Fallabda etikett – Gold Center – Oktatási és Sport központ

Fallabda etikett

A Squash szabályai

Az adogatást az ütő megpörgetésével kell eldönteni. Ezután az adogató addig adogat – felváltva az oldalakat – amíg pontot szerez. Az adogatást az adogatóbox-ból kell végrehajtani a főfal középső piros csíkja fölé úgy, hogy az ellenfél teljes nagy területébe essen a labda. A labda visszafelé jövet érheti az oldalfalat és ezt lehet röptézni, illetve pattanás után megütni. A labda bárhol éri a piros vonalat az rossz ütésnek minősül, az adogató elveszti az adogató jogot, így az ellenfél következik az adogatással. Csak egy adogatási kísérlet van. Fontos, ha az adogatás a pálya középső területére ment, illetve az ellenfél az üvegről lejövő labdát a pálya középső területén ütné meg, az adogató nem akadályozhatja – tehát nem léphet be a “T” pontra – illetve a fogadó nem ütheti meg. Ebben az esetben az adogatást meg kell ismételni. A szettek 9 pontig tartanak. Amennyiben 8:8 az állás a fogadó döntheti el, hogy a szett 1 pont vagy 2 pont különbséggel folytatódjon. 2 pont különbség esetén 10-nél tovább nem megy a játék. A következő szetteket mindig az előző szett nyertese kezdi.

Szabályos játék

A labda egyszer pattanhat a földön. A labdával az alsó vonal fölött kell eltalálni a főfalat úgy, hogy nem érinti a padlót, és az ellenfél bármely testrészét, ruházatát vagy ütőjét, valamint a labda a pályán belül marad.

A “let” szabály

Az ütő játékost nem szabad akadályozni illetve zavarni a labda megütésében. Ha ez mégis megtörtént, úgy a labdamenetet újra kell játszani

Zavarás

Az ütő játékosnak minden tőle telhető erőfeszítést meg kell tennie, hogy az ellenfél útjából kikerüljön. Az ellenfélnek látnia kell a labdát és nem akadályozható abban, hogy egyenes úton megközelítse a labdát. A labda megütéséhez megfelelő szabad teret kell biztosítani.

Mérkőzés

A fallabdát két játékos játssza egy 9,75 m hosszú és 6,4 m széles pályán. Miután ötperces játékkal felmelegítették a labdát, megpörgetik az ütõt, hogy eldöntsék, melyikõjük adogat elõször.

Az adogatás megkezdésével elkezdõdik a játék. Akkor nyeri meg a játékos a labdamenetet, ha ellenfele a tinre üti a labdát (fémmel borított, 0,45 m széles sáv a fõfal legalján); ha a határvonalakon kívülre üti a labdát; ha nem tud beleütni a labdába, mielõtt az másodszor is pattanna a padlón. A labdamenet folyamán a játékosok megüthetik a labdát közvetlenül a levegõbõl vagy az után, hogy egyet pattant a padlón. Az oldalsó és a hátsó falak használhatók arra, hogy a labdát visszajuttassák a fõfalra.

Mérkõzéseken ma már a nemzetközi pontozást alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy egy játszma 11 pontig tart, és két pont különbséggel lehet nyerni. Erre a módosításra azért volt szükség, mert a hagyományos 9 pontos profi mérkõzések túlságosan hosszúra nyúltak. Gyakran megesett, hogy két óránál is hosszabban játszottak, mert az idõ nagy része azzal ment el, hogy változatlan állás mellett megszerezték egymástól az adogatás jogát. A nemzetközi pontozási rendszerben is elõfordul, hogy a profik közötti mérkõzések nagyon hosszúra sikerülnek, mert azon a szinten már alig van elérhetetlen labda. Általában az a játékos kerül ki gyõztesen, amelyik öt játszmából hármat megnyer, de olyan pontozási rendszer is létezik, melyben háromból két nyert játszma szükséges a gyõzelemhez.

A mérkõzéseket csapatok is vívhatják egymás ellen. A csapatok három-négy játékosból állnak. Ilyenkor a csapattagok rangsor szerint mérkõznek egymással, vagyis a csapatok erõsorrendjében mérik össze erejüket. A leggyakrabban alkalmazott sorrend a 4-3-1-2, tehát a csapatok negyediknek besorolt játékosai kezdik a mérkőzést.

A versenyeken számos versenyző, illetve csapat küzd egymás ellen. A verseny lehet egyenes kieséses rendszerben vagy körmérkõzéses rendszerben lebonyolítani, ez általában az induló csapatok számától függ.Az egyenes kieséses rendszerben mindig a győztes jut tovább, míg a végén csak egy marad. A körmérkőzéses rendszerben mindenki megmérkőzik mindenkivel és a legtöbb pontot szerző lesz a győztes.

A hazai versenyrendszerben egy vegyes lebonyolítás létezik. Elõször egy három forduló alatt lebonyolított körmérkőzést rendeznek, ez egyfajta selejtezõ. A négy legeredményesebb csapat kerül a rájátszásba, ahol már kieséses rendszerben döntik el a végsõ helyezések sorrendjét.

Figyelem! A pályákról 0-24 órás biztonsági kamerafelvétel készül. Minden szándékos, gondatlan károkozás felelősségre vonással jár. Játék végeztével a csuklópánttal mindig állítsátok le a pályahasználatot!

Copyright © 2019 Gold Center – Oktatási és Sport központ - Minden jog fenntartva. | készítette: Honlap Készen
Translate »