A Glicin szerepe az emberi szervezetben

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A glicin egy egyszerű, nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes előállítani, így nem szükséges feltétlenül a táplálékon keresztül bevitelre. Kémiai képlete NH2CH2COOH, amely egy ammónium-csoportot (NH2), egy metilén-csoportot (CH2) és egy karboxil-csoportot (COOH) tartalmaz. Ez az aminosav a legkisebb és legegyszerűbb szerkezetű, és nem rendelkezik különösebben aktív oldallánccal, amely hozzájárul a molekula viszonylagos semlegességéhez.

A glicin számos biológiai folyamatban játszik szerepet, többek között fehérjék építőeleme, és részt vesz a neurotranszmisszióban is, ahol inhibítorként funkcionál az idegrendszerben. Ezen kívül szerepe van a glükóz termelésében, az antioxidáns védekezésben, és hozzájárul a kreatin szintéziséhez, ami létfontosságú az izomfunkció és az energiaellátás szempontjából. Emellett részt vesz a kollagén képzésében is, ami alapvető a bőr, a csontok és a porcok egészségéhez.

Glicin az élelmiszerekben

A glicin megtalálható számos élelmiszerben, különösen azokban, amelyek gazdagok fehérjében.

1. Húsok és baromfi

 • A csirke, a pulyka és a marhahús különösen gazdag forrása a glicinnek. A hús sötétebb részei általában magasabb glicintartalmúak.

2. Hal és tengeri herkentyűk

 • Különösen a bőrös halak, mint a lazac és a makréla, valamint a rákfélék és más tengeri herkentyűk nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az aminosavat.

3. Zselatin

 • A zselatin kiváló glicinforrás, mivel az állati kollagénből készül, amelynek jelentős része glicin. Ez gyakran használt összetevő pudingokban, desszertekben és más ételekben, mint textúraadó.

4. Táplálékkiegészítők

 • A kollagén peptid kiegészítők és aminosav kiegészítők gyakran tartalmaznak magas glicinszintet, mivel ezek közvetlenül az aminosavakat pótolják.

5. Hüvelyesek

 • Babok, lencsék és más hüvelyesek is jó forrásai lehetnek a glicinnek, bár kevesebb mennyiségben tartalmazzák, mint az állati eredetű ételek.

6. Tojás

 • A tojásfehérje tartalmaz glicint, amely fontos szerepet játszik azoknak a fehérjéknek a felépítésében, amelyekből a tojás áll.

A kiegyensúlyozott étrend általában biztosítja a szükséges glicin mennyiséget, különösen, ha magában foglal állati eredetű termékeket. Azonban, ha valaki vegetáriánus vagy vegán étrendet követ, fontos lehet figyelemmel kísérni a glicin bevitelt, mivel ezekben az étrendekben ritkábban fordul elő magas glicin tartalmú élelmiszer.

Glicin kiegészítők és egészségügyi előnyök

A glicin kiegészítők népszerű választások lehetnek azok számára, akik optimalizálni szeretnék a glicin bevitelüket, különösen azért, mert számos egészségügyi előnyt nyújthatnak.

Ezek a kiegészítők különféle formákban kaphatók, beleértve a porokat, kapszulákat és tablettákat.

Íme néhány egészségügyi előny, amit a glicin kiegészítők nyújthatnak:

1. Jobb alvásminőség

 • A glicin segíthet javítani az alvás minőségét és elősegítheti az elalvást. Kutatások szerint a glicin fokozhatja az alvás mélységét és csökkentheti az éjszakai ébredések számát.

2. Mentális egészség

 • Mint neurotranszmitter, a glicin támogatja az idegrendszer működését, segíthet a stresszkezelésben és javíthatja a mentális funkciónakat.
 • Számos tanulmány vizsgálja ennek az aminosavnak az előnyeit a hiperaktivitás, a skizofrénia, a bipoláris zavar és az epilepszia kezelésében.
 • Egy rezisztens skizofrén betegeken végzett vizsgálat megállapította, hogy a glicin nagy dózisai antipszichotikus gyógyszerekkel kombinálva jelentősen enyhíthetik a negatív tüneteket.

3. Bőregészség és sebgyógyulás

 • A glicin alapvető összetevője a kollagénnek, amely kulcsfontosságú a bőr rugalmasságához és szerkezetéhez. A glicin segíthet a bőr gyógyulási folyamatának felgyorsításában és javíthatja annak általános megjelenését.

4. Támogatja az izomépítést és az energiaszintet

 • A glicin részt vesz a kreatin szintézisében, ami elengedhetetlen az izomerő és állóképesség növelésében. Emellett segíthet az energiaszint növelésében és az izomfáradás csökkentésében edzés során.

5. Szabályozza a vércukorszintet

 • Ez az aminosav támogatja a vércukorszint szabályozását azáltal, hogy elősegíti a glükóz energia formájába történő átalakulását. Ennek eredményeként a tudósok olyan bizonyítékokat találtak, amelyek szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél hosszú távon javulhat a vércukorszint.
 • Mivel ez az aminosav édes, gyakran cukorhelyettesítőként is ajánlják cukorbetegek számára.

6. Támogatja az emésztőrendszer egészségét

 • A glicin javíthatja az emésztőrendszer működését és segíthet a gyomor-bél traktus integritásának fenntartásában.

7. Gyulladáscsökkentő hatások

 • Gyulladáscsökkentő tulajdonságai is vannak, amelyek segíthetnek különböző gyulladásos állapotok kezelésében.

8. Májvédelem

 • A glicin hozzájárulhat a máj egészségének megőrzéséhez, segítve ezzel a méregtelenítő folyamatokat és csökkentve a májkárosodás kockázatát.

9. Öregedésgátló

 • A glicin egy fontos aminosav, amely megakadályozza a sejtek öregedését (öregedésgátló hatás). A kollagén körülbelül egyharmada glicinből áll.
 • A kollagén a fő fehérje, amelyet a szervezet a kötőszövet és a bőr egészséges és rugalmas megőrzésére használ.
  Glicin hiányában a szervezet nem tudja helyreállítani a sérült szöveteket.

A glicin kiegészítők szedése előtt mindig célszerű konzultálni egészségügyi szakemberrel, főleg ha már létező egészségügyi állapotok vannak jelen vagy más gyógyszereket is szed az illető.

Gyakori kérdések a Glicinről

1. Mi az a glicin és mire használják?

 • A glicin egy nem esszenciális aminosav, amely számos biológiai funkcióban vesz részt, többek között fehérjék építőelemeként, neurotranszmitterként, és segít a kreatin szintézisében, ami az izomerő és az energia szintjének fenntartásában fontos.

2. Milyen élelmiszerekben található meg a glicin?

 • A glicin főként húsokban, baromfiben, halakban, tojásban, zselatinban és hüvelyesekben található meg nagyobb mennyiségben.

3. Milyen egészségügyi előnyei vannak a glicinnek?

 • A glicin elősegítheti az alvásminőség javulását, támogatja az idegrendszert, részt vesz a bőr és a sejtek regenerálódásában, segíti az izomépítést, támogatja az emésztést, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír és védi a májat.

4. Van-e mellékhatása a glicin kiegészítőknek?

 • A glicin kiegészítők általában jól tolerálhatók, de nagy adagokban hasmenést, gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhatnak. Mindig konzultáljunk orvosunkkal a kiegészítők szedése előtt.

5. Hogyan lehet a legjobban hasznosítani a glicin kiegészítőket?

 • A glicin kiegészítőket étkezések között, vízzel vagy más folyadékkal ajánlott bevenni. A napi adagolás és az időzítés az egyéni egészségügyi céljaitól és ajánlásoktól függ.

6. Szükséges-e glicin kiegészítőket szedni, ha egészséges vagyok?

 • Ha kiegyensúlyozott és változatos étrendet folytatunk, ami magában foglalja a fenti élelmiszereket, valószínűleg elegendő a bevitelünk. A kiegészítők főleg azok számára lehetnek hasznosak, akik speciális egészségügyi igényekkel rendelkeznek, vagy korlátozott étrendet követnek.

Ezek a kérdések segítenek jobban megérteni a glicin szerepét és hasznosságát az egészséges életmódban.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez