Funkcionális edzés – miből áll?

Szerző: Norbert

A funkcionális edzés megmutatta, hogy a formába hozáshoz nem kell bonyolult, sokak számára nehezen megvalósítható mozdulatokat végrehajtani.

Bizonyos természetes mozgások megismétlésével, amelyeket naponta végzünk, fogyni és javítani lehet a fizikai formán. És a legjobb az egészben az, hogy ez egy otthon is elvégezhető edzésforma.

Nem kell elmenn sportolni, ez a kulcs ahhoz, hogy sok embert sportolásra ösztönözzön. Mivel sok esetben a lustaság és az időhiány általában tökéletes ürügy az edzés abbahagyására.

Ezért mindenki számára a legjobb megoldás megtanulni, hogyan végezzen hatékony edzést, ami valóban működik.

Mi is az a funkcionális edzés?

A funkcionális tréning egy olyan edzésforma, amely komplex gyakorlatokkal javítja a mozgás minőségét és megelőzi a sérüléseket.

A funkcionális edzés alapvető eleme az alapstabilitás és a koordináció javítása, amely a sérülésmentes erő- és kardioedzés alapja.

A funkcionális edzés sok szempontból előnyös, hiszen a fő cél az egészség és az erőnlét javítása. Másrészt, bárhol végezhetjük, otthon, az edzőteremben vagy a szabadban, speciális felszerelés nélkül.

Bár súlyzók, medicinlabdák vagy bármilyen más sporteszköz használata, funkcionális edzésekhez is javallott.

Melyek a funkcionális edzés előnyei?

  • A funkcionális edzés kevés helyet, kevés felszerelést és kevés időt igényel: az olyan felszerelések, mint a súlyzók, medicinlabdák vagy kettlebellek nem kötelezőek.
  • A célzott funkcionális edzések során minden sportoló erőt gyarapít anélkül, hogy jelentős súly- és testméret-változások alakulnának ki. Ez különösen előnyös azoknak a sportolóknak, akik bizonyos súlycsoportokban versenyeznek, vagy bárkinek, aki meghatározott izomzatot szeretne.
  • Az izmok nem elszigetelten edzettek, a terhelés több izomrendszeren oszlik meg. A funkcionális edzés mindig teljes testes edzés.
  • A funkcionális edzésnek köszönhetően minden sportoló fejlődhet sportágában. Növelhető a teljesítmény az olyan területeken, mint a mozgás, stabilizálás, forgatás, ugrás, emelés, sebesség, ütés és a dobás.
  • A funkcionális edzés stabilizálja a testet és csökkenti a sérülések kockázatát – mind a mindennapi stressz, mind a sporttevékenység során.

Hogyan csináljuk?

A funkcionális edzés olyan mozgásokat szimulál, amelyeket otthon, munkahelyen vagy sportolás közben végzel.

Például a guggolás funkcionális gyakorlat, mert megdolgoztatja azokat az izmokat, amelyeket akkor használunk, amikor fel akarunk állni a székből vagy fel szeretnénk venni tárgyakat.

Tehát, felkészítjük testünket a különféle hétköznapi helyzetekben való megfelelő működésre.

A funkcionális fitnesz gyakorlatok végezhetők otthon vagy az edzőteremben. Például otthon használhatunk gumiszalagot vagy súlyzót, vagy végezhetünk saját testsúlyos edzéseket, például fekvőtámaszt, felülést, planket és guggolást.

A futás vitathatatlanul a legfunkcionálisabb gyakorlat az összes közül.

Milyen előnyei vannak a funkcionális fitnesz edzésnek?

A funkcionális gyakorlatok általában több ízületet és számos izmot használnak. Például a könyök mozgatása helyett a funkcionális gyakorlatok közé tartozhat a könyök, a váll, a gerinc, a csípő, a térd és a boka együttes mozgatása. Ez a fajta edzés, helyesen végezve megkönnyíti a mindennapi életet, csökkenti a sérülések kockázatát és javítja az életminőséget.

A funkcionális mozgástréning különösen előnyös lehet egy átfogó program részeként idősebb felnőtteknek, amelyek javítják az egyensúlyt, a rugalmasságot, az izomerőt és csökkentik a sérülések kockázatát.

Funkcionális edzés és táplálkozás

A funkcionális edzés intenzív, tehát soha ne kezd el üres gyomorral. A szénhidrátok körülbelül 30-60 perccel edzés előtt erőt adnak a megerőltető edzéshez.

Az olyan könnyű ételek, mint az energiaszelet ideálisak.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2022, Gold Center – Arany középút az egészséghez