Fehér rizs kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A fehér rizs kalória- és tápértékeiről készült táblázatunk segítségével könnyedén megismerheted, milyen fontos tápanyagokat tartalmaz ez a közkedvelt élelmiszer.

A táblázat 100 gramm főtt fehér rizs adatait tartalmazza, és csak a jelentősebb tápanyagokat sorolja fel. Az NRV% érték azt mutatja meg, hogy az adott tápanyag milyen arányban fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát.

Az információk a legfrissebb táplálkozástudományi forrásokból származnak, hogy megbízható adatokat nyújtsunk olvasóinknak.

Fehér rizs kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória130kcal6.5%
Fehérje2.7g5.4%
Zsír0.3g0.5%
Szénhidrát28.2g9.4%
Cukor0.1g0.1%
Rost0.4g1.6%
Glikémiás index (GI)73
Folsav (B9-vitamin)58µg14.5%
Foszfor25mg3.6%
Kálium35mg1%
Magnézium8mg2%
Nátrium1mg0.1%
Niacin (B3-vitamin)0.4mg2.5%
Riboflavin (B2-vitamin)0.01mg0.8%
Tiamin (B1-vitamin)0.02mg1.7%
Vas0.2mg1.1%

A fehér rizs előnyei és hátrányai

Előnyei:

  1. Könnyen emészthető: A fehér rizs könnyen emészthető, ezért ideális választás lehet gyomorproblémákkal küzdők számára.
  2. Gyors elkészítés: A fehér rizs gyorsabban megfő, mint a barna rizs vagy más teljes kiőrlésű gabonák, így időt takaríthatunk meg vele a konyhában.
  3. Semleges íz: Semleges íze miatt sokféle ételhez és fűszerhez jól illeszkedik, így sokoldalúan felhasználható különféle receptekben.
  4. Alacsony zsír- és nátriumtartalom: A fehér rizs alacsony zsír- és nátriumtartalma miatt jó választás lehet azoknak, akik figyelnek a zsír- és sóbevitelükre.
  5. Energiát biztosít: Magas szénhidráttartalma révén gyorsan energiát biztosít, ami különösen hasznos lehet fizikai aktivitás előtt.

Hátrányai:

  1. Alacsony rosttartalom: A fehér rizs rosttartalma alacsonyabb, mint a barna rizsé vagy más teljes kiőrlésű gabonáké, ami kevésbé előnyös az emésztés és a teltségérzet szempontjából.
  2. Kevesebb tápanyag: A fehér rizs feldolgozása során elveszti a rizskorpa és a csíra tápanyagait, így kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a barna rizs.
  3. Magas glikémiás index: Magasabb glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy gyorsan emeli a vércukorszintet. Ez problémát jelenthet cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők számára.
  4. Kevésbé laktató: Az alacsonyabb rosttartalom miatt a fehér rizs kevésbé laktató, ami azt eredményezheti, hogy rövidebb ideig érzi magát jóllakottnak az ember.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez