A cékla kalória és tápanyagtartalmáról szóló cikkünk bevezetőjében szeretnénk bemutatni, hogy milyen értékes tápanyagokat tartalmaz ez a zöldség. Az alábbi táblázat 100 grammra vetítve mutatja be a cékla jelentősebb tápértékeit. A felsorolt tápanyagok között szerepelnek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok is, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.
Az NRV% (Napi Referencia Érték százalék) azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen arányban fedezi a felnőttek napi ajánlott beviteli értékét. Az információk a USDA FoodData Central adatbázisából származnak, amely megbízható forrása az élelmiszerek tápanyagtartalmának.
Reméljük, hogy a cikk és a táblázat hasznos információkkal szolgál mindazoknak, akik szeretnék jobban megismerni a cékla tápanyagait és annak előnyeit.
Cékla kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 43 | kcal | 2 |
Fehérje | 1.60 | g | 3 |
Zsír | 0.20 | g | 0 |
Szénhidrát | 10 | g | 3 |
Cukor | 7 | g | – |
Rost | 2.80 | g | 11 |
Glikémiás Index (GI) | 61 | – | |
A-vitamin | 33 | IU | 1 |
B1-vitamin | 0.03 | mg | 3 |
B2-vitamin | 0.04 | mg | 2 |
B3-vitamin | 0.33 | mg | 2 |
B5-vitamin | 0.15 | mg | 3 |
B6-vitamin | 0.06 | mg | 3 |
B9-vitamin | 109 | mcg | 27 |
C-vitamin | 4.90 | mg | 8 |
E-vitamin | 0.04 | mg | 0 |
K-vitamin | 0.20 | mcg | 0 |
Kalcium | 16 | mg | 2 |
Vas | 0.80 | mg | 4 |
Magnézium | 23 | mg | 6 |
Foszfor | 40 | mg | 6 |
Kálium | 325 | mg | 9 |
Nátrium | 78 | mg | 5 |
Cink | 0.35 | mg | 3 |
A cékla jótékony hatásai
A cékla nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem számos értékes tápanyagot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Ajánlott napi fogyasztása körülbelül 100-150 gramm, amely elegendő ahhoz, hogy a szervezet megkapja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
Diéták, amelyekhez ajánlott
Nyersétel-diéta
A nyersétel-diéta során a cékla fogyasztása különösen ajánlott, mivel nyersen is ízletes és tápanyagokban gazdag. A cékla antioxidáns tartalma támogatja a szervezet természetes védekezőképességét.
Skandináv diéta
A skandináv diéta részeként a cékla fogyasztása elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, köszönhetően magas nitrát tartalmának, amely javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást.
Érdekességek a cékláról
A cékla gazdag betalainokban, amelyek erős antioxidánsok és gyulladáscsökkentő hatásúak. A cékla természetes nitrátjai pedig javítják a sportteljesítményt, mivel fokozzák az oxigén szállítását az izmokba. Továbbá, a cékla leve kiválóan alkalmas természetes színezőanyagként is, amelyet gyakran használnak az élelmiszeriparban.