Gluténmentes ételek – Mit kell tudni róluk?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A cöliákiában szenvedőknek életük hátralévő részében kerülniük kell a glutént tartalmazó élelmiszereket. Összegyűjtöttünk néhány ételt a cöliákia kezelésére, és elmagyarázzuk, mire kell ügyelni, amikor gluténmentes ételeket választunk.

Gluténmentes: a legfontosabb dolgok

Két különböző oka van a gluténmentes diétának: az autoimmun betegség, a cöliákia és a nem régóta ismert lisztérzékenység.

Mindkét esetben az érintett személy panaszokkal reagál a gabonakomponens gluténre, és hasi fájdalomtól, hányingertől és hasmenéstől szenved.

Gluténmentes termékek is szerepelnek az étlapon a búzaallergiások számára. Az érintettek nem kifejezetten a gluténre, hanem a búza több összetevőjére reagálnak.

Cöeliakia

  • A cöliákiában szenvedőknél a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása még a vékonybél károsodását is okozza. A gluténtartalmú ételek, különösen a gabonatermékek fogyasztása a bélbolyhok lebomlását okozza.
  • A bélfelület ezen csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb tápanyag szívódik fel. Ez hosszú távon tápanyaghiányhoz, és így hiánybetegségekhez, például vérszegénységhez vezet. Ezért a gluténmentes diéta rendkívül fontos az érintettek számára.

Intolerancia gyanúja – mit kell tenni?

  • Ha glutén- vagy búza intoleranciát gyanítunk, ezért még fontosabb, hogy orvoshoz forduljunk a diagnózishoz.
  • A gluténintolerancia ellenére sok gluténmentes élelmiszer biztosítja a megfelelő tápanyagellátást.
  • Gyakran elfelejtjük, hogy a legtöbb természetes, feldolgozatlan élelmiszer, például a gyümölcsök és zöldségek gluténmentesek. És hogy ezek egyébként az egészséges, kiegyensúlyozott étrend nagy – ha nem a legnagyobb részét – alkotják.

Honnan ismered fel a gluténmentes ételeket?

Különösen azok számára, akik reagálnak a gluténfehérjére, rendkívül fontos, hogy felismerjék a gluténmentes élelmiszereket a szupermarketben. Ezért az egész EU -ban „gluténmentes” jelzéssel látják el őket.

Ezek a termékek nem tartalmazhatnak 20 mg-nál több glutént élelmiszer kilogrammonként. A természetesen gluténmentes élelmiszereket, mint például az almát vagy a paradicsomot, nem kell címkézni.

Gluténmentes ételek listája

Gabonafélék/köret

Megjegyzés: A gluténmentes gabonákkal és álgabonákkal fokozott a szennyeződés kockázata.

  • rizs, burgonya, kukorica, polenta, köles, szója
  • álgabona: amaránt, quinoa, hajdina és az ezekből származó összes liszt
  • lisztek: guargumi, gesztenyeliszt, kukoricaliszt, burgonyaliszt, csicseriborsó liszt, rizsliszt, szójaliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, kukorica- és burgonyakeményítő
  • tészta: rizstészta, üvegtészta, hüvelyesekből készült tészta: csicseriborsó, lencse

Dió és magvak

Megjegyzés: A fűszerezett diófélék és más snack ételek bevonatai gyakran tartalmaznak glutént.

  • minden természetes dió: mogyoró, dió, gesztenye, kesudió, brazil dió, földimogyoró, kókusz, mandula
  • napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, mák, chia mag, útifű maghéj

Tojás és tejtermékek

Megjegyzés: A kenhető sajtok, az ömlesztett és krémsajtok gyakran tartalmaznak búza alapú sűrítőanyagokat. Mindig ellenőrizzük ezeknek a termékeknek az összetevők listáját.

  • tojás
  • friss tej, UHT tej, túró, savanyú tej
  • joghurt, túró, tejföl, tejszín – csak adalék nélkül
  • sajt: ementáli, gouda, edami, mozzarella, krémsajt, mascarpone

Hal/hús

Megjegyzés: a panírozás és a fűszerkeverék gyakran tartalmaz búzát. Inkább válasszunk nyers hozzávalókat, és pácoljuk és panírozzuk a húst és a halat olyan összetevőkkel, amelyeket ismerünk.

  • hús: mindenféle természetes hús, baromfi, vad, főtt és nyers sonka, darált hús, húsgombóc
  • hal: friss és füstölt hal, halkonzerv saját levében, kagylók és rákfélék

Friss gyümölcs és zöldség

Megjegyzés: A gyümölcspüréket és a gyümölcstöltelékeket, például a péksüteményekben, gyakran gluténtartalmú sűrítőanyaggal vagy keményítővel készítik.

  • zöldség: minden természetes zöldség
  • gyümölcs: minden természetes gyümölcsfajta, tiszta szárított gyümölcs

Hüvelyesek

Megjegyzés: A konzervek gluténtartalmú segédanyagokat tartalmazhatnak. Bár a szójabab gluténmentes, a szójaszósz gyakran nem.

  • borsó, csicseriborsó, szójabab
  • mindenféle bab
  • minden lencsefajta

Lekvárok és méz

Megjegyzés: Olvassuk el a diós nugát és csokoládé krémek összetevőinek listáját, és használjunk természetes termékeket.

  • lekvár: Lekvár, zselé, gyümölcspüré
  • méz és egyéb édesítőszerek: méz, juharszirup, cukorrépa szirup

Vajmargarin és olajok

Megjegyzés: Ellenőrizzük, hogy a majonéz és a növényi zsírok, például a kenhető termékek nem tartalmaznak-e búzát.

  • vaj, disznózsír, margarin
  • olívaolaj, napraforgóolaj, repceolaj

Cukor, só és gyógynövények

Megjegyzés: Ügyeljünk az összetételre, és részesítsük előnyben a természetes termékeket.

  • háztartási cukor, dextróz, fruktóz, kókuszvirágcukor
  • gyógynövények adalékanyagok nélkül, tiszta fűszerek

Ásványvíz, gyümölcslevek

Megjegyzés: A rostokat reklámozó gyümölcslevek gyakran tartalmaznak glutént.

  • víz
  • adalékanyagok nélküli gyümölcslevek (100% gyümölcsből)
  • kávé, ízesítetlen tea
  • kakaó

Alkohol

Megjegyzés: Legyünk óvatosak a sörrel – és különösen a koktélokkal: A legjobb, ha megkérdezzük, mit is tartalmaznak pontosan. A gyümölcslé italok és a maláta itt „veszélyes” összetevők.

  • Bor, pezsgő, pálinka és likőrök

Ezek az élelmiszerek glutént tartalmaznak

Mindenekelőtt a búzafélék családjába tartozó valamennyi gabona tartalmaz glutént is. Néhány egyéb gabonafélék is:

  • búza
  • tönköly
  • durumbúza
  • rozs
  • árpa
  • zab (ha nincs „gluténmentes” felirattal ellátva)

Az egészséges emberek gluténmentessége negatív következményekkel járhat.
A gluténmentes diéta fontos a cöliákia és a lisztérzékenység esetén. Az egészséges emberek számára a változás negatív következményekkel is járhat. A gluténmentes diéta elfogadása előtt megfelelő diagnózist kell felállítani.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez