Funkcionális edzés – Az egész testre kiterjedő edzésmódszer

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A funkcionális edzés egy olyan tréningforma, amely a mindennapi tevékenységek során használt mozgásmintákra összpontosít. Az edzés célja, hogy javítsa az általános testi funkciókat, erősítse a stabilizáló izmokat, és növelje a mozgékonyságot, erőt, egyensúlyt, koordinációt, valamint a kitartást.

Ez a tréningtípus eredetileg a rehabilitációs gyakorlatokból fejlődött ki, amiket fizioterapeuták használtak a betegek helyreállításához és az izmok újraerősítéséhez. A funkcionális edzés filozófiája az, hogy az emberi testet integrált egységként kezeli, nem pedig izolált izomcsoportokra összpontosítva, amit hagyományos edzőtermi gépek és edzések gyakran tesznek.

Az alapelvei között szerepel a mozgások sokoldalúságának elősegítése, ami a való életben végzett tevékenységekhez hasonló. Ezáltal a test egészének jobb működését és a mindennapi feladatok könnyebb végrehajtását támogatja.

Az edzés során gyakran használnak szabad súlyokat, mint például súlyzókat, kettlebelleket, medicinlabdákat, valamint saját testsúlyt kihasználó gyakorlatokat, hogy növeljék a test stabilitását és a különböző izomcsoportok együttműködését.

A funkcionális edzés előnyei

A funkcionális edzés számos előnnyel jár, amelyek jelentős mértékben javíthatják az életminőséget és a fizikai teljesítményt. Íme néhány kulcsfontosságú előny, amit ez a tréningforma kínál:

 1. Növelt mozgékonyság és rugalmasság: A funkcionális edzés gyakran tartalmaz dinamikus mozgásokat, amelyek segítenek javítani a test mozgásterjedelmét és rugalmasságát.
 2. Jobb erő és állóképesség: Az edzés átfogó jellege erősíti az izmokat és javítja az állóképességet, így könnyebbé teszi mind a mindennapi tevékenységek, mind a sportteljesítmény végrehajtását.
 3. Nagyobb izomtónus és zsírégetés: A magas intenzitású funkcionális gyakorlatok növelik az izomtömeget, miközben segítenek a zsírégetésben, ami általánosan javítja az alakot és az egészséget.
 4. Fokozott koordináció és egyensúly: A különböző izomcsoportokat egyidejűleg megcélzó gyakorlatok javítják a koordinációt és az egyensúlyérzéket, ami csökkenti a sérülések kockázatát és javítja a teljesítményt.
 5. Sérülésmegelőzés és rehabilitáció: A funkcionális edzések segítenek erősíteni azokat az izmokat, ízületeket és szalagokat, amelyek a mindennapi mozgások során aktívak, ezzel csökkentve a sérülések kockázatát és segítve a rehabilitációs folyamatot.
 6. Javult életminőség: A mindennapi feladatok, mint például a tárgyak felemelése, hajolás vagy lépcsőzés könnyebben és kevesebb fájdalommal végezhetők, ami javítja az életminőséget.
 7. Psichológiai előnyök: Az edzés javítja a mentális egészséget is, csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és növeli az önbizalmat.
 8. Alkalmazkodás minden szinten: A funkcionális edzés gyakorlatokat könnyen lehet személyre szabni a különböző fitness szintek és igények szerint, így kezdők és haladók egyaránt hatékonyan tudnak edzeni.

Ezek az előnyök teszik a funkcionális edzést egyre népszerűbbé azok körében, akik egészségesek szeretnének maradni, javítani szeretnék fizikai képességeiket, vagy egyszerűen csak aktívabb életmódot szeretnének folytatni.

Alapvető gyakorlatok

A funkcionális edzés alapvető gyakorlatai a mindennapi életben előforduló mozgásformákra épülnek, így azok különösen hatékonyak az általános erőnlét és mozgékonyság fejlesztésében.

Íme néhány alapvető gyakorlat, amelyek gyakran szerepelnek a funkcionális edzésprogramokban:

 1. Guggolások: Ez a gyakorlat az egyik legfontosabb alapelem, amely test alsó izmainak, mint a combok, a farizom és a csípő erősítésére szolgál. Különféle változatai léteznek, mint a súlyzós guggolás vagy a mélyguggolás.
 2. Kitörések: A kitörések javítják a lábizmok erőnlétét és az egyensúlyérzéket. Előre, oldalra és hátra irányuló változatok is léteznek, amelyek különböző izomcsoportokat céloznak meg.
 3. Felhúzások: Az egyik legjobb gyakorlat a hátsó lánc (a hát alsó részétől a sarokig terjedő izomcsoport) erősítésére. Fejleszti az erőt, a tartást és segít a sérülések megelőzésében.
 4. Tolódzkodások: A tolódzkodás kiváló gyakorlat a felső test, különösen a mellkas, a vállak és a tricepsz izmainak erősítésére. Számos variáció létezik, amelyekkel növelhető a nehézségi szint vagy a megcélzott izomcsoport.
 5. Felugrások: Ez a gyakorlat növeli a robbanékonyságot és az alsó test erőnlétét. Javítja a koordinációt és segít a gyorsaság fejlesztésében.
 6. Húzódzkodások: Egy másik alapvető gyakorlat a felső test, különösen a hát, a bicepsz és a vállizmok erősítésére. Fejleszti az erőt és javítja a felső test funkcionális erejét.
 7. Medicinlabda dobások: Kiválóak az erő, a robbanékonyság és a koordináció fejlesztésére. A gyakorlat során a teljes testet megmozgatja, különösen a törzs izmait.
 8. Plank: A plank gyakorlat és annak számos változata remek eszközök a törzs erősítésére, ideértve az oldalsó hasizmokat és a hát alsó részének izmait is. Ez a gyakorlat hozzájárul a jobb testtartás kialakításához és a középső testrész, azaz a core stabilitásának fejlesztésében is kulcsszerepet játszik.

Ezek a gyakorlatok jól illeszkednek a funkcionális edzés alapelvéhez, mely szerint a testet integrált egységként kell kezelni, és a gyakorlatoknak támogatniuk kell a mindennapi életben végzett mozgásokat. Az említett gyakorlatok kombinációja és variációik segítenek a teljes test átfogó erősítésében és a funkcionális képességek javításában.

Edzésterv kezdőknek és haladóknak

Az alábbiakban egy funkcionális edzéstervet mutatunk be kezdők és haladók számára. Mindkét terv összpontosít a fokozatos fejlődésre, a technika elsajátítására és a sérülések elkerülésére.

Edzésterv kezdőknek

Cél: Az alapvető funkcionális gyakorlatok megtanulása, az állóképesség és a core stabilitás fejlesztése.

Hetente: 3-4 alkalom, minden másnap.

Edzés struktúra:

 • Bemelegítés: 5-10 perc könnyű kardió (pl. helyben futás, ugrálókötelezés) és dinamikus nyújtás.
 • Fő rész:
  1. Guggolás (saját testsúllyal) – 3 x 10-12 ismétlés
  2. Kézisúlyzós kitörések – 3 x 8-10 ismétlés lábonként
  3. Tolódzkodás – 3 x 8-12 ismétlés
  4. Plank – 3 x 30-45 másodperc
  5. Húzódzkodás gumiszalaggal támogatva (ha szükséges) – 3 x 5-8 ismétlés
 • Levezetés: 5-10 perc statikus nyújtás.

Edzésterv haladóknak

Cél: A meglévő erő és állóképesség növelése, összetettebb és intenzívebb gyakorlatok végrehajtása.

Hetente: 4-5 alkalom, kombinálva különböző típusú edzésekkel.

Edzés struktúra:

 • Bemelegítés: 10 perc intenzív kardió (pl. intervallum futás) és dinamikus nyújtás.
 • Fő rész:
  1. Súlyzós guggolások – 4 x 8-10 ismétlés
  2. Haladó kitörések (pl. ugráló kitörések) – 4 x 10-12 ismétlés lábanként
  3. Felhúzás – 4 x 6-8 ismétlés
  4. Tolódzkodás szűkebb fogással vagy súlyzóval – 4 x 10-12 ismétlés
  5. Húzódzkodás – 4 x max ismétlés
  6. Dinamikus plank változatok (pl. csípőemeléssel) – 4 x 45-60 másodperc
 • Levezetés: Kardió levezetés 5 perc, majd 5-10 perc statikus nyújtás.

Minden edzésprogramot a saját kondíciódnak megfelelően szabj személyre, és szükség esetén konzultálj szakértővel, hogy biztosítsd a gyakorlatok helyes végrehajtását és elkerüld a sérüléseket. A haladó edzésterv esetében, ha az adott gyakorlatok már nem jelentenek kihívást, növelheted az ismétlésszámot, a súlyokat vagy rövidebb pihenőidőket is tarthatsz a sorozatok között, hogy növeld az intenzitást.

További kapcsolódó edzés típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több edzés típusra, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • Aerob edzés: Az edzés során a test anyagcsere-folyamatait és a szív- és érrendszert stimulálják, ami javítja a teljesítményt és az egészséget.
 • HIIT vagy intervall edzés: Egy intenzív, szakaszos edzésmódszer, amely rövid, intenzív erőfeszítéseket és szüneteket használ a test maximális terhelésének eléréséhez. 
 • Spinning edzés: A spinning edzés egy intervallumos kerékpározási forma, amely segít az erő és az állóképesség fejlesztésében.
 • Tabata edzés: Az edzés során 20 másodpercig teljes erőbedobással végzünk egy gyakorlatot, majd 10 másodperc pihenő következik.
 • Trx edzés: A TRX edzés a stabilizációs izmokat erősíti, javítja az egyensúlyt, növeli az erőt és a koordinációt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez