Az emberiség mindig is a halhatatlanság és az örök fiatalság elixírjét kereste. De minden próbálkozás hiábavaló volt: az alkimisták soha nem találták meg a bölcsek kövét, a krionika és a klónozás kilátásai pedig egyáltalán nem keltenek lelkesedést.
Eközben a biokémikusoknak sikerült azonosítaniuk egy olyan anyagot, amely megállítja a korai öregedési folyamatot – ez a glutation, egy apró peptid, amelyet három aminosav alkot: glicin, cisztein és glutamin.
Mi is az a glutation?
A glutation egy olyan anyag, amely testünk minden sejtjében jelen van, és valóban egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik:
- Reagál a szabad gyökökkel, „pusztító anyagokból” közönséges anyagcseretermékekké alakítva őket
- Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek kettős szulfidcsoportot tartalmaznak. Az egymáshoz kapcsolódó kénatomok biológiai „legyezőpapírt” alkotnak, amely felismeri és felfogja a rákkeltő anyagokat, peszticideket, gyógyszerek mérgező anyagcseretermékeit, antibiotikumokat, beleértve a nehézfémek sóit is, hatásukat azonnal semlegesítve és a szervezetből eltávolítva
- Hagyományosan az antioxidánsok a C-, E-vitamin és mások – a szabad gyökökkel való kölcsönhatás után elveszítik kémiai aktivitásukat. A glutation helyreállítja és újra bevonja őket a kémiai folyamatokba
- Részt vesz az idegimpulzusok továbbításában, és képes javítani az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedők állapotát
- Az agysejtek védőpuffereként működik – hozzájárul a józan elme és a memória megőrzéséhez még idős korban is
- Részt vesz a szervezet immunvédelmének folyamataiban.
De a legmeglepőbb az, hogy a glutation nem esszenciális anyag. Éppen ellenkezőleg, a legtöbbet sejtjeink szintetizálják a táplálékkal érkező aminosavakból.
Szintje közvetlenül függ az ember életmódjától, táplálkozásának minőségétől és fizikai aktivitásától – szintje pedig meghatározza, hogy milyen gyorsan öregszünk és meddig élünk egészségesen.
20 év elteltével a glutation termelése fokozatosan csökken, és 35-40 éves korra eléri a kritikus szintet – ekkor válnak észrevehetővé az öregedés jelei.
Hogyan lehet növelni a glutation szintjét a szervezetben?
Vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális aminosavak – szinte mindent, amire szervezetünknek szüksége van, az ételből szerzi. De a glutation esetében nem minden olyan egyszerű – szinte lehetetlen élelmiszerből készen beszerezni:
- Kis mennyiségben jelen van a vörös húsban és a belsőségekben – a májban és a vesében
- Diófélékben, magvakban is megtalálható
- Kis adagok vannak jelen a tojásfehérjében
De ez nem elég ahhoz, hogy a glutationt „fiatal” szintre emeljen.
Ezért az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott étrend mellett a glutation bevitele is javasolt, biológiailag aktív étrend-kiegészítő formájában.
10 ok, amiért érdemes glutationt szedni
1. 35 év feletti kor
Ilyenkor annyira lecsökken a glutation és más, szervezetünk fiatalságát fenntartó anyagok termelése, hogy az öregedési folyamatok is láthatóvá válnak. Az első ráncok megjelenése, fokozott fáradtság, rossz bőrállapot – ezek mind arra utalnak, hogy alternatív módszerekkel pótoljuk egy értékes anyag szintjét.
2. Rossz szokások
A dohányzás és az alkoholfogyasztás gyorsan elpusztítja a glutationt, mivel a méreganyagok semlegesítésére használják.
3. Menopauza
Ebben az időben a nők glutationszintje meredeken csökken, és az öregedési folyamat riasztó sebességgel megy végbe. A glutation segít megállítani a ráncok megjelenését és megváltoztatja az arc formáját.
Segít megbirkózni a „hőhullámokkal”, sztoikusan elviseli a hormonális változásokat a szervezetben.
4. Stressz és depresszió
Ironikus módon az ilyen állapotokra való hajlam nagymértékben összefügg a szervezet glutation szintjével. Hiányával a szerotonin és dopamin termelése megzavarodik, az idegimpulzusok átviteli sebessége csökken, ami tartós depressziós állapotot, krónikus fáradtságot, ingerlékenységet eredményezhet.
5. Fokozott fizikai aktivitás
Intenzív fizikai megterhelés esetén az anyagcsere-folyamatok felgyorsulása és a mérgező anyagcseretermékek felhalmozódása okozta úgynevezett metabolikus stressz; különösen, ha aerob edzésről van szó.
Ennek hatására jelentősen megnő a szervezet antioxidáns és méregtelenítő rendszereinek munkájának terhelése, melynek hatékony munkáját viszont nagyrészt a glutation működése biztosítja. A glutation-kiegészítés ellensúlyozza ezeket a hatásokat, és növelheti az edzés hatékonyságát.
6. Vegetáriánus és vallási böjt
Az esszenciális aminosavak és a kén jelentős része állati eredetű termékekben található. Ugyanakkor nem minden vegetáriánus kompenzálja teljes mértékben a diófélék, gabonafélék és zöldségek hiányát.
A hús és a tej hosszú távú elutasításának eredménye az esetek 90%-ában a glutation hiánya, a korai öregedés és a fokozott fáradtság. A hiányt pótlólagos gyógyszeres kezelés nélkül szinte lehetetlen pótolni.
7. Memória és koncentrációs zavarok
Ez a glutation-hiány egyik első tünete. Ebben az esetben kívánatos a B1 csoportba tartozó vitaminokkal együtt szedni.
8. Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban, sclerosis multiplexben szenvedő hozzátartozók jelenléte
Ezek a betegségek nagyrészt az öröklődéshez kapcsolódnak, és a glutation magas szintje megbízható védőpufferré válik kialakulásuk ellen.
9. Májpatológiák, cukorbetegség és onkológia
Mindezen betegségek esetén az élet minősége és időtartama a glutation bevitelétől függ. Hozzájárul a májelváltozások helyreállításához, a rákos sejtek felismeréséhez és elpusztításához a szervezet immunrendszere által.
10. Bizonyos gyógyszerek szedése
A glutation 90%-a a májban termelődik, emellett hasznosítja a szervezetünkbe került mérgező anyagokat és „hulladék” gyógyszereket is.
Minél több különböző gyógyszert szedünk, minél figyelmetlenebbek vagyunk az adagolást, az ütemezést és a használat időtartamát illetően, annál nagyobb a kockázata annak, hogy megzavarjuk ezeket a fontos májfunkciókat.
1000 olyan gyógyszer ismert a világon, amelyek úgynevezett hepatotoxikus hatásúak, vagyis rossz hatással vannak a májra. Közülük a paracetamolt tartják a legveszélyesebbnek, a második helyen a nimesulid, a harmadikon az antibiotikumok állnak, ezt követik a fogamzásgátlók.
A glutation aktívan részt vesz a méregtelenítés és a káros anyagok eltávolításának folyamataiban, és védi a májat.
Főkép forrása: coremedscience.com