Csicseriborsó kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A főtt csicseriborsó kalória és tápértékének ismerete fontos lehet mindazok számára, akik egészségtudatosan étkeznek. Ebben a cikkben egy 100 grammra vetített táblázatot mutatunk be, amely a csicseriborsó jelentősebb tápanyagait tartalmazza.

A táblázatban található NRV% (napi referencia érték) azt jelzi, hogy az adott tápanyagból mekkora mennyiség fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát. Az információk a USDA (United States Department of Agriculture) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) forrásai alapján lettek összeállítva.

Csicseriborsó kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória164kcal
Fehérje8.9g
Zsír2.6g
Szénhidrát27.4g
Cukor4.8g
Rost7.6g
Glikémiás Index28
A-vitamin1µg0%
B1-vitamin0.1mg6%
B2-vitamin0.1mg5%
B3-vitamin0.5mg3%
B5-vitamin0.5mg5%
B6-vitamin0.1mg7%
B9-vitamin172µg43%
C-vitamin1.3mg2%
E-vitamin0.4mg2%
K-vitamin4µg5%
Kalcium49mg5%
Vas2.9mg16%
Magnézium48mg12%
Foszfor168mg24%
Kálium291mg8%
Nátrium7mg0%
Cink1.5mg15%
Réz0.4mg45%
Mangán1.2mg60%
Szelén3.7µg7%

Ajánlott napi mennyiség

A főtt csicseriborsó tápláló és sokoldalú élelmiszer, amelyet érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Napi ajánlott mennyisége körülbelül 100-150 gramm, amely elegendő ahhoz, hogy kihasználjuk a benne rejlő tápanyagok előnyeit anélkül, hogy túlterhelnénk a szervezetünket. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít.

Érdekességek a csicseriborsóról

A csicseriborsó nemcsak tápláló, hanem számos érdekes tulajdonsággal is rendelkezik. Például az ókori Egyiptomban és Rómában is nagy becsben tartották, és különféle ételek alapanyagaként használták. A csicseriborsó lisztjét ma is sokféleképpen használják, például gluténmentes sütemények és kenyerek készítéséhez.

Diéták, amelyekhez ajánlott

A főtt csicseriborsó több diétába is jól beilleszthető. A 160 grammos szénhidrátdiétában kiváló választás, mivel alacsony glikémiás indexe miatt lassan emeli a vércukorszintet. A ketogén diétában is hasznos lehet, mert bár magas a szénhidráttartalma, kiváló rost- és fehérjeforrás, amely kis mennyiségben fogyasztva támogathatja az étrendet. A rugalmas diétázás (IIFYM) során is kedvelt alapanyag, hiszen könnyen beilleszthető a napi makrotápanyag-szükségletbe.

Az NRV% jelentősége

Az NRV% (Napi Referencia Érték) egy hasznos mutató, amely segít meghatározni, hogy az egyes tápanyagok mennyiben fedezik a napi ajánlott bevitelt. Például, ha egy tápanyag NRV%-a 50%, az azt jelenti, hogy a napi ajánlott mennyiség felét tartalmazza. Ez az információ különösen fontos lehet azok számára, akik tudatosan figyelik tápanyagbevitelüket.

Felhasználási lehetőségek

A főtt csicseriborsó sokféleképpen felhasználható a konyhában. Készíthetünk belőle hummuszt, salátát, leveseket vagy akár pörkölt csicseriborsót is. Kreativitásunknak csak a képzelet szabhat határt, hiszen ez a sokoldalú alapanyag szinte bármilyen ételben megállja a helyét.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez