Candida diéta – Minden, amit érdemes tudni róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Egyes szakértők szerint az élesztőgombák túlszaporodása számos messzemenő problémát okozhat, a fizikaiaktól kezdve a kognitív és mentális problémákig.

Ezért egyesek Candida diétát – alacsony cukor- és szénhidráttartalmú étrendet – ajánlanak a felesleges élesztőgombák kiirtására és a bélrendszer egyensúlyának helyreállítására.

Fontos azonban tudni, hogy sok szakértő szerint a diéta nagyrészt nem bizonyított, és minden előny valószínűleg az étkezési szokások általános javulásának eredménye.

Mi is az a Candida?

A Candida az élesztőgombák egy nemzetsége, amelyek általában a testben és a bőrön élnek. Több száz ilyen élesztőgomba létezik, de sok faj okozhat gombás fertőzést, ha számuk elszabadul, vagy ha bejutnak a véráramba vagy más szervekbe. Ezt a fajta fertőzést candidiasisnak nevezik.

A Candida albicans az az élesztőgombafaj, amely leggyakrabban okoz candidiasis fertőzést. A túlszaporodás olyan állapotokat eredményezhet, mint a szájpenész és a hüvelyi gombás fertőzések.

Mi az a Candida diéta, és hogyan működik?

A Candida diéta megköveteli, hogy kerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a Candida túlszaporodásának kockázatát. Ezek közé tartozik a glutén, a cukor, az alkohol tartalmú termékek és bizonyos típusú tejtermékek.

A diéta ehelyett a sovány fehérjék, az egészséges zsírok, a keményítőmentes zöldségfélék és a probiotikumok fogyasztására összpontosít. Ezeknek az ételeknek a célja, hogy segítsenek minimalizálni a gyulladást és kiegyensúlyozni a bélben lévő baktériumok koncentrációját.

Egy 2017-es laboratóriumi tanulmány eredményei szerint a magasabb glükózkoncentráció elősegítheti a Candida növekedését. A kutatók azt is felfedezték, hogy a fruktózt tartalmazó élelmiszerek megakadályozhatják a Candida növekedését a szájban.

Elméletileg kisebb lehet a Candida-fertőzések kialakulásának kockázata, ha kiiktatjuk az élesztőgombák növekedéséhez hozzájáruló élelmiszereket.

Hatékony ez a fajta diéta?

A kutatók számos, sejteken és állatokon végzett kísérletben vizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek hogyan segítik elő vagy csökkentik a Candida növekedését. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy hasonló eredmények az emberekre is vonatkoznának-e.

A nagyszabású humán vizsgálatok hiánya miatt a kutatók nem tudják pontosan, hogy a Candida-diétának mennyire valószínű a hatékonysága.

Kevés kutatás vizsgálta közvetlenül az étrend hatását a Candida-fertőzésekre. A Candida-diéta azonban összességében egészséges, így kevés kockázattal jár, ha kipróbáljuk.

A Candida-diéta tiltja a glutén minden formáját. Az elmélet szerint a glutén károsíthatja a bélnyálkahártyát, és szerepet játszhat abban is, hogy hozzájárul a diszbiózishoz, vagyis a bélmikrobióta koncentrációjának egyensúlyhiányához.

A glutén eltávolítása az étrendből jótékony hatással lehet a cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvedőkre.

Fogyasztható élelmiszerek a Candida diéta követése alatt

Azoknak, akik a szeretnék kipróbálni a candida diétát, a következő típusú ételeket érdemes beépíteni az étrendjükbe:

  • Keményítőtartalom mentes zöldségeket, amelyek közé a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a hagyma és a paradicsom tartozik.
  • Alacsony cukortartalmú gyümölcsök, például citrusfélék, olajbogyó és bogyós gyümölcsök, de csak mértékkel.
  • Sovány fehérjék, beleértve a csirkét, a tojást és a halat.
  • Egészséges zsírok, például avokádó, kókuszolaj, extra szűz olívaolaj és lenmagolaj.
  • Fermentált élelmiszerek, például savanyú káposzta, kimchi és joghurt.
  • Gluténmentes gabonafélék, például quinoa, zabkorpa, hajdina és rizs.
  • Diófélék és magvak, mint például a mandula, kókuszdió, lenmag és a napraforgómag.
  • Bizonyos tejtermékek, mint a vaj és a ghí, valamint az élő aktív kultúrákat tartalmazó termékek, mint a kefir és a joghurt.
  • Természetes cukormentes édesítőszerek, beleértve a steviát, a monk gyümölcs kivonatot, az eritritet és a xilitet.
  • Probiotikumok.

Kerülendő élelmiszerek

A Candida diéta szigorúan tiltja a cukor, a glutén, az alkohol és a nagy mennyiségű laktózt tartalmazó tejtermékek fogyasztását.

A Candida diéta ideje alatt kerülni kell a következő élelmiszereket:

  • A keményítőtartalmú zöldségeket, például a burgonyát, a kukoricát, a babot és a borsót.
  • Magas cukortartalmú gyümölcsöket, mint például a banán, a mangó, a füge és a mazsola.
  • Bizonyos húsok, például a feldolgozott húsok és a tenyésztett halak.
  • Gluténtartalmú gabonafélék, beleértve a búzát, az árpát és a rozst.
  • A magas laktóztartalmú tejtermékek, mint például a tej és a lágy sajtok.
  • Feldolgozott zsírok és olajok, például repceolaj, szójaolaj és margarin.
  • Egyszerű cukrok és mesterséges édesítőszerek, például szacharóz, aszpartám, agávé, juharszirup, kukoricaszirup és méz.
  • Egyes diófélék és magvak, beleértve a földimogyorót, a pekándiót, a pisztáciát és a kesudiót.
  • Bizonyos italok, például koffeines kávé és tea, cukorral édesített italok és alkohol.

7 napos mintaétrend Candida diétához

1.nap

  • Reggeli: kókuszolajon pirított tojás spenóttal
  • Ebéd: kockázott pulykamell zöldágyon citromos olívaolajos vinaigrette-vel
  • Vacsora: lazac, sült karfiol és cukkini

2. nap

  • Reggeli: frittata spárgával és koktélparadicsommal, avokádóval
  • Ebéd: tejszínes csirke saláta (avokádóból készült) galléros zöldekbe csomagolva
  • Vacsora: steak és vega kebab

3. nap

  • Reggeli: Chia magos puding, bogyós gyümölcsökkel és napraforgómaggal
  • Ebéd: kelkáposzta saláta olívaolajjal, olívabogyóval, szeletelt mandulával és sült zöldségekkel
  • Vacsora: húsgombóc cukkinis tésztával

4. nap

  • Reggeli: Candida-ellenes palacsinta bogyós gyümölcsökkel
  • Ebéd: vega frittata, spenótsaláta avokádóval
  • Vacsora: csirke satay és pirított fűszeres mandula-vajas szószba mártva

5. nap

  • Reggeli: tejből, bogyókból, dióvajból és kókuszolajból készült reggeli turmix
  • Ebéd: Nicoise-stílusú tonhal saláta
  • Vacsora: sült bőrös csirke, pirított paprika, hagyma és padlizsán

6. nap

  • Reggeli: tojásrántotta zöldségekkel
  • Ebéd: csirkeleves sötét leveles zöldekből készült salátával
  • Vacsora: darált pulykával töltött cukkini csónakok paradicsomszósszal

7. nap

  • Reggeli: avokádó omlett salsával
  • Ebéd: pulykapogácsa párolt brokkolival és koktélparadicsommal
  • Vacsora: sült tőkehal zöldbabbal és sárgarépával

Összefoglalva

A Candida diéta támogatói azt állítják, hogy csökkentheti az élesztőgomba-fertőzések kockázatát és megakadályozhatja a gyomor-bélrendszeri Candida túlszaporodását.

A diéta magában foglalja a glutén, a cukor és bizonyos tejtermékek kiiktatását.

Bár a laboratóriumi kutatások azt sugallják, hogy ezek az anyagok hozzájárulhatnak az élesztőgombák szaporodásához, nem állnak rendelkezésre olyan jelentős bizonyítékok, amelyek alátámasztanák a candida-diéta alkalmazását az élesztőgombás fertőzések kezelésében.

A Candida diéta által előírt étrendi változtatások azonban jótékony egészségügyi hatásokkal járhatnak a Candida-fertőzéssel rendelkező vagy nem rendelkező emberek számára.

További diéta típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több diéta típus egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

  • 90 napos diéta: A 90 napos diéta során szigorú étkezési tervet kell követni, és be kell tartani az ételfogyasztásra vonatkozó szabályokat.
  • 1200 kalóriás diéta: Ez a diéta fajta körülbelül 1200 kalóriára korlátozza a napi kalóriabevitelt a fogyás érdekében.
  • Almaecet diéta: Állítólag csökkenti az étvágyat, ezáltal kevesebbet eszünk.
  • Atkins diéta: Az Atkins diéta célja a fogyás a szénhidrátok elkerülésével és az inzulinszint szabályozásával.
  • Dash diéta: A DASH diéta fő célja a magas vérnyomás csökkentése.
  • Fehérje diéta: A fehérje diéta fő összetevője, ahogy a nevéből is sejthető, a magas fehérjetartalmú termékek fogyasztása.
  • Fodmap diéta: Bizonyos, FODMAP-ban gazdag élelmiszerek elhagyása jótékony hatással lehetnek a szervezetre.
  • Hasmenés diéta: Az egyszerűbb ételek csökkentik a maradék vagy az emésztetlen hulladék mennyiségét a vastagbélben.
  • Hisztamin diéta: Az étrend általában kizárja vagy csökkenti a magas hisztamin tartalmú ételeket, és hangsúlyozza a magas rosttartalmú ételek, a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását.
  • Ketogén diéta: Ez az egyik legnépszerűbb alacsony szénhidráttartalmú, hasznos zsírokban gazdag étrend.
  • Köszvény diéta: A köszvény diéta célja a purinok számának csökkentése, amelyeket szervezetünkben a fehérjék lebontásakor termelünk.
  • Mediterrán diéta: A mediterrán diéta alapjául olyan ételek szolgálnak, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halak és a növényi olajok.
  • Paleo diéta: A paleo diéta középpontjában az olyan élelmiszerek fogyasztása áll, amelyek a paleolit ​​korszakban elérhetőek voltak.
  • Reflux diéta: Az állapotot kiváltó élelmiszerek kerülése enyhítheti a GERD tüneteit.
  • Sirtfood diéta: A Sirtfood Diéta középpontjában a szervezetben aktív szirtuinok állnak.
  • Tojás diéta: Ez egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú terv.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez