszerek
A Candida diéta szigorúan tiltja a cukor, a glutén, az alkohol és a nagy mennyiségű laktózt tartalmazó tejtermékek fogyasztását.
A Candida diéta ideje alatt kerülni kell a következő élelmiszereket:
- A keményítőtartalmú zöldségeket, például a burgonyát, a kukoricát, a babot és a borsót.
- Magas cukortartalmú gyümölcsöket, mint például a banán, a mangó, a füge és a mazsola.
- Bizonyos húsok, például a feldolgozott húsok és a tenyésztett halak.
- Gluténtartalmú gabonafélék, beleértve a búzát, az árpát és a rozst.
- A magas laktóztartalmú tejtermékek, mint például a tej és a lágy sajtok.
- Feldolgozott zsírok és olajok, például repceolaj, szójaolaj és margarin.
- Egyszerű cukrok és mesterséges édesítőszerek, például szacharóz, aszpartám, agávé, juharszirup, kukoricaszirup és méz.
- Egyes diófélék és magvak, beleértve a földimogyorót, a pekándiót, a pisztáciát és a kesudiót.
- Bizonyos italok, például koffeines kávé és tea, cukorral édesített italok és alkohol.
7 napos mintaétrend Candida diétához
1.nap
- Reggeli: kókuszolajon pirított tojás spenóttal
- Ebéd: kockázott pulykamell zöldágyon citromos olívaolajos vinaigrette-vel
- Vacsora: lazac, sült karfiol és cukkini
2. nap
- Reggeli: frittata spárgával és koktélparadicsommal, avokádóval
- Ebéd: tejszínes csirke saláta (avokádóból készült) galléros zöldekbe csomagolva
- Vacsora: steak és vega kebab
3. nap
- Reggeli: Chia magos puding, bogyós gyümölcsökkel és napraforgómaggal
- Ebéd: kelkáposzta saláta olívaolajjal, olívabogyóval, szeletelt mandulával és sült zöldségekkel
- Vacsora: húsgombóc cukkinis tésztával
4. nap
- Reggeli: Candida-ellenes palacsinta bogyós gyümölcsökkel
- Ebéd: vega frittata, spenótsaláta avokádóval
- Vacsora: csirke satay és pirított fűszeres mandula-vajas szószba mártva
5. nap
- Reggeli: tejből, bogyókból, dióvajból és kókuszolajból készült reggeli turmix
- Ebéd: Nicoise-stílusú tonhal saláta
- Vacsora: sült bőrös csirke, pirított paprika, hagyma és padlizsán
6. nap
- Reggeli: tojásrántotta zöldségekkel
- Ebéd: csirkeleves sötét leveles zöldekből készült salátával
- Vacsora: darált pulykával töltött cukkini csónakok paradicsomszósszal
7. nap
- Reggeli: avokádó omlett salsával
- Ebéd: pulykapogácsa párolt brokkolival és koktélparadicsommal
- Vacsora: sült tőkehal zöldbabbal és sárgarépával
Összefoglalva
A Candida diéta támogatói azt állítják, hogy csökkentheti az élesztőgomba-fertőzések kockázatát és megakadályozhatja a gyomor-bélrendszeri Candida túlszaporodását.
A diéta magában foglalja a glutén, a cukor és bizonyos tejtermékek kiiktatását.
Bár a laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy ezek az anyagok hozzájárulhatnak az élesztőgombák szaporodásához, nem állnak rendelkezésre olyan jelentős bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a candida-diéta alkalmazását az élesztőgombás fertőzések kezelésében.
A Candida diéta által előírt étrendi változtatások azonban jótékony egészségügyi hatásokkal járhatnak a Candida-fertőzéssel rendelkező vagy nem rendelkező emberek számára.
Kiemelt kép forrása: thefoodmedic.co.uk