A fenilalanin egy esszenciális aminosav, amely számos fontos funkciót lát el az emberi szervezetben.
Cikkünkben elolvashatod, mi is az a fenilalanin, beleértve a különböző típusokat, és felsorolunk néhány élelmiszert, amelyek tartalmazzák.
Felvázoljuk ezen aminosav fogyasztásának néhány lehetséges előnyeit, kockázatait és mellékhatásait, és tájékoztatást adunk a fenilalanin optimális mennyiségéről a különböző emberek számára.
Mi is az a fenilalanin?
Ez egyfajta aminosav. Az aminosavak olyan molekulák, amelyek egyesülve fehérjét alkotnak.
A tudósok a fenilalanint esszenciális aminosavnak tartják. Ez azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes előállítani. Ehelyett a fenilalanint élelmiszerforrásokból kell beszerezni.
Számos fontos fehérje és enzim alkotórésze. Például a szervezet képes átalakítani a fenilalanint tirozinná, amit aztán a dopamin és a noradrenalin neurotranszmitterek szintetizálására használ fel.
Más fontos aminosavak előállításában is szerepet játszik.
A fenilalaninnak két típusa van: L-forma és D-forma. Ezeknek a különböző formáknak különböző szerepük van a szervezetben. Az L-forma a fehérjében található, míg a D-forma fájdalomcsillapítóként működik. (1)
Az L-fenilalanin természetesen előfordul bizonyos élelmiszerekben, míg a D-fenilalanin az L-fenilalanin szintetikus változata.
Források
Egy 2020-as tanulmány kifejti, hogy mivel a fenilalanin számos természetes fehérje összetevője, a magas fehérjetartalmú élelmiszerek jó forrásai ennek az esszenciális aminosavnak. (2)
Néhány példa a magas fehérjetartalmú élelmiszerekre:
Állati eredetű termékek, mint pl:
- hús
- hal
- tojás
- tej
- sajt
Gabonák, mint pl:
- búza
- zab
- quinoa
- árpa
- rozs
Egyéb:
- lencse
- diófélék és magvak
- szójatermékek
- növényi algák
- édesítőszer aszpartám
Az alacsony fenilalanint tartalmazó élelmiszerek és anyagok a következők:
- gyümölcsök
- zöldségek
- zsír
- cukrok
- keményítő
Előnyök
Vegyük figyelembe a fenilalanin néhány lehetséges egészségügyi előnyeit:
Neurológiai egészségügyi előnyök
A szervezet fenilalanint használ a noradrenalin neurotranszmitter előállítására. Ennek a neurotranszmitternek számos fontos funkciója van, többek között:
- támogatja a jeleket az agy és a test idegsejtjei közötti utazás során
- ébren tartás vagy éberség
- javítja a memóriát
A noradrenalin antidepresszáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Emiatt egyes tudósok úgy vélik, hogy az L-fenilalanin segíthet a depresszió kezelésében. (3)
Előnyei a bőr számára
Bizonyítékok arra utalnak, hogy a fenilalanin javíthatja a bőr állapotát vitiligóban. (4)
A fenilalanin serkenti a melanin, a bőr színét adó természetes pigment termelését. (5)
Optimális beviteli mennyiség
Egy 2007-es tanulmány azt sugallja, hogy a minimális napi adag körülbelül 9,1 milligramm testtömeg-kilogrammonként (mg/kg). A felülvizsgálat szerint a maximális napi adag 38-48 mg/ttkg. (6)
A PKU-ban szenvedőknek sokkal kevesebb fenilalanint kell fogyasztaniuk, mint azoknak, akiknek nincs ilyen állapotuk. A fenilketonuriában szenvedő betegeknek beszélniük kell orvosukkal vagy dietetikusukkal, hogy további tanácsokat kapjanak az aminosav szedésével kapcsolatban.