Glutén – minden, amit tudnod kell róla

Szerző: Norbert

A glutén nagyon sok étel szerves része. Egyre gyakrabban kerül napirendre ennek a komplex fehérjének az előnyei és ártalmai.

Vita folyik arról, hogy káros-e a glutén intoleranciával diagnosztizált emberekre vagy sem.

Helyes-e teljesen kizárni étrendünkből a gluténmentes ételeket? Pontosan milyen hatással van az emberi szervezetre?

Ez csak néhány a gluténnel kapcsolatos kérdések közül, amelyekre konkrét választ keresünk, minden oldalról megvizsgálva a kérdést.

Mi is az a glutén?

A glutén egy összetett fehérje, amely a legtöbb gabonafélében – búzában, rozsban, árpában és hasonlókban – megtalálható.

Ő felel az említett terményekből készült liszt rugalmasságáért, ragadósságáért. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy ez a fehérje a nevét viseli, ami latinul „ragasztót” jelent.

Amikor a lisztet összekeverjük a vízzel, a glutén rugalmassá válik, és lágy, nyújtható tésztává varázsolja a keveréket. A glutén az, amely térfogatot ad a kenyértésztának.

Hozzájárul a tészta rugalmasságához, és meghozza azt az élvezetet, amelyet tésztaevés közben érzünk. Ezekért a tulajdonságokért a glutént alkotó elemek – a gliadin és a glutenin – felelősek.

Ezek is fehérjék. A felsorolt ​​kémiai és fizikai tulajdonságok miatt ez a fehérje az élelmiszeripar kedvelt kiegészítőjévé válik. Az élelmiszergyártók tömegesen használják. Ezért sokkal több helyen fogod megtalálni, mint gondolnád.

Mi tartalmaz glutént?

Ahogy a fenti sorokban is olvasható, a glutén megtalálható a gabonafélékben, de ez még nem minden. Mára az élelmiszergyártás fejlődött, és a gluténmentes élelmiszerek listája jelentősen kibővült.

A glutént elsősorban a lisztben kell keresni. A főzéshez széles körben használt liszt glutént tartalmaz. Természetesen számos gluténmentes alternatíva létezik, amelyekre a szövegben hangsúlyt fektetünk.

Szinte minden piacon kapható tészta tartalmazza ezt a fehérjét. Rajtuk kívül ki kell egészítenünk a listát: az édességekben, például süteményekben, szószokban, húslevesekben, öntetekben, fűszerekben is megtalálható.

Ha szigorú gluténmentes rendszert követünk, legyünk éberek szinte minden csomagolt élelmiszerrel kapcsolatban, amelyet vásárolunk. Gondosan olvassuk el a csomagoláson feltüntetett összetevőket.

Hogyan hat a szervezetre?

Tudományos körökben ez a kérdés vita tárgyát képezi. A glutén károsítja azokat az embereket, akik nem szenvednek gluténintoleranciában, vagy sem? Teljesen ki kell zárnunk az étrendünkből?

A glutén számos gabonaféle természetes összetevője, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetben zajló folyamatokra.

Ha szervezetünknek nincs problémája ennek a fehérjének a feldolgozásával és felszívódásával, nincs ok arra, hogy megvonjuk magunktól az azt tartalmazó élelmiszereket.

Együnk kiegyensúlyozott étrendet, hogy egészségesek és fittek maradjunk. A gluténmentes diéták egyre népszerűbbek. Ha ez a célod, azt tanácsoljuk, hogy ne vesd magad bele egy ilyen diétába, fordulj szakemberhez.

Mi történik valójában a szervezetünkben, amikor glutén kerül bele?

A vékonybél felelős e fehérje felszívódásáért és feldolgozásáért. Normál helyzetben a vékonybél nyálkahártyája sikeresen megbirkózik a feldolgozással, és nem figyelhetők meg kellemetlen tünetek.

Néhány embernél azonban ez a folyamat nem megy olyan zökkenőmentesen, és szervezetük bizonyos tünetekkel reagál.

Ezek az emberek glutén intoleranciában szenvednek, ami lehet enyhe formája vagy autoimmun betegség, cöliákia (glutén enteropátia). Ezek a feltételek szigorú diétát igényelnek, amely teljesen kizárja a glutént az étlapból.

Glutén allergia

Általában, ha egy étel vagy más tényező kellemetlen tüneteket okoz szervezetünkben, akkor mindezt egy nevező alá vesszük, és allergiaként definiáljuk.

Általában ez a helyzet a glutén esetében. Az igazság az, hogy a „gluténallergia” általános fogalma mögött különböző állapotok állnak.

Blogunkban kiemelt figyelmet fordítottunk azokra a különféle egészségügyi problémákra, amelyek azzal járnak, hogy a szervezet nem képes feldolgozni a glutént.

Azok a tünetek, amelyek szerint a szervezet nehezen kezeli ezt a fehérjét, hasonló sok más állapothoz. Általában gyomorpanaszokról van szó, mint pl. reflux, puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

Egyéb tünetek a kimerültség és a kimerültség érzéséhez kapcsolódnak. Néha hatással van a pszichére – depressziós állapotok.

Gyakran befolyásolja a bőr állapotát – az atipikus kiütések megjelenését. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, orvoshoz kell fordulni.

Csak szakember tudja bizonyítani, hogy gluténbetegségről van-e szó. Ez a szükséges kutatások áttekintésével és elvégzésével történik.

Cöliákia és glutén intolerancia

Világszerte az emberek több mint 1%-a szenved glutén-intolerancia-reakcióban az öröklött cöliákia miatt – a vékonybél nyálkahártyájának gyulladása, amely messzemenő egészségügyi következményekkel jár.

Ezek az emberek semmilyen formában nem ehetnek búzát, rozst vagy árpát. A legtöbb autoimmun betegséget (rheumatoid arthritis, sclerosis multiplex, Hashimoto-betegség, pikkelysömör, pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás, lupus, süketség előzi meg.

A probléma megoldásának módja a glutén teljes eltávolítása az elfogyasztott élelmiszerekből. Becslések szerint több mint 50 betegség gyökere a glutén.

A gluténintolerancia és a cöliákia tünetei meglehetősen hasonlóak. A helyes diagnózis az endoszkópia és a szakember által kijelölt egyéb vizsgálatok elvégzése után következik be.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tüneteket, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni:

  • Vashiányos vérszegénység
  • Hirtelen fogyás
  • Emésztési problémák és gyomorfájdalom
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Hányinger és hányás
  • Fáradtság és fáradtság érzése
  • Depresszió
  • Fejfájás
  • Bőrproblémák.

Természetesen hasonlóak sok más betegséghez és állapothoz. A diagnózist csak orvos állíthatja fel. Ha azt gyanítjuk, hogy a glutén az oka bármely betegségnek, konzultáljunk szakemberrel, mielőtt változtatnánk az étrendünkön.

Gluténmentes diéta

Az, hogy valamiért gluténmentes diétára kell váltanod, még nem jelenti azt, hogy éhezésre vagy ítélve.

A kiskereskedelmi hálózatban és a szaküzletekben megtalálsz minden gluténmentes termékek, amire szükséged van -gluténmentes lisztek, tészta, kenyér, desszertek.

Gluténmentes étkezésnél a legfontosabb, hogy megszokjuk azt, hogy olvassuk el a vásárolt élelmiszerek tartalmát. Mert ez a fehérje olyan helyeken is jelen lehet, amelyekről nem is sejted.

Az ilyen rezsimre való váltás előnyei közé tartozik, hogy egyre jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. Illetve gyakrabban kezdünk el főzni és fejleszteni a kulináris készségeinket.

Még ha nem is szenvedünk glutén intoleranciától, jobb, ha nem visszük túlzásba a glutént. Időnként tehermentesítsd testedet, és érezni fogod a különbséget.

Cseréld ki a búzából, rozsból és zabból készült termékeket rizsből, burgonyából, hajdinából készült termékekkel.

Egyél több friss gyümölcsöt és zöldséget.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a glutén nem méreg, hanem a legtöbb gabonafélék természetes összetevője.

Néhány ember szervezetére azonban nincs jótékony hatása, és ki kell zárniuk az étrendjükből. Ebben azonban semmi végzetes nincs, hiszen sok olyan termék létezik, ami helyettesítheti a gluténmentes termékeket.

Gondoskodj az egészségedről. Figyelj tested jelzéseire. Ha úgy érzed, hogy a gluténmentes élelmiszerek negatívan hatnak rád, próbáld korlátozni a fogyasztását.

Ha a tünetek súlyosabbak, fordulj orvoshoz. És ne feledd, hogy az egészség a táplálkozásról szól. Az ételnek energiát és erőt kell adniuk számunkra.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez