A diétás ételek jelentősége az egészséges életmód és a jólét fenntartásában rejlik. Az ilyen ételek célja, hogy alacsonyabb kalóriatartalmuk és magasabb tápértékük révén támogassák a fogyást, az ideális testsúly megőrzését, és a különböző betegségek megelőzését.
A diétás étrend segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és más krónikus egészségügyi problémák kockázatának csökkentésében. Emellett növelheti az energiaszintet, javíthatja a hangulatot és támogathatja az általános mentális és fizikai jólétet.
A helyes táplálkozás és a megfelelő ételválasztás tehát alapvető szerepet játszik az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában.
Nézzük meg ezt a 11 diétás ételt, amelyet a tudomány is támogat
1. Avokádó
Az avokádó diétás élelmiszernek számít, bár az egyik legkalóriadúsabb gyümölcs. Sok zsírt tartalmaz, de mindegyik növényi eredetű.
Egészséges zsírokat tartalmaz – omega 3 telítetlen zsírsavakat, amelyek nagyon hasznosak a szervezet számára. Bár az avokádó magas kalóriatartalmú, nem találunk benne koleszterint.
Az avokádó palmitin-, linol- és olajsav forrás, emellett A-, C-, E-vitamint és sok ásványi anyagot is tartalmaz. Gazdag rostban, ami támogatja az anyagcserénk működését, melynek köszönhetően hosszabb időre eltelítenek bennünket.
Adjuk hozzá különféle salátákhoz, mert egyes tanulmányok szerint ezek zsírtartalma 2,6-15-szeresére növelheti a karotinoid antioxidánsok felszívódását a zöldségekből.
2. Tojás
Kevesen tudják, hogy a tojás, különösen a sárgája, nagyszerű módja a zsírégetésnek. Nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz, amely nagymértékben megakadályozza a zsír felhalmozódását a szervezetben.
Annak ellenére, hogy a „rossz” LDL-koleszterin szintje megemelkedik a tojás fogyasztásától, ez az egyik legjobb diétás étel, ha fogyni szeretnénk. Magas mennyiségű fehérjét és zsírt is tartalmaz. (1) (2)
A diéta kapcsán csak a tojássárgája magasabb kalóriatartalmára kell odafigyelni.
3. Joghurt
Sok fehérje, kevés zsír és probiotikus baktériumok, amelyek javíthatják a bélműködést.
Egészséges belek jelenlétében pedig nagy valószínűséggel megvéd a gyulladástól és a leptinnel szembeni rezisztenciától, ami az elhízás egyik fő oka.
Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a teljes tejtermékek az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével járnak hosszú távú fogyasztás esetén. (3)
4. Tengeri hal
A tengeri halak jódban gazdagok, ami serkenti a pajzsmirigyhormonok termelődését, amelyek az anyagcsere szabályozásában vesznek részt. (4)
Jó zsírokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a leptinszintet.
Ezen kívül sok fehérjét is tartalmaznak, amelyek az izomtömeg építéséhez szükségesek. A tonhal és a lazac a legjobb tengeri halak közé tartozik.
A lazac emellett tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyekről ismert, hogy csökkentik a gyulladást, és jelentős szerepet játszik az elhízásban. (5) (6)
A tonhal szintén alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú élelmiszer.
A szardínia, a hering, a makréla, a pisztráng és más olajos halak is kiváló diétás ételek.
5. Hüvelyesek
Fontos rostforrások. Felgyorsítja az anyagcserét, elősegíti a szervezet kiszáradását.
A nagy mennyiségű rost elősegíti a jóllakottság érzését, így nem érzünk állandó éhséget és így nem eszünk túl sokat.
A lencse, a fekete- és fehérbab csak néhány a diétás ételek közül. A probléma az, hogy sokan nem tolerálják a hüvelyeseket. Ezért fontos, hogy megfelelően előkészítsük őket.
6. Almaecet
Más típusú ecetekkel ellentétben az almaecet nem okoz savas reakciót a szervezetben. Amellett, hogy erősíti az immunrendszert, segíti a zsírégetést, az emésztést és a kiválasztást.
Az almaecet diéta és a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása növelheti a jóllakottság érzését.
Gyógymódként úgy alkalmazhatjuk, hogy reggel éhgyomorra megiszunk egy pohár vizet, amit egy evőkanál almaecettel kevertünk össze.
7. Dió
A fogyást különféle diófélék is támogatják. A dió nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat, esszenciális zsírsavakat és zsírban oldódó vitaminokat.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a diófélék fogyasztása javíthatja az anyagcserénket, és még a fogyást is elősegíthetik. (7) (8)
8. Zabpehely
A zabpehely nagyszerű étel, amely elősegíti a fogyást, és kiváló reggelire és vacsorára.
A diétás ételek részeként tele vannak vitaminokkal és rostokkal, amelyek segítenek fenntartani az állandó vércukorszintet, hogy ne legyen éhségérzetünk.
9. Csípős paprika
A csípős paprika kapszaicint tartalmaz, amelyet az egyik legerősebb zsírégető összetevőnek tartanak. Termikus reakciót vált ki a szervezetben, ami felgyorsítja az anyagcserénket, a szervezet több zsírt használ fel üzemanyagként. (9) (10) (11)
Ez a hatás még néhány órával a paprika elfogyasztása után is fennáll. Azt mondják, chili fogyasztásával megszabadulhatunk a zsírtól, főleg a derék és a csípő területén.
10. Grapefruit
Egy másik nagyszerű diétás étel a fogyáshoz a grapefruit. Ha grapefruitot eszünk, kevesebb ételre lesz szükségünk, mert sok rostot tartalmaz.
Ezenkívül a grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek csökkentik a vérnyomást, a koleszterint és égetik a zsírt.
Egy 91 elhízott ember bevonásával végzett 12 hetes vizsgálatban fél grapefruit étkezés előtt 1,6 kg-os fogyást eredményezett. (12)
11. Savanyú káposzta
A savanyú káposzta egy nagyszerű étel, amely segít a fogyásban, és egészséges szuperétel.
Gyorsítja az anyagcserét, aktiválja a bélműködést és a mérgező anyagok kiválasztását, dehidratáló hatású.
Nagyon gazdag C-vitaminban, ami növeli az immunitást. Depresszió ellen is hatékony, a benne található B12-vitamin pedig hasznos az idegrendszer számára.