Mi is az a chia?
Az azték zsálya vagy chia a Salvia Hispanica növény ehető magja, amelynek hazája Mexikó.
Ehető táplálékként már a maják és aztékok idejétől ismeretes számunkra. A „chia” név az azték nyelvből származik, és szó szerint „hatalmat” jelent, mert azt hitték, hogy a növény emberfeletti erővel tölti fel őket.
A chia, akárcsak a quinoa, gabonafélékhez hasonló növény. Más szóval, gabonafélékként készítik és fogyasztják, de valójában mag.
A chia mag tápértékei
Az elmúlt években a chia nagyon népszerű szuperétel lett hazánkban. Gazdag tápanyag-összetétele és a hozzá kapcsolódó hasznos tulajdonságai miatt minden egészséges étrendbe könnyen beiktatható. Glutént sem tartalmaz.
Hozzáadható ételekhez és desszertekhez, valamint különféle italokhoz.
100 g nyers chia mag tartalmaz:
- 486 kalóriát
- 17 g fehérjét
- 42 g szénhidrátot
- 31 g zsírt
Ezenkívül a chia mag jelentős mennyiségű hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – A-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat stb.
A chia mag előnyei és hasznos tulajdonságai
- Kiváló fehérjeforrás: A chia mag megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmaz, amely különösen jó hír azok számára, akik kerülik az állati eredetű termékeket. A fehérjék a szervezet fő építőkövei, és részt vesznek a benne lévő szövetek fenntartásában és felépítésében.
- A chia mag gazdag antioxidánsokban: Bár az antioxidánsok hatékonysága az emberben ellentmondásos, a kutatások még mindig azt mutatják, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek pozitív hatással vannak az egészségre – küzdenek a szabad gyökök felszabadulásával a szervezetben, amelyek károsítják a sejtszerkezetet és felgyorsítják az öregedési folyamatot.
- Rostban gazdag: A chiában található szénhidrátok szinte mindegyike rost. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a saját súlyunk többszörösének megfelelő vizet szívjanak fel. Ez nálunk könnyű eltelítődést jelent kevés kalóriával, ráadásul a rostok nem emelik meg a vércukorszintet és nem kell inzulin a lebontáshoz, hanem csak víz.
- Jelentős mennyiségben tartalmaz Omega 3 zsírsavat: Érdemes állati eredetű Omega 3-at szedni, íze vagy egyéb hasznos tulajdonságai miatt pedig a chiára támaszkodni.
- Csökkenti a szívbetegség kockázatát: Legalábbis így gondolják. Számos tanulmány létezik a témában, de szinte minden kísérletet patkányokon végeztek. Mindazonáltal pozitív eredményeket mutattak, például alacsonyabb trigliceridszintet, javult inzulinválaszt és megemelkedett a jó HDL-koleszterin szintje. Az embereknél azonban nem annyira meggyőzőek az eredmények, egyeseknél nem járt jelentős előnyökkel a chia szedése, másoknál viszont, akik magas vérnyomásban szenvedtek, segített a magok bevitele.
Egészséges és finom receptek chia maggal
Joghurt chiával és gyümölccsel
Hozzávalók:
- 200 g joghurt
- 50 g chia
- 2 evőkanál méz
- 50 g zabpehely
- 3-4 eper vagy más tetszőleges gyümölcs
Elkészítés módja:
A magokat a tejbe öntjük, megkeverjük, és több órán át duzzadni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a zabpelyhet és a mézet, a gyümölcsöt apróra vágjuk, 10-15 percig hagyjuk ázni, és fogyasszuk.
Zabpehely omlett chiával
Hozzávalók:
15-20 g chia mag
3-4 tojásfehérje
15 g lenmag
40 g zabpehely
10 g olívaolaj
Elkészítés módja:
A tojásfehérjét válasszuk szét, és enyhén verjük fel, hogy homogén masszát kapjunk. Adjuk hozzá a chiát, lenmagot és zabpelyhet, majd jól keverjük össze őket.
Egy serpenyőt kenjünk ki olívaolajjal, forrósítsuk fel és öntsük bele a keveréket. A kész omlettet forrón fogyasszuk.
Teljes kiőrlésű gofri chiával
Hozzávalók:
4 tojás
400 ml friss tej
400 g teljes kiőrlésű liszt
70 g chia
10 g sütőpor
50 g olvasztott vaj
Elkészítés módja:
A tojásokat habosra verjük. A lisztet a sütőporral együtt szitáljuk és a tejet a tojásokhoz adjuk, majd a masszát jól simára és egyneműre keverjük.
Az elkészített keverékhez hozzáadjuk a chiát és az előolvasztott vajat. Ismét keverjük össze, és öntsük a gofrisütőbe. A kész gofrit mézzel és gyümölccsel lehet díszíteni.