Fehérjeszükséglet számítása és a helyes fehérjebevitel fontossága

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

A fehérjék alapvető fontosságúak az emberi szervezet működésében, mivel számos élettani folyamatban részt vesznek. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyek az izmok, a bőr, a haj, és a belső szervek építőkövei. Ezen kívül a fehérjék enzimek, hormonok és antitestek formájában is jelen vannak, amelyek kulcsszerepet játszanak az anyagcserében, az immunrendszer működésében, valamint a sejtek közötti kommunikációban.

A megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a növekedéshez, a sejtek regenerációjához és az általános egészség fenntartásához.

Az ajánlott napi fehérjebevitel (RDI)

Az ajánlott napi fehérjebevitel (RDI) változó lehet a különböző korcsoportok, nemek és életmódbeli sajátosságok függvényében.

Általánosan elfogadott, hogy egy átlagos felnőttnek napi 0,8 gramm fehérjére van szüksége testtömeg-kilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg súlyú felnőtt napi körülbelül 56 gramm fehérjét igényel. Azonban ez az érték magasabb lehet sportolók, terhes vagy szoptató nők, illetve idős emberek esetében, akiknek fokozott fehérjeszükséglete van.

Az optimális fehérjebevitel biztosítása érdekében fontos, hogy az étrend változatos és kiegyensúlyozott legyen, tartalmazva mind állati, mind növényi eredetű fehérjéket.

A fehérjeszükséglet számítása

Alapvető képletek és módszerek

A fehérjeszükséglet kiszámítása több tényezőtől függ, beleértve a testtömeget, az aktivitási szintet, az életkort és az egészségi állapotot. Az egyik leggyakrabban használt módszer a testtömegen alapuló számítás, amelyet az alábbiakban részletesen ismertetünk.

Testtömeg alapú számítás

A testtömeg alapú számítás az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módszer a fehérjeszükséglet meghatározására. Ennek alapja, hogy minden kilogramm testtömegre meghatározott mennyiségű fehérje bevitelére van szükség.

Az általános ajánlás szerint:

 • Átlagos felnőttek esetében: 0,8 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm
 • Idősek esetében: 1,0 – 1,2 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm
 • Sportolók és aktív életmódot folytatók esetében: 1,2 – 2,0 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm

Például egy 70 kg súlyú átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete a következőképpen számítható ki:

70 kg × 0,8 g = 56 g fehérje

Aktivitási szint figyelembevétele

Az aktivitási szint jelentős hatással van a fehérjeszükségletre. Azoknak, akik rendszeresen sportolnak vagy fizikailag aktívak, több fehérjére van szükségük az izmok regenerációjához és az optimális teljesítmény fenntartásához.

Az aktivitási szint szerinti ajánlások a következők:

 • Alacsony aktivitási szint (ülő életmód): 0,8 – 1,0 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm
 • Mérsékelt aktivitási szint (heti 3-5 alkalommal könnyű-közepes intenzitású edzés): 1,0 – 1,2 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm
 • Magas aktivitási szint (heti 5-7 alkalommal közepes-magas intenzitású edzés): 1,2 – 1,7 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm
 • Extrém aktivitási szint (versenysportolók, intenzív edzések napi szinten): 1,7 – 2,0 gramm fehérje / testtömeg-kilogramm

Példa egy rendszeres edzést végző, 70 kg súlyú személy esetében:

70 kg × 1,5 g = 105 g fehérje

Ezen ajánlások segítenek meghatározni a napi fehérjeszükségletet, figyelembe véve a testtömeget és az aktivitási szintet, hogy biztosítsák a megfelelő tápanyagbevitelt az egészséges működés és az optimális teljesítmény érdekében.

Speciális fehérje igények

Sportolók és aktív életmódot folytatók

 • Sportolóknak és fizikailag aktív személyeknek magasabb fehérjebevitelre van szükségük az izomtömeg fenntartásához és növeléséhez, valamint a regenerációhoz.
 • Az ajánlott fehérjemennyiségük 1,2 – 2,0 gramm testtömeg-kilogrammonként, az edzés intenzitásától és gyakoriságától függően. Ezen kívül, a fehérjét az edzések előtt és után érdemes bevinni, hogy támogassa az izmok helyreállítását és fejlődését.

Idősek

 • Az idősebb felnőttek fehérjeszükséglete gyakran magasabb, mint a fiatalabbaké, mivel az izomtömeg csökkenésének és az izomleépülésnek a kockázata nő az életkor előrehaladtával.
 • Az ajánlás szerint idősebbeknek 1,0 – 1,2 gramm fehérjét kellene fogyasztaniuk testtömeg-kilogrammonként a megfelelő izomtömeg fenntartása érdekében.

Vegetáriánusok és vegánok

 • Vegetáriánusok és vegánok számára különösen fontos, hogy változatos fehérjeforrásokat fogyasszanak, mivel a növényi eredetű fehérjék nem mindig tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.
 • Kombinálniuk kell különböző növényi fehérjeforrásokat, mint például hüvelyeseket, gabonaféléket, dióféléket és magvakat, hogy biztosítsák az összes szükséges aminosav bevitelét.
 • Az ajánlott napi fehérjemennyiségük 0,8 – 1,0 gramm testtömeg-kilogrammonként, azonban az aktív életmódot folytató vegetáriánusok és vegánok esetében ez az érték magasabb lehet, hasonlóan a sportolókhoz.

Várandós és szoptató anyák

 • Várandós és szoptató anyáknak szintén magasabb fehérjebevitelre van szükségük, mivel a fehérje alapvető fontosságú a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint a tejtermeléshez.
 • A terhesség második és harmadik trimeszterében, valamint a szoptatás alatt az ajánlott napi fehérjebevitel körülbelül 1,1 – 1,3 gramm testtömeg-kilogrammonként.

Ezek a speciális igények segítenek abban, hogy minden egyén személyre szabott fehérjebevitelt kapjon, figyelembe véve az életkorát, életmódját és speciális helyzetét, hogy a lehető legjobb egészségi állapotot érje el.

Fehérjeforrások

Állati eredetű fehérjék

Az állati eredetű fehérjék teljes értékűek, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Ezek a fehérjeforrások különösen fontosak az izomtömeg fenntartásában és növelésében.

Az alábbiakban néhány fő állati eredetű fehérjeforrást találhatunk:

 • Húsok: Marhahús, csirke, pulyka, sertés
 • Halak és tenger gyümölcsei: Lazac, tonhal, tőkehal, garnélarák
 • Tejtermékek: Tej, sajt, joghurt, túró
 • Tojás: Kiváló minőségű fehérjeforrás, amely könnyen emészthető

Növényi eredetű fehérjék

A növényi eredetű fehérjék gyakran nem teljes értékűek, azaz nem tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, de megfelelő kombinációkkal ezek az aminosavak könnyen pótolhatók. A növényi fehérjeforrások különösen fontosak a vegetáriánusok és vegánok számára.

Az alábbiakban néhány fő növényi eredetű fehérjeforrást találhatunk:

 • Hüvelyesek: Bab, lencse, csicseriborsó
 • Gabonafélék: Quinoa, barna rizs, zab
 • Diófélék és magvak: Mandula, dió, chia mag, lenmag
 • Szójatermékek: Tofu, tempeh, szójatej

Fehérjekiegészítők

A fehérjekiegészítők hasznosak lehetnek azok számára, akik nehezen fedezik fehérjeszükségletüket az étrendjükből, vagy akiknek fokozott fehérjebevitelre van szükségük, mint például sportolók.

A legnépszerűbb fehérjekiegészítők közé tartoznak:

 • Tejsavófehérje (Whey): Gyorsan emészthető és magas biológiai értékkel rendelkezik, ideális edzések után
 • Kazein: Lassú felszívódású, éjszakai regenerációhoz kiváló
 • Növényi fehérjeporok: Borsófehérje, rizsfehérje, kenderfehérje, amelyek alternatívát kínálnak a vegánok számára

Az étrend változatos fehérjeforrásokból történő összeállítása biztosítja, hogy a szervezet megkapja az összes szükséges aminosavat, ezáltal hozzájárulva az optimális egészség és teljesítmény fenntartásához.

A túlzott fehérjebevitel kockázatai

Bár a fehérjék elengedhetetlenek az egészséges működéshez, a túlzott fehérjebevitel számos egészségügyi kockázattal járhat.

Az alábbiakban néhány főbb kockázatot részletezünk:

 • Vesekárosodás: A túlzott fehérjebevitel megterhelheti a veséket, különösen azoknál, akik már meglévő vesebetegséggel küzdenek. A felesleges fehérje lebontása során keletkező nitrogén-hulladék kiválasztása megnöveli a vesék terhelését, ami hosszú távon vesekárosodáshoz vezethet.
 • Csontok egészsége: Egyes kutatások szerint a túlzott fehérjebevitel, különösen az állati fehérjék, fokozhatják a kalcium kiválasztását a vizelettel. Ez hosszú távon hozzájárulhat a csontok ásványianyag-veszteségéhez és növelheti a csontritkulás kockázatát. Azonban ezt a hatást még további kutatásokkal kell alátámasztani.
 • Emésztési problémák: A túlzott fehérjebevitel, különösen a magas állati fehérjetartalmú étrendek esetén, székrekedést és emésztési zavarokat okozhat, mivel ezek az étrendek gyakran kevés rostot tartalmaznak. A rosthiány lassíthatja az emésztést és növelheti a bélrendszeri problémák kockázatát.
 • Szív- és érrendszeri betegségek: Az állati eredetű fehérjék gyakran magas telített zsírtartalmúak, ami hozzájárulhat a magas koleszterinszinthez és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ilyen étrendek hosszú távú követése növelheti a szívroham és a stroke valószínűségét.
 • Súlygyarapodás: Bár a fehérjék fontosak az izomtömeg fenntartásában és növelésében, a túlzott fehérjebevitel felesleges kalóriabevitelt eredményezhet, ami súlygyarapodáshoz vezethet. Ha a bevitt fehérje mennyisége meghaladja a szervezet szükségleteit, a felesleges kalóriák zsírként tárolódhatnak.
 • Metabolikus terhelés: A túlzott fehérjebevitel megterhelheti a májat és az anyagcserét, mivel a szervezetnek több munkát kell végeznie a fehérjék lebontása és az aminosavak metabolizálása érdekében. Ez különösen problémás lehet olyan egyéneknél, akik már meglévő májproblémákkal küzdenek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez