A cöliákiában szenvedőknek életük hátralévő részében kerülniük kell a glutént tartalmazó élelmiszereket. Összegyűjtöttünk néhány ételt a cöliákia kezelésére, és elmagyarázzuk, mire kell ügyelni, amikor gluténmentes ételeket választunk.
Gluténmentes: a legfontosabb dolgok
Két különböző oka van a gluténmentes diétának: az autoimmun betegség, a cöliákia és a nem régóta ismert lisztérzékenység.
Mindkét esetben az érintett személy panaszokkal reagál a gabonakomponens gluténre, és hasi fájdalomtól, hányingertől és hasmenéstől szenved.
Gluténmentes termékek is szerepelnek az étlapon a búzaallergiások számára. Az érintettek nem kifejezetten a gluténre, hanem a búza több összetevőjére reagálnak.
Cöeliakia
- A cöliákiában szenvedőknél a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása még a vékonybél károsodását is okozza. A gluténtartalmú ételek, különösen a gabonatermékek fogyasztása a bélbolyhok lebomlását okozza.
- A bélfelület ezen csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb tápanyag szívódik fel. Ez hosszú távon tápanyaghiányhoz, és így hiánybetegségekhez, például vérszegénységhez vezet. Ezért a gluténmentes diéta rendkívül fontos az érintettek számára.
Intolerancia gyanúja – mit kell tenni?
- Ha glutén- vagy búza intoleranciát gyanítunk, ezért még fontosabb, hogy orvoshoz forduljunk a diagnózishoz.
- A gluténintolerancia ellenére sok gluténmentes élelmiszer biztosítja a megfelelő tápanyagellátást.
- Gyakran elfelejtjük, hogy a legtöbb természetes, feldolgozatlan élelmiszer, például a gyümölcsök és zöldségek gluténmentesek. És hogy ezek egyébként az egészséges, kiegyensúlyozott étrend nagy – ha nem a legnagyobb részét – alkotják.
Honnan ismered fel a gluténmentes ételeket?
Különösen azok számára, akik reagálnak a gluténfehérjére, rendkívül fontos, hogy felismerjék a gluténmentes élelmiszereket a szupermarketben. Ezért az egész EU -ban „gluténmentes” jelzéssel látják el őket.
Ezek a termékek nem tartalmazhatnak 20 mg-nál több glutént élelmiszer kilogrammonként. A természetesen gluténmentes élelmiszereket, mint például az almát vagy a paradicsomot, nem kell címkézni.
Gluténmentes ételek listája
Gabonafélék/köret
Megjegyzés: A gluténmentes gabonákkal és álgabonákkal fokozott a szennyeződés kockázata.
- rizs, burgonya, kukorica, polenta, köles, szója
- álgabona: amaránt, quinoa, hajdina és az ezekből származó összes liszt
- lisztek: guargumi, gesztenyeliszt, kukoricaliszt, burgonyaliszt, csicseriborsó liszt, rizsliszt, szójaliszt, mandulaliszt, kókuszliszt, kukorica- és burgonyakeményítő
- tészta: rizstészta, üvegtészta, hüvelyesekből készült tészta: csicseriborsó, lencse
Dió és magvak
Megjegyzés: A fűszerezett diófélék és más snack ételek bevonatai gyakran tartalmaznak glutént.
- minden természetes dió: mogyoró, dió, gesztenye, kesudió, brazil dió, földimogyoró, kókusz, mandula
- napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, mák, chia mag, útifű maghéj
Tojás és tejtermékek
Megjegyzés: A kenhető sajtok, az ömlesztett és krémsajtok gyakran tartalmaznak búza alapú sűrítőanyagokat. Mindig ellenőrizzük ezeknek a termékeknek az összetevők listáját.
- tojás
- friss tej, UHT tej, túró, savanyú tej
- joghurt, túró, tejföl, tejszín – csak adalék nélkül
- sajt: ementáli, gouda, edami, mozzarella, krémsajt, mascarpone
Hal/hús
Megjegyzés: a panírozás és a fűszerkeverék gyakran tartalmaz búzát. Inkább válasszunk nyers hozzávalókat, és pácoljuk és panírozzuk a húst és a halat olyan összetevőkkel, amelyeket ismerünk.
- hús: mindenféle természetes hús, baromfi, vad, főtt és nyers sonka, darált hús, húsgombóc
- hal: friss és füstölt hal, halkonzerv saját levében, kagylók és rákfélék
Friss gyümölcs és zöldség
Megjegyzés: A gyümölcspüréket és a gyümölcstöltelékeket, például a péksüteményekben, gyakran gluténtartalmú sűrítőanyaggal vagy keményítővel készítik.
- zöldség: minden természetes zöldség
- gyümölcs: minden természetes gyümölcsfajta, tiszta szárított gyümölcs
Hüvelyesek
Megjegyzés: A konzervek gluténtartalmú segédanyagokat tartalmazhatnak. Bár a szójabab gluténmentes, a szójaszósz gyakran nem.
- borsó, csicseriborsó, szójabab
- mindenféle bab
- minden lencsefajta
Lekvárok és méz
Megjegyzés: Olvassuk el a diós nugát és csokoládé krémek összetevőinek listáját, és használjunk természetes termékeket.
- lekvár: Lekvár, zselé, gyümölcspüré
- méz és egyéb édesítőszerek: méz, juharszirup, cukorrépa szirup
Vajmargarin és olajok
Megjegyzés: Ellenőrizzük, hogy a majonéz és a növényi zsírok, például a kenhető termékek nem tartalmaznak-e búzát.
- vaj, disznózsír, margarin
- olívaolaj, napraforgóolaj, repceolaj
Cukor, só és gyógynövények
Megjegyzés: Ügyeljünk az összetételre, és részesítsük előnyben a természetes termékeket.
- háztartási cukor, dextróz, fruktóz, kókuszvirágcukor
- gyógynövények adalékanyagok nélkül, tiszta fűszerek
Ásványvíz, gyümölcslevek
Megjegyzés: A rostokat reklámozó gyümölcslevek gyakran tartalmaznak glutént.
- víz
- adalékanyagok nélküli gyümölcslevek (100% gyümölcsből)
- kávé, ízesítetlen tea
- kakaó
Alkohol
Megjegyzés: Legyünk óvatosak a sörrel – és különösen a koktélokkal: A legjobb, ha megkérdezzük, mit is tartalmaznak pontosan. A gyümölcslé italok és a maláta itt „veszélyes” összetevők.
- Bor, pezsgő, pálinka és likőrök
Ezek az élelmiszerek glutént tartalmaznak
Mindenekelőtt a búzafélék családjába tartozó valamennyi gabona tartalmaz glutént is. Néhány egyéb gabonafélék is:
- búza
- tönköly
- durumbúza
- rozs
- árpa
- zab (ha nincs „gluténmentes” felirattal ellátva)
Az egészséges emberek gluténmentessége negatív következményekkel járhat.
A gluténmentes diéta fontos a cöliákia és a lisztérzékenység esetén. Az egészséges emberek számára a változás negatív következményekkel is járhat. A gluténmentes diéta elfogadása előtt megfelelő diagnózist kell felállítani.