Durumliszt kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A durumliszt kalória tartalmát és tápértékeit bemutató táblázatunkban 100 grammra vetítve találhatók meg a jelentősebb tápanyagok. Az NRV% (napi ajánlott beviteli érték) mutatja, hogy az adott tápanyagból mennyit fedez egy felnőtt napi szükségletéből az adott mennyiség.

Az adatokat megbízható forrásokból, mint például az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), gyűjtöttük össze. Célunk, hogy segítsünk olvasóinknak jobban megérteni a durumliszt tápanyag-összetételét és annak egészségre gyakorolt hatásait.

Durumliszt kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória360kcal18%
Fehérje13.7g27%
Zsír1.5g2%
Szénhidrát72.8g28%
Cukor0.4g0.4%
Rost3.2g13%
GI45
B1-vitamin0.43mg36%
B2-vitamin0.14mg10%
B3-vitamin6.4mg40%
B6-vitamin0.34mg26%
Foszfor186mg27%
Kalcium17mg2%
Kálium186mg5%
Magnézium47mg12%
Nátrium1mg0%
Réz0.27mg30%
Szelén44.4µg81%
Vas3.5mg25%
Zink2.8mg28%

A durumliszt előnyei

A durumliszt egyik legnagyobb előnye, hogy magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami segít az izomépítésben és a regenerációban. Emellett alacsonyabb a glikémiás indexe (GI), mint a hagyományos búzalisztnek, így lassabban emeli meg a vércukorszintet, ami különösen előnyös a cukorbetegek számára. A durumlisztből készült termékek, mint például a tészták, lassabban emésztődnek, hosszabb ideig biztosítva a teltségérzetet.

Érdekességek a durumlisztről

A durumliszt a durumbúzából készül, amely keményebb szemű és sárgásabb színű, mint a hagyományos búza. Ez a különleges tulajdonság adja a durumtésztáknak az egyedi textúráját és sárgás színét. Érdekesség, hogy a durumliszt a mediterrán diéta egyik alapanyaga, amely a hosszú élettartam és az egészségmegőrzés egyik kulcseleme. Ezenkívül a durumlisztből készült tészta kevésbé fő szét, ezért különösen népszerű az olasz konyhában.

Ajánlott diéták

A durumliszt kiválóan illeszkedik többféle diétához is. Például a mediterrán diéta részeként, amely friss zöldségekre, olívaolajra, és teljes kiőrlésű gabonákra épít, a durumlisztből készült ételek tökéletesen beleillenek. Az alacsony glikémiás indexének köszönhetően a cukorbeteg diéta során is hasznos lehet, mivel lassabban emeli a vércukorszintet. Továbbá, magas fehérjetartalma miatt a sportolók és az izomépítők étrendjében is jól alkalmazható.

Források és hitelesség

Az itt közölt információk az USDA és az EFSA adatbázisaiból származnak, amelyek megbízható és hiteles források a tápanyagok és azok hatásainak feltérképezésében. Fontos, hogy mindig megbízható forrásokból tájékozódjunk a táplálkozással kapcsolatos kérdésekben, hogy egészségünket a legjobban támogassuk. Ezen adatok alapján biztosak lehetünk benne, hogy a durumliszt beilleszthető egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez