F-vitamin – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

Az egészséges táplálkozásról és a csökkentett zsírtartalmú ételek elfogadásáról szóló tömeghisztéria mellett gyakran elfelejtjük, hogy a zsír nem mindig jelent kárt. A hasznos zsírokat, amelyekre szervezetünknek szüksége van, és amelyeknek kulcsszerepe van szervezetünk megfelelő működésében, szintén elhanyagoljuk a napi menüben.

Legyen szó tudatlanságról, diétás divatokról, vagy egyszerűen arról az állításról, hogy a zsír a kulcsa évszázadunk legelterjedtebb betegségeinek, a jótékony telítetlen zsírokból sokunk szervezetében hiány van.

Ezek egyike az F-vitamin, amely zsírban oldódik, és linolsav, linolénsav és arachidonsavat egyesít. Az alfa-linolénsav az Omega-3 komplex, a linolsav pedig az Omega-6 része.

Ez két többszörösen telítetlen zsírsav, amelyek az emberi egészség szempontjából oly fontos esszenciális zsírsavak két típusának részét képezik. Nélkülözhetetlennek nevezik őket, mert az emberi szervezet nem tudja előállítani őket önmagában, hanem kész élelmiszerekből szerzi be.

Az F-vitamin összetételében található két savból a szervezet maga is képes szintetizálni más többszörösen telítetlen zsírsavakat, sajnos, kis mennyiségben. Ez csak a nagyon specializált sejtekre, például az idegsejtekre jellemző, és az artériákat szegélyező sejtek nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. Éppen ezért esszenciális zsírsavak hiányában szívünk ereit érelmeszesedés fenyegeti.

Az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat külön osztályozzák, attól függően, hogy a kettős kötés hol helyezkedik el a molekulában. Az optimális egészség megőrzése érdekében a természet úgy teremtett bennünket, hogy mindkettő jelenléte szükséges, és bizonyos arányban.

Ezek az arányok az omega-6: omega 3 = 5:1 arányban vannak. Állítólag a modern táplálkozásban ezek az arányok 40-50:1 arányban vannak. Ennek következménye különböző betegségek halmaza.

Az F-vitamin története a múlt század 20-as éveiben kezdődik, amikor a házastársak, George és Mildred Burr felfedezték ezeket a hasznos és pótolhatatlan zsírokat, és a meglehetősen ésszerű F-vitamin nevet adták nekik – az angol zsírból.

Azokban a „felfedezési években” a dicsőség inkább a B-vitaminoké volt, az F-vitamin pedig némileg az árnyékban maradt. Idővel még a vitaminok listájáról is kiesett, amit kicsit később korrigáltak.

Az első megfigyeléseket az Omega-3 zsírsavak jótékony hatásáról Grönlandon tették, ahol az eszkimókat vizsgálták. Végül kiderült, hogy a zsíros hal és az F-vitaminban gazdag fókahús fogyasztása miatt az eszkimókat szinte nem érintették szívbetegségek és vérnyomásproblémák.

Az F-vitamin forrásai

F-vitaminhoz juthatunk minden olyan zsíros állati eredetű élelmiszerből, amelyet általában elkerülünk. Ezenkívül az F-vitamint a szőlőmagolaj, lenmagolaj, valamint a gabona- és dióolajok tartalmazzák. Az olyan magvak, mint a szójabab, a dió, a szezám és a napraforgó szintén gazdagok esszenciális zsírokban. Az egészséges avokádó az F-vitamin fontos növényi forrása.

Az omega-3 és az omega-6 a húsból és különösen a halból is beszerezhető – a lazac, a pisztráng, a makréla és a tonhal sok ilyen hasznos zsírt tartalmaz. Mindig részesítsd előnyben a nyers diót a pörkölt helyett, mert segíthet az F-vitamin bevitelében, amely a dióolajban is nagy dózisban megtalálható.

A természetben gyakrabban fordul elő az Omega-6, amely a finomítatlan tök-, mandula-, őszibarack-, olíva-, kukorica-, napraforgó-, búza-, valamint a patikákban megtalálható értékes cédrusolajban található. A közönséges földimogyoró, pisztácia, fenyőmag, tökmag F-vitamin bombák.

A fekete ribizli a hatalmas mennyiségű C- és E-vitamin mellett az F-vitamin felbecsülhetetlen értékű zsírjának forrása is. Kis mennyiségben a tojásban, a disznózsírban és a vajban is megtalálható.

Valószínűleg az F-vitamin legfontosabb forrása a lenmag, amely akár 45% olajat tartalmaz. Ebben a százalékban az omega-3 eléri az 55-60%-ot, az omega-6 – akár 15%, az omega-9 – akár a 10%-ot. A benne lévő telített zsír mindössze 10%. Emellett a lenmag számos antioxidánst is tartalmaz, például A-, E-, C-vitamint, amelyek az F-vitaminnal szemben védő funkciót töltenek be, megvédik az oxigénoxidációtól.

Az F-vitamin adagolása

Nincs pontos F-vitamin-adag, amelyre egy embernek napi szüksége van, de azt javasolják, hogy a telítetlen zsírok optimális adagja napi 1-2 g legyen. Fontos megjegyezni, hogy azoknak, akik több szénhidrátot fogyasztanak, nagyobb mennyiségű F-vitaminra van szükségük. Továbbá az F-vitamin optimális felszívódása csak akkor érhető el, ha étkezés közben E-vitaminnal együtt vesszük be. Akár 20-30 g olaj is elegendő a napi bevitelhez, ami F-vitamin forrás.

Az F-vitamin előnyei

Az F-vitamin egészségünk egyik legfontosabb szabályozója. Számos előnyt rejt magában – segíti a zsírok felszívódását és részt vesz a bőr zsírcseréjében. A telítetlen zsírok nagyon fontosak a laktáció és a szaporodási folyamatok szempontjából, valamint csökkentik a vér koleszterinszintjét. Nem véletlen, hogy az F-vitamint az érelmeszesedés és egyes bőrbetegségek, például ekcéma, fekélyek stb. kezelésében is sikerrel alkalmazzák.

Hasznos Omega-3 és Omega-6 nagyon fontosak a szív sejtmembránjai és idegvégződései számára. Ennek eredményeként a szívritmus helyreáll, és annak zavarai hosszú távon megelőzhetők. Hasznos Az F-vitamin fontos az erek és a légutak jó működéséhez, javítja a véralvadást, szabályozza a testhőmérsékletet és a szervezet immunreakcióit.

Bebizonyosodott, hogy sikeres megelőző hatása van cukorbetegség, bronchiális asztma, autoimmun és allergiás betegségek ellen. Az F-vitamin jótékony hatása a megjelenésünkre is pozitívan hat – rugalmassá, üdévé varázsolja bőrünket, ami a hajra is vonatkozik.

Köztudott, hogy az F-vitamin fontos a mellékvesékből származó hormonok szintézisében, amelyek viszont felelősek szexuális vágyunkért. A gyerekeknek és serdülőknek egészséges zsírokban gazdag ételeket kell fogyasztaniuk, mert az F-vitamin részt vesz a telített zsírok elégetésében.

Mind a D -vitamin, mind az F-vitamin megakadályozza az izomgörcsöket azáltal, hogy kalciumot juttat a sejtekhez. Amellett, hogy javítja a szívritmust és megelőzi a szívbetegségeket, az F-vitamin felére csökkenti az anginás rohamok számát és növeli a betegek fizikai megterhelésének kitartását.

A vitamint a rheumatoid arthritis kezelésére is használják. Úgy gondolják, hogy csak 1 tk. a napi lenmagolaj 10 egységgel csökkenti a vérnyomást a hipertóniás betegeknél.

F-vitamin hiány

F-vitamin hiányában minden fent említett problémás helyzet, amelyet az esszenciális zsírok befolyásolnak, megjelenhetnek és súlyosbodhatnak. Hiánya aknét, pikkelysömört vagy ekcémát okozhat. Számos bőrbetegség az F-vitamin hiányával, valamint az omega-3 és az omega-6 szervezetben való rossz arányával függ össze.

Az F-vitamin-hiány tünetei lehetnek hajhullás, vese-, szív- és májproblémák. Legyengült immunrendszer figyelhető meg, sőt viselkedési zavarok is előfordulnak. A hasznos telítetlen zsírok hiányában a test lassú gyógyulása és fertőzésekre való hajlamossá válik.

Úgy gondolják, hogy az F-vitamin hiánya kiszárítja a könnymirigyeket, befolyásolja a vérnyomást és a koleszterinszintet, amely magas lehet. Növeli a vérrögképződés valószínűségét. A száraz bőr, a korpásodás vagy a törékeny körmök szintén F-vitamin-hiányra utalnak.

Az F-vitamin túladagolása nem árthat nekünk, de a zsírkoncentráció miatt “segíthet” felszedni néhány plusz kilót.

Kiemelt kép forrása: healthkart.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez