Melyek a folsav hiány tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A folsav (vagy folát, B9-vitamin) egy vízben oldódó vitamin, amely létfontosságú a szervezet számára. A folsav szerepet játszik az új sejtek és DNS-molekulák képződésében, így különösen fontos a terhesség alatt, amikor az embrió sejtjei gyorsan szaporodnak.

A folsav előfordul természetesen bizonyos ételekben, például a leveles zöldségekben, a citrusfélékben, a babban, a lencsében és a diófélékben. Azonban, mivel a folsavhiány gyakori probléma lehet, sok országban folsavat tartalmazó élelmiszerek és kiegészítők állnak rendelkezésre.

A folsav hiány tünetei

A folsavhiány számos tünetet okozhat, amelyek közül néhányak a következők:

 • Fáradtság és gyengeség érzése
 • Sápadtság
 • Légzési nehézségek
 • Fokozott szívverés
 • Gyengült immunrendszer
 • Emésztési zavarok, például hasmenés vagy székrekedés
 • Csökkent étvágy és fogyás
 • Száj- és nyelvgyulladás, valamint szájzug-szöglet gyulladás
 • Depresszió és szorongás
 • Memóriazavarok és koncentrációs nehézségek

A folsavhiány különösen problémás lehet terhesség alatt, mivel növelheti a magzati fejlődési rendellenességek, például az agy- és velőcsőzáródási rendellenességek kialakulásának kockázatát. Ezért a terhességet tervező és a terhesség korai szakaszában lévő nőknek fontos a folsav megfelelő bevitelére törekedniük.

Amennyiben folsavhiányt gyanítunk, ajánlott orvoshoz fordulni és megbeszélni a szükséges kezelést.

Hogyan alakulhat ki folsav hiány?

A folsavhiány kialakulhat több okból is, beleértve az alábbiakat:

 1. Nem megfelelő étrend: Az étrend hiánya vagy nem megfelelő mennyisége a folsavban gazdag élelmiszereknek (mint például a leveles zöldségek, citrusfélék, bab, lencse, diófélék stb.) folsavhiányt okozhat.
 2. Terhesség: A terhesség alatt a növekvő magzat folsavra való igénye megnő, és ha nem jön létre elegendő folsavbevitel, akkor a folsavhiány kialakulása nagyobb valószínűséggel következik be.
 3. Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás csökkenti a folsav felszívódását, így az alkoholisták körében nagyobb a folsavhiány kockázata.
 4. Emésztési problémák: Bizonyos emésztőrendszeri betegségek (például gyomor- és bélrendszeri műtétek, gyulladásos bélbetegségek) folsavhiányhoz vezethetnek, mert az emésztőrendszer nem tudja hatékonyan felszívni a folsavat.
 5. Bizonyos gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például a Metotrexát csökkentik a folsav felszívódását vagy folsavhiányt okozhatnak.
 6. Genetikai rendellenességek: Néhány genetikai rendellenesség, például a MTHFR-gén mutációja, folsavhiányhoz vezethet.

Ha valaki folsavhiányt tapasztal, ajánlott orvoshoz fordulni és megbeszélni a szükséges kezelést. A folsavhiány általában könnyen kezelhető folsav tartalmú kiegészítőkkel.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez