CLA – Minden tudnivaló róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A konjugált linolsav (CLA) egy természetes zsírsav, amely elsősorban a hús és tejtermékekben található meg, különösen az emlősök, például a szarvasmarhák, birkák és kecskék tejében és húsában. A CLA a linolsav (egy esszenciális omega-6 zsírsav) izomerei közé tartozik, amelyek kémiai szerkezetükben kettős kötések konjugált rendszerét mutatják. Ez a szerkezeti sajátosság különbözteti meg a CLA-t a többi típusú zsírsavtól.

Kémiai szempontból a CLA több különböző izomert tartalmaz, amelyek közül a leggyakoribbak a cis-9, trans-11 és a trans-10, cis-12 izomerek. Ezek az izomerek nem csak különböznek szerkezetükben, hanem biológiai hatásaikban is eltérhetnek.

A CLA-t különösen azért tartják fontosnak az egészségügyi és táplálkozási kutatásokban, mert számos előnyös tulajdonsága ismert, többek között a potenciális daganatellenes, gyulladáscsökkentő, szív- és érrendszeri betegségeket megelőző, valamint testsúlycsökkentő hatásai.

A CLA forrásai az étrendben

A konjugált linolsav (CLA) megtalálható az étrend számos természetes forrásában, különösen az állati eredetű élelmiszerekben. Íme néhány fő étkezési forrás, ahol a CLA jelentős mennyiségben előfordul:

 1. Szarvasmarha hús: A leggazdagabb CLA-források egyike, különösen ha a szarvasmarhákat legelőn tartották. A fűvel táplált állatok húsában általában magasabb a CLA-tartalom, mint a gabonával táplált állatokéban.
 2. Tejtermékek: A tej, a sajt, a vaj és a joghurt szintén jelentős CLA-források, különösen ha ezek a termékek szintén fűvel táplált állatoktól származnak. A tejzsírban található CLA mennyisége változó, és befolyásolhatja az állatok táplálkozása és a tejtermelési folyamat.
 3. Bárány: A bárányhús, akárcsak a szarvasmarha, jelentős mennyiségű konjugált linolsavat (CLA) tartalmaz, különösen ha a bárányokat füves területeken tartják és legeltetik.
 4. Kecske tej és hús: Ezek az élelmiszerek szintén jó CLA-források lehetnek.
 5. Tojás: A tojások CLA-tartalma változó lehet, annak függvényében, hogy a tyúkok mit esznek, de általában kisebb mennyiségű CLA-t tartalmaznak, mint a húsok vagy tejtermékek.

Bár a CLA kiegészítők széles körben elérhetőek és használatosak a táplálék-kiegészítők piacán, az élelmiszerekből származó CLA-t tekintik a legjobb forrásnak, mivel ezek az élelmiszerek egyéb tápanyagokat is biztosítanak, amelyek elősegíthetik az általános egészséget.

A CLA egészségre gyakorolt hatásai

A konjugált linolsav (CLA) számos kutatás tárgya lett az elmúlt évtizedekben, mivel jelentős egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki.

Íme néhány terület, ahol a CLA pozitív hatásait vizsgálták:

 1. Testsúlycsökkentés: A CLA segíthet a testzsír csökkentésében és az izomtömeg fenntartásában. Kutatások szerint elősegítheti a zsírégetést és csökkentheti a zsír felhalmozódását, ami előnyös lehet az elhízás kezelésében és az egészséges testösszetétel fenntartásában.
 2. Daganatellenes hatás: Laboratóriumi és állatkísérletek jeleztek bizonyos daganatellenes hatásokat, például mell-, prosztata-, vastagbél- és bőrrákok esetében. A CLA képes lehet gátolni a tumorok növekedését és terjedését.
 3. Szív- és érrendszeri egészség: A CLA bizonyos formái csökkenthetik a szívbetegség kockázatát. Például segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, stabilizálhatja a vércukorszintet és javíthatja az általános szívműködést.
 4. Gyulladáscsökkentő hatás: Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezhet, ami előnyös lehet krónikus gyulladással összefüggő állapotok, mint például az ízületi gyulladás kezelésében.
 5. Immunrendszer támogatása: Néhány kutatás arra utal, hogy a CLA képes erősíteni az immunrendszert, ami segíthet a fertőzések leküzdésében és az általános egészség fenntartásában.
 6. Inzulinérzékenység: A CLA javíthatja az inzulinérzékenységet, amely segít a vércukorszint szabályozásában és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Bár ezek az előnyök ígéretesek, fontos megjegyezni, hogy a CLA hatásait emberi klinikai kísérletekben még mindig aktívan vizsgálják, és az eredmények néha ellentmondásosak lehetnek. A CLA kiegészítők alkalmazása előtt javasolt orvossal vagy táplálkozási szakértővel konzultálni, különösen ha már létező egészségügyi állapotokkal küzdünk valaki vagy más gyógyszereket szedünk.

CLA-kiegészítők használata

A CLA kiegészítők népszerűek a táplálkozási és fogyókúrás piacon, köszönhetően potenciális egészségügyi előnyeiknek, mint például a zsírégetés elősegítése és a testsúlycsökkentés.

Ha fontolgatjuk a CLA kiegészítők használatát, itt van néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni:

1. Adagolás

 • A CLA kiegészítők általában kapszula vagy lágyzselatin kapszula formájában kaphatók, és az ajánlott napi adag 1,8 mg-tól 3 mg-ig terjedhet. Az adagolás az egyéni céloktól és egészségügyi állapottól függően változhat.

2. Időzítés

 • A CLA kiegészítőket általában étkezésekkel együtt ajánlott bevenni, hogy csökkentsék a gyomor-bélrendszeri mellékhatások kockázatát, és javítsák a felszívódást.

3. Potenciális mellékhatások

 • Mint minden kiegészítő esetében, a CLA használata is okozhat mellékhatásokat. Ezek közé tartozhat a gyomorirritáció, hasmenés, és ritkább esetben zsírmáj, inzulinrezisztencia és metabolikus változások. Fontos, hogy bárki, aki kiegészítőket kezd el szedni, először konzultáljon orvosával.

4. Ellenjavallatok

 • CLA kiegészítők szedése nem ajánlott terhes vagy szoptató nőknek, valamint azoknak, akik már létező egészségügyi állapotokkal küzdenek, különösen ha ezek az állapotok az anyagcserével vagy a zsíranyagcserével kapcsolatosak.

5. Kölcsönhatások

 • A CLA kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel. Különösen fontos figyelembe venni ezt a tényezőt, ha az egyén már szív- vagy véralvadási problémákkal kapcsolatos gyógyszereket szed.

6. Hosszú távú használat

 • Bár a rövid távú használat általában biztonságosnak tekinthető, a hosszú távú hatások és biztonságosság kevésbé ismertek. Folyamatos orvosi felügyelet és rendszeres ellenőrzés javasolt azok számára, akik hosszabb ideig szeretnék használni a CLA kiegészítőket.

A CLA kiegészítők használata előtt mindig érdemes alaposan tájékozódni és szakértői tanácsot kérni, hogy az előnyök maximálisak, a kockázatok pedig minimalizálhatóak legyenek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez