Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a CLA fokozhatja a zsírégetést, és elősegítheti a szervezet energiafelhasználásának növelését, ami több zsír elégetéséhez vezet.
Ez a természetes vegyület az omega-6 zsírsavakkal társul, és megtalálható a tejtermékekben, például tojásban, tejben, bárányhúsban és marhahúsban. A szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal vagy kiegészítőkkel kell beszerezni.
Mi is az a CLA?
A CLA a konjugált linolsav rövidítése. Ez a sav rendkívül hasznos az ember általános egészsége szempontjából.
Állati termékekből, valamint egyes növényekből és olajokból állítják elő. A legtöbb sportoló és testépítő linolsavat használ, mert egyrészt nem tartalmaz koffeint, és nem okoz allergiás reakciókat vagy túlérzékenységet.
Másrészt elősegíti a fogyást, növeli az izomtömeget és az állóképességet.
Mely élelmiszerek tartalmaznak linolsavat?
A linolsav természetes formában főleg a húsban – marhahúsban, bárányhúsban (túlélő, azaz legelő állatokban), tejtermékekben – tejben, sajtban található.
Ennek a savnak növényi forrásai is vannak, és az egyik legelterjedtebb a sáfrányolaj, mivel főleg linolsavat és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Sajnos ezekből a termékekből a megfelelő mennyiségű linolsav felszívódása nagyon nehéz és lassú a szervezet számára, és gyakran több ételt kell enni, mint amennyit az étrendben meghatároztunk a fogyás érdekében.
Valóban nem tűnik praktikusnak több kalóriát és szénhidrátot fogyasztani, hogy elegendő linolsavhoz jussunk. Ezért a legtöbb sportoló, testépítő és túlsúlyos, aki fogyni szeretne, inkább magas CLA-tartalmú étrend-kiegészítőkhöz nyúl.
Hogyan működik a CLA a szervezetben?
Amikor zsírokat fogyasztunk, ezek egy részét a szervezetünk felhasználja, de a másik rész tartósan felhalmozódik a szervezetben.
A CLA közvetlenül a zsírokra hat azáltal, hogy elégeti azokat, és a megtermelt energiát közvetlenül az izmokhoz irányítják a maximális erő és állóképesség érdekében. A CLA könnyed, nem megerőltető testmozgással és általános fizikai aktivitással kombinált szedése segíthet megszabadulni ezektől a kellemetlen zsírlerakódásoktól a hasban, derékban, csípőben, karban.
Segíthet-e a zsírégetésben és a fogyásban?
A CLA biológiai aktivitását először kutatók fedezték fel, akik megállapították, hogy segíthet a rák elleni küzdelemben egerekben.
Később más kutatók megállapították, hogy csökkentheti a testzsírszintet is.
Ahogy az elhízás világszerte nőtt, megnőtt az érdeklődés a CLA mint lehetséges súlycsökkentő kezelés iránt.
Valójában a CLA lehet az egyik legátfogóbban tanulmányozott fogyókúrás kiegészítő a világon.
Állatkísérletek arra utalnak, hogy a CLA többféleképpen csökkentheti a testzsírt.
Egereken végzett vizsgálatok során azt találták, hogy csökkenti a táplálékfelvételt, fokozza a zsírégetést, serkenti a zsírlebontást és gátolja a zsírtermelést.
Lehetséges mellékhatások
Ne feledjük, hogy számos vonatkozó állatkísérletben sokkal nagyobb adagokat használtak, mint amennyit az emberek a kiegészítőkből kapnak.
Egyes, ésszerű dózisokat alkalmazó humán vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a CLA-kiegészítők számos enyhe vagy közepes mellékhatást okozhatnak, beleértve a hasmenést, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt.