E vitamin – mire használható és hogyan hat?

Szerző: Norbert

Az E vitamin a zsírban oldódó vitaminok családja, amelyek a szervezetben aktívak. Ennek a családnak egyes tagjait tokoferoloknak nevezik, és magukban foglalják az alfa-tokoferolt, a béta-tokoferolt, a gamma-tokoferolt és a delta-tokoferolt.

Az E vitamin család további tagjai az úgynevezett tokotrienolok, amelyek közé tartoznak az alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienolok.

Az E vitamin funkciói

  • Megelőzi az oxidatív stresszt – Az E vitamin segít megelőzni az oxidatív stresszt azáltal, hogy olyan tápanyagcsoporttal működik együtt, amely megakadályozza az oxigénmolekulák túlzott reakcióképességét. Ebbe a csoportba tartozik a C-vitamin, a glutation, a szelén és a B3-vitamin
  • Egészséges bőr megőrzése – az E-vitamin közvetlenül védi a bőrt az ultraibolya sugárzástól
  • Húgyhólyagrák elleni védelem – megfelelő bevitele 50%-kal csökkenti a hólyagrák kialakulásának kockázatát
  • Az E-vitamin javítja a vérkeringést – Szükséges a szövetek regenerálódásához, jótékony hatással van a premenstruációs szindrómára.
  • Biztosítja a normál véralvadást és a heggyógyulást a hegesedés megelőzésével. Csökkenti a vérnyomást és véd a szemhályog ellen
  • Nagyon hasznos a sportolók számára, mert megőrzi az izmok és az idegek egészségét, erősíti a hajszálereket és a falakat, megelőzi a vérszegénységet
  • Az E-vitamin egyéb funkciói – ezeknek a szerepeknek a többsége a kémiai információk egyik sejtből a másikba vagy a sejten belüli különböző struktúráiba való átvitelét jelenti. Ezt a kémiai információátadást “Sejtkommunikációnak” nevezik, és sok kutató úgy véli, hogy a sejtes jelátvitelt nem lehet pontosan végrehajtani az E-vitamin segítsége nélkül.

E vitamin hiány

Az alacsony E-vitamin szint emésztési problémákkal jár, amikor a tápanyagok rosszul szívódnak fel az emésztőrendszerből. Ezek a problémák közé tartoznak a hasnyálmirigy, az epe, a máj és egyéb betegségek.

Az E-vitamin-hiányhoz kapcsolódó tünetek másik területét perifériás neuropátiának nevezik.

Ez a terület az idegrendszerre, a kéz-, tenyér-, láb- és talpproblémákra összpontosít. Ezekben a végtagokban a fájdalom, bizsergés és az érzékelés elvesztése az E- vitamin hiányával jár.

A bőrproblémák szintén szorosan összefüggenek e vitamin hiányával.

Nagyon nagy, 3000 NE-es vagy nagyobb adagokban történő bevétel esetén az E-vitamin mérgező hatást fejt ki. Ezek a toxikus reakciók közé tartoznak a bélgörcsök és a hasmenés, a fáradtság, a kettős látás és az izomgyengeség.

A levegőnek való kitettség és a gyári feldolgozás különösen káros az élelmiszerek E vitamin tartalmára nézve. A búzában például, ahol az E-vitamin nagy része a búzacsírában található, a kereskedelmi feldolgozás során mennyiségének 50-90%-át eltávolítják.

Sütéssel vagy pasztagyártással feldolgozva az alfa-tokoferol-tartalom közel 90%-kal, a béta-tokoferol-tartalom pedig 43%-kal csökken.

Bizonyos gyógyszerek alkalmazása csökkentheti a szervezet E-vitamin- ellátását, ilyenek például a görcsoldók és a koleszterinszint-csökkentők. Az ásványi olajok hosszú távú, rendszeres használata csökkentheti a szervezet E-vitamin-ellátását is.

Az E-vitamin előnyei

Az E-vitamin fontos szerepet játszhat a következő betegségek megelőzésében és/vagy kezelésében: akne, Alzheimer-kór, asztma, érelmeszesedés, mellrák, cukorbetegség, epilepszia, köszvény, bazális betegség, férfi meddőség, makuladegeneráció, menopauza, migrén, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, pikkelysömör, rheumatoid arthritis, szürkehályog stb.

Az E-vitamin-kiegészítők túlnyomó többsége a vitamin egyik formáját tartalmazza, nevezetesen az alfa-tokoferolt. A legtöbb kiegészítő az alfa-tokoferol természetes formáját tartalmazza, az úgynevezett D-alfa-tokoferolt.

Az E vitamin vegyes formáit tartalmazó étrend-kiegészítők is megtalálhatók.

E-vitamin túladagolás

Az E-vitamin nagyon hasznos, de a túladagolás bizonyos esetekben káros lehet. A megnövekedett bevitel növelheti a vérnyomást és a triglicerideket, és csökkentheti a cukorbetegek inzulinszükségletét.

Emiatt, ha cukorbetegek E-vitamint szednek, ellenőrizni kell a vércukorszintet, és szükség esetén módosítani kell a beadott inzulin adagját. Az E-vitamin adagjának fokozatos emelése javasolt. Nagyon ritka esetekben a szervezet érzékenyebb lehet a vitaminra és allergiás reakciót válthat ki.

Általában az E-vitamin viszonylag nem mérgező vitamin. Nagyobb dózisok esetén hasmenés, puffadás, hányinger és vérnyomás-emelkedés léphet fel. Mint minden vitamin esetében, az E-vitamint sem szabad túlzásba vinni, és a mellékhatások kockázata minimálisra csökken.

Az E-vitamin forrásai

Kiváló E-vitamin forrás a mustár, fehérrépa és a napraforgómag, spenót. Az E-vitamin jó forrásai a petrezselyem, káposzta, papaya, olajbogyó, paprika, kelbimbó, kivi, paradicsom, aáfonya és az egészséges brokkoli.

A mandula az egyik legjobb növényi E -vitamin-forrás. A mandula ellátja a szervezetet a szükséges hasznos zsírokkal, és általában kiváló módja az éhség csillapításának az étkezések között.

A mogyoró az E-vitamin tartalomban is rekorder. Közvetlenül fogyasztható, különféle mogyorós süteményekbe tehető, és finom tahinit készíthetünk belőle.

Az E-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a szárított sárgabarackban is. Segítik az emésztést, szabályozzák a koleszterinszintet.

E-vitaminhoz juthatunk még kukorica- és szójaolajból, mindenféle diófélékből, salátából, borsóból, zöldbabból, padlizsánból, sárgarépából. Szederben és avokádóban is megtalálható. Az állati eredetű termékek általában szegények ebben az E-vitaminban.

E-vitamin és a szépség

A női szervezet egyik legfontosabb vitaminja. Növeli a fogamzóképességet és a magzat sikeres fejlődését. De a vitamin rendkívül értékes a nők megjelenése és szépsége szempontjából.

Az E-vitamin-kiegészítők szedése erősíti a sérült bőrt, erősíti a hajat és egyensúlyba hozza a hormonokat. Segít hidratálni a bőrt, ami hosszú távon frissebbé és fiatalabbá teszi azt. Éppen ezért sok szépítő és fiatalító szérumban kötelező az E-vitamin.

Segíti a sejtek regenerálódását, mert erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású. Közvetlenül az arcra kenhető a meglévő gyulladások csökkentése és a bőr megfiatalítása érdekében.

Nagyon hasznos tulajdonsága, hogy csökkenti a hiperpigmentációt, különösen, ha C-vitaminnal kombinálják. Eltávolítja a súlyos pattanások okozta hegeket, simává és puhává teszi az ajkakat.

Az E-vitamint tartalmazó maszkok puhítják a bőrt, fényt adnak és csökkentik az öregedés jeleit. Jó tudni azonban, hogy az E-vitamin hajlamos felhalmozódni a pórusokban, ami azt jelenti, hogy a túl gyakori használat káros lehet. Emiatt az E-vitamint tartalmazó maszkokat és krémeket nem szabad hetente kétszer alkalmazni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ez által nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez