Citrullin-malát: Az állóképesség és a regeneráció csodafegyvere

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A citrullin-malát egy népszerű étrend-kiegészítő, amely két összetevő kombinációja: a citrullin és a malát (almavas).

 • A citrullin egy nem esszenciális aminosav, amely a szervezetben természetes módon is előfordul, főként a görögdinnyében található meg nagyobb mennyiségben.
 • A malát egy szerves sav, amely az energiatermelés szempontjából fontos Krebs-ciklus része.

A citrullin-malát együttesen hozzájárulhat a sportteljesítmény javításához, az izomfáradtság csökkentéséhez és a regeneráció felgyorsításához.

Hogyan működik?

A citrullin-malát többféle módon fejti ki hatását a szervezetben:

 1. Nitrogén-oxid szintézis növelése: Elősegíti az arginin termelését, ami növeli a nitrogén-oxid (NO) szintjét a vérben. A NO értágító hatása révén javítja a vérkeringést, ami több oxigént és tápanyagot juttat az izmokhoz edzés közben.
 2. Ammónia eltávolítása: Segít eltávolítani az ammóniát a szervezetből, amely a fáradtság egyik okozója lehet. Az ammónia csökkentése révén hosszabb és intenzívebb edzéseket lehet végezni.
 3. Energiatermelés fokozása: A malát részt vesz a Krebs-ciklusban, ami az energiatermelés kulcsfontosságú folyamata a sejtekben. Ezáltal hozzájárul az állóképesség növeléséhez és a fáradtság csökkentéséhez.

A citrullin-malát egészségügyi előnyei

1. Keringési rendszer támogatása

A citrullin elősegíti az arginin termelését, ami növeli a nitrogén-oxid (NO) szintjét a vérben. A nitrogén-oxid egy erős értágító hatású molekula, amely segít ellazítani és tágítani az ereket, javítva a véráramlást.

Ez a megnövekedett véráramlás segít csökkenteni a vérnyomást és javítani a szív- és érrendszeri egészséget, így csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

2. Immunrendszer erősítése

A citrullin-malát pozitívan hat az immunrendszerre is. A citrullin segít az ammónia eltávolításában, ami károsíthatja az immunsejteket és csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát.

Az ammónia eltávolítása révén a citrullin-malát támogatja az immunsejtek egészségét és működését, ezáltal erősítve az immunrendszert és fokozva a szervezet védekezőképességét a betegségekkel szemben.

3. Méregtelenítés

A citrullin részt vesz az urea ciklusban, amely az ammónia eltávolítását segíti elő a szervezetből. Az ammónia egy toxikus melléktermék, amely az aminosavak lebomlása során keletkezik. A citrullin-malát segít átalakítani az ammóniát urea-vá, amely könnyen kiválasztódik a veséken keresztül.

Ez a méregtelenítési folyamat csökkenti a toxikus anyagok felhalmozódását a szervezetben, javítva az általános egészséget és jólétet.

4. Sportteljesítmény javítása

Az egészségügyi előnyök mellett a citrullin-malát jelentősen javítja a sportteljesítményt is. A megnövekedett nitrogén-oxid szint javítja az oxigénszállítást az izmokhoz, növelve azok teljesítőképességét. Emellett a citrullin-malát csökkenti az izomfáradtságot és gyorsítja a regenerációt, lehetővé téve a sportolók számára, hogy intenzívebben és hosszabb ideig edzhessenek.

5. Anyagcsere fokozása

A citrullin-malát hatékonyan fokozza az anyagcserét is. A malát, mint a Krebs-ciklus része, kulcsszerepet játszik az energiatermelésben. Ez a folyamat növeli a sejtek energiaszintjét, ami hozzájárul az anyagcsere hatékonyságának növeléséhez. Az aktívabb anyagcsere javítja a kalóriaégetést és segít a testsúly szabályozásában.

Ezek az egészségügyi előnyök teszik a citrullin-malátot egy értékes kiegészítővé nemcsak a sportolók, hanem mindenki számára, aki szeretné javítani a keringési rendszerét, erősíteni az immunrendszerét és támogatni a méregtelenítési folyamatokat.

Felhasználási Javaslatok

Ajánlott adagolás

A citrullin-malát optimális adagolása a céltól és az egyéni igényektől függ, de általában napi 6-8 gramm között mozog. Az alábbi irányelvek segítenek a megfelelő adagolás kiválasztásában:

 • Kezdőknek: Kezdetben napi 3-5 gramm ajánlott, hogy a szervezet hozzászokjon a kiegészítőhöz.
 • Haladóknak és sportolóknak: Napi 6-8 gramm bevitele javasolt, különösen intenzív edzések vagy versenyek előtt.
 • Edzés előtti használat: A legjobb hatás érdekében az adagot 30-60 perccel edzés előtt érdemes bevenni.

Mikor érdemes szedni?

A citrullin-malát időzítése nagyban befolyásolhatja annak hatékonyságát:

 • Edzés előtt: A legtöbb kutatás szerint a citrullin-malátot edzés előtt érdemes bevenni, mivel így segíti a teljesítmény növelését és a fáradtság csökkentését.
 • Reggel: Ha általános egészségjavító célból használod, a reggeli órákban történő bevitel segíthet a nap folyamán az energia szint fenntartásában.
 • Étkezés közben: Ha érzékeny a gyomrod, érdemes lehet a citrullin-malátot étkezés közben bevenni, hogy elkerüld az esetleges gyomorproblémákat.

Kombináció más kiegészítőkkel

A citrullin-malátot gyakran kombinálják más kiegészítőkkel a jobb eredmények érdekében:

 • Arginin: A citrullin-malát és az arginin kombinációja fokozhatja a nitrogén-oxid termelést, javítva a véráramlást és az izomteljesítményt.
 • BCAA-k (elágazó láncú aminosavak): Ezek a kiegészítők segíthetnek az izomregenerációban és a fáradtság csökkentésében, különösen hosszú és intenzív edzések után.
 • Kreatin: A kreatin és a citrullin-malát együttese növelheti az izomerőt és az állóképességet.
 • Beta-alanin: A citrullin-malát és a beta-alanin kombinációja segíthet csökkenteni az izomlázat és növelni az edzések intenzitását.

Használat előtt és alatt

 • Konzultálj szakemberrel: Mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt elkezdenél szedni, érdemes konzultálni egy orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, különösen, ha krónikus betegséged van vagy gyógyszereket szedsz.
 • Hidratálás: Fontos, hogy elegendő vizet fogyassz a citrullin-malát szedése alatt, mivel ez segíti a kiegészítő hatékonyságát és csökkenti a mellékhatások kockázatát.

A fenti javaslatok segítenek abban, hogy a citrullin-malát használata biztonságos és hatékony legyen, és maximálisan kihasználhasd annak előnyeit.

Mellékhatások és Figyelmeztetések

Lehetséges mellékhatások

Bár a citrullin-malát általában biztonságosnak tekinthető, néhány embernél mellékhatások jelentkezhetnek. Az alábbiakban a leggyakoribb mellékhatásokat soroljuk fel:

 • Gyomor-bélrendszeri problémák: Néhány felhasználó enyhe emésztési problémákról számolt be, mint például puffadás, hasmenés vagy gyomorfájdalom. Ezek a tünetek általában enyhék és átmenetiek.
 • Fejfájás: Ritka esetekben előfordulhat fejfájás, különösen, ha a javasolt adagot túllépik.
 • Alacsony vérnyomás: Mivel a citrullin-malát növelheti a nitrogén-oxid szintjét, amely értágító hatású, néhány embernél csökkenhet a vérnyomás. Az alacsony vérnyomás tünetei közé tartozik a szédülés és a gyengeség érzése.

Kiknek nem ajánlott?

Bár a citrullin-malát sok ember számára előnyös lehet, vannak olyan csoportok, akiknek óvatosnak kell lenniük a használatával kapcsolatban:

 • Terhes és szoptató nők: Mivel nincs elegendő kutatás a citrullin-malát biztonságosságáról terhesség és szoptatás alatt, ezekben az időszakokban nem ajánlott a használata.
 • Alacsony vérnyomású emberek: Azoknak, akiknek már eleve alacsony a vérnyomásuk, óvatosnak kell lenniük, mivel a citrullin-malát tovább csökkentheti a vérnyomást.
 • Vesebetegségben szenvedők: A vesebetegséggel küzdő embereknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt elkezdenék a citrullin-malát szedését, mivel a kiegészítő befolyásolhatja a veseműködést.
 • Gyógyszert szedők: Ha valaki bármilyen gyógyszert szed, különösen vérnyomáscsökkentőket vagy értágítókat, fontos, hogy konzultáljon orvosával a citrullin-malát használata előtt.

Általános figyelmeztetések

 • Adagolás betartása: Mindig tartsd be a javasolt adagolást, és ne lépd túl az ajánlott mennyiséget. A túlzott adagolás növelheti a mellékhatások kockázatát.
 • Minőségi kiegészítők választása: Válassz megbízható, jó hírű gyártók által készített citrullin-malát kiegészítőket, hogy biztos lehess a termék tisztaságában és minőségében.
 • Folyamatos monitorozás: Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz a citrullin-malát szedése alatt, hagyd abba a kiegészítő használatát és konzultálj orvosoddal.

A citrullin-malát használata előtt mindig érdemes szakember tanácsát kérni, különösen, ha bármilyen meglévő egészségügyi problémád van vagy gyógyszereket szedsz. Az óvintézkedések betartása segíthet minimalizálni a mellékhatások kockázatát és biztosítja a biztonságos és hatékony használatot.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez