Főtt tojás kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A főtt tojás kalória és tápértékei sokakat érdekelhet, akik egészséges táplálkozásra törekednek. Az alábbi táblázatban bemutatjuk a főtt tojás jelentősebb tápanyagait, amelyek egy átlagos, 55 grammos tojásra vetítve kerültek felsorolásra.

Az NRV% érték az ajánlott napi bevitel százalékát jelzi, amely segít megérteni, hogy egy adott tápanyag mennyire járul hozzá a napi szükségletünkhöz. Az információk megbízható forrásokból származnak, hogy pontos és hiteles adatokat nyújtsunk.

Főtt tojás kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória77kcal4%
Fehérje6.3g13%
Zsír5.3g8%
Szénhidrát0.6g0%
Cukor0.6g1%
Rost0g0%
GI0
A-vitamin260IU5%
B12-vitamin0.6µg10%
B2-vitamin0.3mg15%
B5-vitamin0.7mg7%
D-vitamin44IU11%
E-vitamin0.5mg2%
Foszfor86mg9%
Kalcium25mg2%
Kálium63mg2%
Magnézium5mg1%
Réz0.1mg3%
Szelén15.4µg22%
Vas0.9mg5%
Cink0.6mg4%

A főtt tojás szerepe az étrendben

A főtt tojás kiváló forrása a magas minőségű fehérjének és számos létfontosságú vitaminnak és ásványi anyagnak. Az ajánlott napi tojásfogyasztás általában 1-2 darab, amely elegendő ahhoz, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat anélkül, hogy túlzott mennyiségű kalóriát vagy zsírt vinnénk be. A tojás emellett könnyen hozzáférhető és megfizethető élelmiszer, ami tovább növeli népszerűségét az egészségtudatos emberek körében.

Diéták, amelyekbe beilleszthető

A főtt tojás számos diéta szerves része lehet, például a 160 grammos szénhidrátdiétában, ahol a tojás alacsony szénhidráttartalma segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását. A ketogén diéta hívei is gyakran fogyasztanak tojást, mivel magas zsír- és fehérjetartalma támogatja a ketózis állapotát. A rugalmas diétázás (IIFYM) során a tojás sokoldalúsága és tápértéke miatt könnyen beilleszthető az egyéni makrotápanyag célokba.

Érdekességek a tojásról

A tojás egy igazi „szuperélelmiszer”, amely a legtöbb létfontosságú tápanyagot tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van. Egy érdekes tény, hogy a tojássárgája a teljes tojás tápanyagtartalmának több mint a felét tartalmazza, beleértve a D-vitamint és az Omega-3 zsírsavakat is. A főtt tojás emellett hosszú ideig eltartható hűtőben, így kiváló választás előre elkészített étkezésekhez is.

NRV% jelentősége

Az NRV% (Nutrient Reference Value) egy hasznos mérőszám, amely megmutatja, hogy egy adott tápanyag milyen mértékben járul hozzá a napi ajánlott bevitelhez. Például egy tojás fehérjetartalma 13%-át teszi ki a napi szükségletnek, ami különösen fontos a testépítők és sportolók számára. Az NRV% segít abban, hogy jobban megértsük, milyen szerepet játszik az egyes élelmiszerek fogyasztása az általános egészségi állapotunk fenntartásában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez