Csirkemáj kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Ebben a cikkben a resztelt csirkemáj kalória- és tápértékeit mutatjuk be 100 grammra vetítve. Az alábbi táblázatban csak a jelentősebb tápanyagokat soroltuk fel, hogy áttekinthető legyen a resztelt csirkemáj tápérték összetétele.

Az NRV% (Nutrient Reference Value) értékek azt jelzik, hogy az adott tápanyag mennyisége hány százalékát fedezi a napi ajánlott bevitelnek.

Az információk forrása az USDA (United States Department of Agriculture) adatbázisa és más megbízható táplálkozástudományi források.

Csirkemáj kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória167kcal
Fehérje25.8g
Zsír5.6g
Szénhidrát1.1g
Cukor0.0g
Rost0.0g
GI0
A-vitamin11000IU367
B1-vitamin0.3mg25
B2-vitamin2.3mg177
B3-vitamin9.7mg61
B5-vitamin6.2mg124
B6-vitamin1.0mg59
B7-vitamin16.0µg32
B9-vitamin588µg147
B12-vitamin16.6µg690
C-vitamin27.0mg30
D-vitamin1.0µg7
E-vitamin0.7mg5
K-vitamin3.7µg3
Vas9.0mg50
Kalcium11.0mg1
Magnézium24.0mg6
Foszfor358mg51
Kálium230mg5
Nátrium71.0mg3
Cink4.0mg40
Réz14.0mg1400
Mangán0.3mg15
Szelén59.0µg107

Tápanyagok szerepe a szervezetben

A resztelt csirkemáj tápértéke kiemelkedő, különösen a magas fehérjetartalma miatt, amely elengedhetetlen az izmok építéséhez és a sejtek regenerációjához. A benne található B-vitaminok, például a B12-vitamin, támogatják az idegrendszer működését és a vörösvérsejtek képződését. Az A-vitamin tartalma pedig hozzájárul a látás egészségéhez és az immunrendszer erősítéséhez.

A resztelt csirkemáj előnyei és hátrányai

A resztelt csirkemáj gazdag vasban, ami fontos szerepet játszik a vérképzésben és az oxigénszállításban a testben. Ugyanakkor figyelni kell a fogyasztására, mivel magas koleszterintartalma miatt nem ajánlott túl gyakran fogyasztani. Érdemes kiegyensúlyozott étrend részeként, mértékkel beilleszteni az étkezésekbe.

Felhasználási tippek és receptek

A csirkemáj sokoldalúan felhasználható alapanyag, amely számos ízletes receptben megállja a helyét. Készíthetünk belőle pástétomot, pörköltet vagy akár salátákhoz is hozzáadhatjuk. Fontos, hogy megfelelően átsüssük vagy főzzük, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket.

Az NRV% jelentősége a táplálkozásban

Az NRV% értékek segítenek abban, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi tápanyagot viszünk be egy adott élelmiszerrel. Ez különösen fontos lehet, ha valamilyen speciális diétát követünk vagy figyelünk a napi tápanyagbevitelünkre. Az NRV%-ok megmutatják, hogy egy adott adag élelmiszer mennyiben járul hozzá az ajánlott napi bevitelhez, így könnyebben tervezhetjük meg étrendünket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez