Étcsokoládé (70-85% kakaótartalmú) kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az étcsokoládé (70-85% kakaótartalmú) kalória- és tápértékeiről szóló táblázatunk 100 grammra vetítve mutatja be a legfontosabb tápanyagokat, beleértve a kalóriát, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, valamint a jelentős vitaminokat és ásványi anyagokat. A táblázatban csak a legfontosabb tápanyagokat soroltuk fel, amelyek segítenek megérteni az étcsokoládé egészségre gyakorolt hatását.

Az NRV% (Napi Referencia Érték) oszlop jelzi, hogy az adott tápanyag mennyiben járul hozzá a napi ajánlott bevitelhez. Az információk megbízható forrásokból, például a MyFoodData és Foodstruct adatbázisaiból származnak.

Étcsokoládé kalória és tápérték táblázat

Tápanyag Mennyiség Egység NRV%
Kalória 598 kcal 30%
Fehérje 7.79 g 16%
Zsír 42.63 g 66%
Szénhidrát 45.9 g 15%
Cukor 23.99 g
Rost 10.9 g 44%
Glikémiás Index (GI) 23
A-vitamin 39 IU 1%
B1-vitamin 0.03 mg 3%
B2-vitamin 0.08 mg 6%
B3-vitamin 1.05 mg 7%
B5-vitamin 0.42 mg 8%
B6-vitamin 0.04 mg 3%
B12-vitamin 0.28 µg 12%
C-vitamin 0 mg 0%
Kálcium 73 mg 7%
Foszfor 308 mg 44%
Kálium 715 mg 21%
Magnézium 228 mg 54%
Nátrium 20 mg 1%
Vas 11.9 mg 149%
Réz 1.77 mg 196%
Cink 3.31 mg 30%

Ajánlott napi fogyasztás

Az étcsokoládé magas kakaótartalma miatt egészséges lehet, de mértékkel érdemes fogyasztani. Napi 20-30 gramm étcsokoládé fogyasztása ajánlott, ami elegendő ahhoz, hogy élvezzük a jótékony hatásait, például a benne található antioxidánsokat, anélkül hogy túl sok kalóriát és zsírt vinnénk be. A mértékletes fogyasztás segíthet a szív- és érrendszer támogatásában is, de túlzott bevitel esetén a magas kalóriatartalom súlygyarapodáshoz vezethet.

Diéták, amelyekhez ajánlott

Az étcsokoládé kiváló választás lehet olyan diétákban, ahol az antioxidánsokra, valamint a jó minőségű zsírokra van szükség. A mediterrán étrendbe jól beilleszthető, mivel kis mennyiségben engedélyezett az étcsokoládé fogyasztása. A ketogén diétában is megállja a helyét, mivel alacsony szénhidráttartalmú változatai is elérhetőek, amelyek megfelelnek ennek az étrendnek. Emellett vegetáriánusok és vegánok is élvezhetik, amennyiben állati eredetű összetevőktől mentes változatot választanak.

Egészségügyi előnyök

Az étcsokoládé gazdag antioxidánsokban, például flavonoidokban, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és támogatni a szív- és érrendszer egészségét. Magas vastartalma is fontos szerepet játszik a vérképzésben, míg a benne található magnézium elősegíti az idegrendszer megfelelő működését. Ráadásul, a csokoládé fogyasztása kis mennyiségben javíthatja a hangulatot, mivel serkenti az endorfin termelést a szervezetben.

Érdekességek az étcsokoládéról

Az étcsokoládé nemcsak az íze miatt népszerű, hanem gazdag történelme és érdekes tulajdonságai miatt is figyelemre méltó. Íme néhány érdekesség:

A kakaóbab értékes pénz volt

Az ősi maják és aztékok kakaóbabot használtak pénzként. Egy rabszolgáért például 100 kakaóbabot kértek, és az italok és étkek egyik legértékesebb hozzávalója volt. Az azték uralkodó, Montezuma naponta nagy mennyiségű kakaóitalt fogyasztott, mert úgy hitték, hogy ez erőt ad és fokozza a férfiasságot.

Az étcsokoládé a boldogság forrása

A csokoládé a szerotonin és az endorfin termelését serkenti az agyban, amelyek a jókedvért felelős hormonok. Ezért érezzük magunkat gyakran boldogabbnak és nyugodtabbnak egy-két falat csokoládé elfogyasztása után. Továbbá, az étcsokoládé teobromint is tartalmaz, amely serkentő hatású, hasonlóan a koffeinhez.

Kapcsolat Salvador Dalíval

Salvador Dalí nemcsak művészi tevékenységeiről, hanem a csokoládéhoz való kapcsolódásáról is ismert. Ő tervezte a Chupa Chups logóját, amely egy csokoládéval és édességekkel kapcsolatos márka. Bár a logó nem közvetlenül az étcsokoládéhoz köthető, ez jól mutatja, hogy a csokoládé világa a művészetekbe is behatolt​.

Ezen felül egy 1930 körüli festménye, amelynek címe Chocolate, a szürrealizmus jegyében készült, és tükrözi Dalí álomszerű képi világát, ahol a csokoládé nem csak étel, hanem egyfajta szimbólum is lehetett. Dalí több művészeti alkotásában szerepeltek ételek, különösen a csokoládé, amely az érzékek és a luxus kifejezője volt a számára​.

Az első csokoládétáblák

Az első szilárd csokoládétáblákat a 19. század közepén fejlesztették ki, amikor a kakaót, cukrot és kakaóvajat összeolvasztva megalkották azt a formát, amelyet ma is ismerünk. A brit Fry and Sons cég készítette az első táblákat 1847-ben.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez