CLA – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a CLA fokozhatja a zsírégetést, és elősegítheti a szervezet energiafelhasználásának növelését, ami több zsír elégetéséhez vezet.

Ez a természetes vegyület az omega-6 zsírsavakkal társul, és megtalálható a tejtermékekben, például tojásban, tejben, bárányhúsban és marhahúsban. A szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal vagy kiegészítőkkel kell beszerezni.

Mi is az a CLA?

A CLA a konjugált linolsav rövidítése. Ez a sav rendkívül hasznos az ember általános egészsége szempontjából.

Állati termékekből, valamint egyes növényekből és olajokból állítják elő. A legtöbb sportoló és testépítő linolsavat használ, mert egyrészt nem tartalmaz koffeint, és nem okoz allergiás reakciókat vagy túlérzékenységet.

Másrészt elősegíti a fogyást, növeli az izomtömeget és az állóképességet.

Mely élelmiszerek tartalmaznak linolsavat?

A linolsav természetes formában főleg a húsban – marhahúsban, bárányhúsban (túlélő, azaz legelő állatokban), tejtermékekben – tejben, sajtban található.

Ennek a savnak növényi forrásai is vannak, és az egyik legelterjedtebb a sáfrányolaj, mivel főleg linolsavat és omega-6 telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Sajnos ezekből a termékekből a megfelelő mennyiségű linolsav felszívódása nagyon nehéz és lassú a szervezet számára, és gyakran több ételt kell enni, mint amennyit az étrendben meghatároztunk a fogyás érdekében.

Valóban nem tűnik praktikusnak több kalóriát és szénhidrátot fogyasztani, hogy elegendő linolsavhoz jussunk. Ezért a legtöbb sportoló, testépítő és túlsúlyos, aki fogyni szeretne, inkább magas CLA-tartalmú étrend-kiegészítőkhöz nyúl.

Hogyan működik a CLA a szervezetben?

Amikor zsírokat fogyasztunk, ezek egy részét a szervezetünk felhasználja, de a másik rész tartósan felhalmozódik a szervezetben.

A CLA közvetlenül a zsírokra hat azáltal, hogy elégeti azokat, és a megtermelt energiát közvetlenül az izmokhoz irányítják a maximális erő és állóképesség érdekében. A CLA könnyed, nem megerőltető testmozgással és általános fizikai aktivitással kombinált szedése segíthet megszabadulni ezektől a kellemetlen zsírlerakódásoktól a hasban, derékban, csípőben, karban.

Segíthet-e a zsírégetésben és a fogyásban?

A CLA biológiai aktivitását először kutatók fedezték fel, akik megállapították, hogy segíthet a rák elleni küzdelemben egerekben.

Később más kutatók megállapították, hogy csökkentheti a testzsírszintet is.

Ahogy az elhízás világszerte nőtt, megnőtt az érdeklődés a CLA mint lehetséges súlycsökkentő kezelés iránt.

Valójában a CLA lehet az egyik legátfogóbban tanulmányozott fogyókúrás kiegészítő a világon.

Állatkísérletek arra utalnak, hogy a CLA többféleképpen csökkentheti a testzsírt.

Egereken végzett vizsgálatok során azt találták, hogy csökkenti a táplálékfelvételt, fokozza a zsírégetést, serkenti a zsírlebontást és gátolja a zsírtermelést.

Lehetséges mellékhatások

Ne feledjük, hogy számos vonatkozó állatkísérletben sokkal nagyobb adagokat használtak, mint amennyit az emberek a kiegészítőkből kapnak.

Egyes, ésszerű dózisokat alkalmazó humán vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a CLA-kiegészítők számos enyhe vagy közepes mellékhatást okozhatnak, beleértve a hasmenést, az inzulinrezisztenciát és az oxidatív stresszt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez