Ebben a cikkben a resztelt csirkemáj kalória- és tápértékeit mutatjuk be 100 grammra vetítve. Az alábbi táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy áttekinthető legyen a resztelt csirkemáj tápérték összetétele.
Az NRV% (Nutrient Reference Value) értékek azt jelzik, hogy az adott tápanyag mennyisége hány százalékát fedezi a napi ajánlott bevitelnek.
Az információk forrása az USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisa és más megbízható táplálkozástudományi források.
Csirkemáj kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Mennyiség | Egység | NRV% |
---|---|---|---|
Kalória | 167 | kcal | – |
Fehérje | 25.8 | g | – |
Zsír | 5.6 | g | – |
Szénhidrát | 1.1 | g | – |
Cukor | 0.0 | g | – |
Rost | 0.0 | g | – |
GI | 0 | – | – |
A-vitamin | 11000 | IU | 367 |
B1-vitamin | 0.3 | mg | 25 |
B2-vitamin | 2.3 | mg | 177 |
B3-vitamin | 9.7 | mg | 61 |
B5-vitamin | 6.2 | mg | 124 |
B6-vitamin | 1.0 | mg | 59 |
B7-vitamin | 16.0 | µg | 32 |
B9-vitamin | 588 | µg | 147 |
B12-vitamin | 16.6 | µg | 690 |
C-vitamin | 27.0 | mg | 30 |
D-vitamin | 1.0 | µg | 7 |
E-vitamin | 0.7 | mg | 5 |
K-vitamin | 3.7 | µg | 3 |
Vas | 9.0 | mg | 50 |
Kalcium | 11.0 | mg | 1 |
Magnézium | 24.0 | mg | 6 |
Foszfor | 358 | mg | 51 |
Kálium | 230 | mg | 5 |
Nátrium | 71.0 | mg | 3 |
Cink | 4.0 | mg | 40 |
Réz | 14.0 | mg | 1400 |
Mangán | 0.3 | mg | 15 |
Szelén | 59.0 | µg | 107 |
Tápanyagok szerepe a szervezetben
A resztelt csirkemáj tápértéke kiemelkedő, különösen a magas fehérjetartalma miatt, amely elengedhetetlen az izmok építéséhez és a sejtek regenerációjához. A benne található B-vitaminok, például a B12-vitamin, támogatják az idegrendszer működését és a vörösvérsejtek képződését. Az A-vitamin tartalma pedig hozzájárul a látás egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.
A resztelt csirkemáj előnyei és hátrányai
A resztelt csirkemáj gazdag vasban, ami fontos szerepet játszik a vérképzésben és az oxigénszállításban a testben. Ugyanakkor figyelni kell a fogyasztására, mivel magas koleszterintartalma miatt nem ajánlott túl gyakran fogyasztani. Érdemes kiegyensúlyozott étrend részeként, mértékkel beilleszteni az étkezésekbe.
Felhasználási tippek és receptek
A csirkemáj sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely számos ízletes receptben megállja a helyét. Készíthetünk belőle pástétomot, pörköltet vagy akár salátákhoz is hozzáadhatjuk. Fontos, hogy megfelelően átsüssük vagy főzzük, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket.
Az NRV% jelentősége a táplálkozásban
Az NRV% értékek segítenek abban, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi tápanyagot viszünk be egy adott élelmiszerrel. Ez különösen fontos lehet, ha valamilyen speciális diétát követünk vagy figyelünk a napi tápanyagbevitelünkre. Az NRV%-ok megmutatják, hogy egy adott adag élelmiszer mennyiben járul hozzá az ajánlott napi bevitelhez, így könnyebben tervezhetjük meg étrendünket.