Csiperkegomba kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A csiperkegomba kalória- és tápértékeit bemutató táblázatunk 100 grammra vonatkozik, és a legfontosabb tápanyagokat tartalmazza. A táblázatban megtalálható a kalória, fehérje, zsír, szénhidrát, cukor, rost, valamint a legjelentősebb vitaminok és ásványi anyagok is.

Az NRV% oszlop azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyiben fedezi a javasolt napi bevitel százalékát. Az információk hiteles forrásokból, például az USDA FoodData Central és az EUFIC oldalakról származnak, így biztosak lehetünk abban, hogy pontos és megbízható adatokat használunk.

Csiperkegomba kalória és tápérték táblázat

Tápanyag Mennyiség Egység NRV%
Kalória 22 kcal
Fehérje 3.1 g 6%
Zsír 0.3 g 0%
Szénhidrát 3.3 g 1%
Cukor 1.1 g 1%
Rost 1.0 g 4%
Glikémiás index 10 GI
A-vitamin 0 µg 0%
B1-vitamin 0.1 mg 9%
B2-vitamin 0.4 mg 29%
B3-vitamin (Niacin) 3.6 mg 23%
B5-vitamin 1.5 mg 25%
B6-vitamin 0.1 mg 5%
C-vitamin 2.1 mg 3%
Kálium 318 mg 9%
Kálcium 3 mg 0%
Magnézium 9 mg 2%
Foszfor 120 mg 17%
Vas 0.5 mg 3%
Cink 0.5 mg 5%
Szelén 9.3 µg 17%

Mennyit érdemes naponta fogyasztani?

A csiperkegomba alacsony kalóriatartalma és magas tápértéke miatt kiválóan beilleszthető az étrendbe, akár napi rendszerességgel is. Egy átlagos felnőtt számára napi 100-150 gramm gomba ideális mennyiség lehet, mivel ez fedezi a szükséges vitaminok és ásványi anyagok egy részét, miközben minimális kalóriabevitelt jelent. A gomba könnyen emészthető, ezért több étkezés során is fogyasztható.

Milyen diétákhoz illeszkedik?

A csiperkegomba remek választás lehet a kalóriaszegény vagy alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánus és vegán étrendben is előszeretettel használják, mivel segíthet pótolni az állati eredetű fehérjék hiányát. Emellett rosttartalma révén az emésztést is támogatja, ami előnyös lehet például egy rostban gazdag étrend követésekor.

Érdekességek a csiperkegombáról

A csiperkegomba nemcsak gazdag tápanyagforrás, de régóta kedvelt alapanyag a világ számos konyhájában. Érdekes módon a gombát nem csupán zöldségként, hanem külön élelmiszercsoportként is kezelik a táplálkozástudományban. Alacsony kalóriatartalma és finom íze miatt sok diétás étel alapját képezi, miközben szinte minden ételhez jól illik, legyen szó levesekről, salátákról vagy főételekről.

Írd meg észrevételed!

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2025, Gold Center – Arany középút az egészséghez