Folsav – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert

A folsav egy szintetikus vitamin, amely leggyakrabban étrend-kiegészítőkben található meg. A folsav (más néven B9-vitamin) egy olyan B-vitamin, amely bizonyos élelmiszerekben természetes formájában megtalálható.

Mi is az a folsav?

A folsav a B9-vitamin szintetikus formája, más néven pteroilmonoglutaminsav. A folsav természetesen megtalálható az élelmiszerekben is, de nagyon kis koncentrációban.

A szintetikus folsavat széles körben használják étrend-kiegészítőkben és feldolgozott élelmiszerek, például liszt és gabonafélék dúsítására.

Tanulmányok azonban kimutatták, hogy a folsav bevitele étrend-kiegészítőként nem jobb választás, mint a teljes értékű étrend, és nem elég megbízható eszköz a B9-vitamin-hiány leküzdésére.

Milyen előnyei vannak a folsavnak

Milyen előnyökkel jár a folsav szedése?

A test számára

Bár a szervezeted természetes úton képes előállítani a legtöbb tápanyagot, amire szüksége van, a folát a vitaminok közé tartozik (a szervezet nem termel vitamint, és mindent kívülről kell bevinni), amelyet étkezés mellé ajánlott bevinni, de adalékanyagok.

Nagyon fontos az általános egészség szempontjából, ezért táplálékkal és étrend-kiegészítőkkel is biztosítanunk kell.

A folsav számos növényi és állati élelmiszerben található, például avokádóban, tojásban, spenótban, kelkáposztában, brokkoliban, citrusfélékben és marhamájban.

Folsavat pedig gyakran adnak fogyasztásra kész ételekhez, például gabonafélékhez és kenyérhez. Kiegészítők széles választékában is megtalálható.

A lakosság nagy százalékának genetikai hibája van a folsav anyagcseréért felelős enzimek működésében.

Napjainkban sok forgalomba hozott termék tartalmazza a folsav aktív formáját, amelyet a szervezet közvetlenül felhasználhat.

Folsav és a terhesség

Folsav-kiegészítőket írnak fel olyan nőknek, akik terhesek vagy várhatóan teherbe fognak esni, hogy megelőzzék a születési rendellenességeket és a terhességgel kapcsolatos szövődményeket.

Általában a folsavat legalább három hónappal a terhesség előtt kell szedni.

Az agy egészségügyi ellátása

Orvosi kutatások szerint a vér alacsony folátszintje károsodott agyműködéssel és a demencia kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Fontos szem előtt tartani, hogy még az alacsony folsavszint is figyelmet igényel, mert ez a mentális károsodás fokozott kockázatával jár.

Ugyanezen kutatás szerint a folsav-kiegészítők javíthatják az agyműködést szellemi fogyatékos embereknél, és csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Szívápolás

A folsav kiegészítőként történő bevétele javíthatja a szív egészségét, valamint csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, beleértve a magas vérnyomást és a jobb véráramlást.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a homocisztein aminosav megnövekedett szintje a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár.

A vér homociszteinszintjét táplálkozási és genetikai tényezők egyaránt meghatározzák. Folsav szükséges a káros homocisztein semlegesítéséhez.

Cukorbetegségben

A folsav-kiegészítők segíthetnek javítani a vércukorszint szabályozását, csökkenteni az inzulinrezisztenciát és javítani a szív- és érrendszeri funkciókat cukorbetegeknél.

Ezek a kiegészítők segíthetnek csökkenteni a diabéteszes szövődményeket, beleértve a neuropátiát is.

A termékenységért

Kimutatták, hogy a magas folsavpótlás a fogyatékosság nélküli élveszületések nagyobb százalékával jár együtt.

A megfelelő folsav a petesejt minőségéhez, a petesejt beágyazódásához és éréséhez, valamint a spermium minőségéhez is elengedhetetlen.

Csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait

A napi folsav-kiegészítés csökkentheti bizonyos gyógyszerek mellékhatásainak előfordulását, beleértve a metotrexátot, egy immunszuppresszív gyógyszert, amelyet a rheumatoid arthritis, a pikkelysömör és bizonyos rákos megbetegedések kezelésére használnak.

Mi történik folsavhiány esetén?

A folsav számos létfontosságú anyagcsere-folyamatban vesz részt, ezért a vitaminhiány veszélyes lehet.

A folsavhiány számos különböző okból előfordulhat, például alultápláltság, műtét, terhesség, alkoholizmus és felszívódási zavarok miatt.

A hiány súlyos mellékhatásokhoz is vezethet, beleértve a megaloblasztos vérszegénységet, születési rendellenességeket, mentális károsodást, csökkent immunitást és akár depressziót is.

A folsavhiány meglehetősen gyakori, mivel sokan nehezen jutnak hozzá a szükséges táplálékhoz természetes úton.

Ennek elősegítésére sok országban még folsavval dúsítják a gabonaféléket is, hogy csökkentsék a folsavhiányt.

Ezért az egészséges test fenntartásához fontos, hogy az egészséges étrenden keresztül folsav-kiegészítőket és természetesen előforduló folátot is tartalmazzon.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez