Cékla kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A cékla kalória és tápanyagtartalmáról szóló cikkünk bevezetőjében szeretnénk bemutatni, hogy milyen értékes tápanyagokat tartalmaz ez a zöldség. Az alábbi táblázat 100 grammra vetítve mutatja be a cékla jelentősebb tápértékeit. A felsorolt tápanyagok között szerepelnek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok is, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Az NRV% (Napi Referencia Érték százalék) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a felnőttek napi ajánlott beviteli értékét. Az információk a USDA FoodData Central adatbázisából származnak, amely megbízható forrása az élelmiszerek tápanyagtartalmának.

Reméljük, hogy a cikk és a táblázat hasznos információkkal szolgál mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a cékla tápanyagait és annak előnyeit.

Cékla kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória43kcal2
Fehérje1.60g3
Zsír0.20g0
Szénhidrát10g3
Cukor7g
Rost2.80g11
Glikémiás Index (GI)61
A-vitamin33IU1
B1-vitamin0.03mg3
B2-vitamin0.04mg2
B3-vitamin0.33mg2
B5-vitamin0.15mg3
B6-vitamin0.06mg3
B9-vitamin109mcg27
C-vitamin4.90mg8
E-vitamin0.04mg0
K-vitamin0.20mcg0
Kalcium16mg2
Vas0.80mg4
Magnézium23mg6
Foszfor40mg6
Kálium325mg9
Nátrium78mg5
Cink0.35mg3

A cékla jótékony hatásai

A cékla nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem számos értékes tápanyagot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ajánlott napi fogyasztása körülbelül 100-150 gramm, amely elegendő ahhoz, hogy a szervezet megkapja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Diéták, amelyekhez ajánlott

Nyersétel-diéta

A nyersétel-diéta során a cékla fogyasztása különösen ajánlott, mivel nyersen is ízletes és tápanyagokban gazdag. A cékla antioxidáns tartalma támogatja a szervezet természetes védekezőképességét.

Skandináv diéta

A skandináv diéta részeként a cékla fogyasztása elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, köszönhetően magas nitrát tartalmának, amely javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást.

Érdekességek a cékláról

A cékla gazdag betalainokban, amelyek erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatásúak. A cékla természetes nitrátjai pedig javítják a sportteljesítményt, mivel fokozzák az oxigén szállítását az izmokba. Továbbá, a cékla leve kiválóan alkalmas természetes színezőanyagként is, amelyet gyakran használnak az élelmiszeriparban.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez