Füge kalória és tápanyagok táblázata

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A füge kalória- és tápértékeinek ismerete fontos lehet mindazok számára, akik egészséges étrendet szeretnének követni. A következő táblázatban összegyűjtöttük a füge jelentősebb tápanyagait, 100 grammra vetítve.

Az információk a USDA Nemzeti Tápanyag Adatbázisából származnak. Az NRV% (Nutrient Reference Value) érték azt jelzi, hogy az adott tápanyag mennyisége milyen mértékben fedezi a napi ajánlott bevitel százalékát.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a füge kalória-, fehérje-, zsír-, szénhidrát-, cukor-, rost- és glikémiás index (GI) értékeit, valamint az egyes vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét.

Füge kalória és tápérték táblázat

TápanyagMennyiségEgységNRV%
Kalória74kcal3.7%
Fehérje0.75g1.5%
Zsír0.3g0.4%
Szénhidrát19.18g7.4%
Cukor16.26g
Rost2.9g11.6%
GI51
A-vitamin7µg1%
B6-vitamin0.11mg6.5%
C-vitamin2mg2.2%
Kálcium35mg3.5%
Kálium232mg6.6%
Magnézium17mg4.3%
Vas0.37mg2.1%

A füge előnyei és érdekességei

A füge egy különleges gyümölcs, amely nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag rostokban, amelyek segítenek az emésztés szabályozásában és a bélmozgások elősegítésében. Antioxidáns tartalma miatt pedig segíthet a sejtkárosodás elleni védelemben.

Diéták, amelyekhez ajánlott

A füge kiválóan beilleszthető különböző diétákba, például a mediterrán diétába, amely nagy hangsúlyt fektet a friss gyümölcsökre és zöldségekre. Emellett a DASH diétához is jól illik, mivel alacsony nátriumtartalmú és gazdag káliumban, ami elősegíti a vérnyomás szabályozását. Az alacsony zsírtartalmú diétákban is használható, mivel nagyon kevés zsírt tartalmaz.

Érdekességek a fügéről

A füge az egyik legrégebbi kultivált növény, amelynek termesztése több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori egyiptomiak és görögök is nagyra értékelték, és gyakran használták ételeikben. Egy másik érdekesség, hogy a füge egy álgyümölcs, ami azt jelenti, hogy a valódi gyümölcs a belső magok, és az, amit gyümölcsként ismerünk, valójában a virágzás maradványa.

Táplálkozási szempontok

A füge alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően kiváló választás lehet fogyókúrázók számára is. Magas cukortartalma miatt érdemes mértékkel fogyasztani, különösen azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek vagy inzulinrezisztensek. Azonban természetes cukorforrásként egészségesebb alternatívát nyújt a feldolgozott édességek helyett.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez