A gyaloglás fontossága

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A gyaloglás kiváló módszer az edzettség és az általános egészségi állapot javítására. Biztonságos, nem terheli túl az ízületeinket, ugyanakkor hasonló előnyöket kínál, mint számos jóval megerőltetőbb sport.

Mi több, a mindennapos teendők közé is igen könnyen beilleszthető.

A gyaloglás előnyei

A gyaloglás praktikus mozgásforma. A szabadtéri edzés során friss levegőn lehetünk, és szép tájakban gyönyörködhetünk. Az edzőteremben pedig az időjárástól függetlenül bármikor használhatjuk a gyaloglógépet.

Könnyen kombinálható más tevékenységekkel: a munkába vagy a boltba autózás helyett el is sétálhatunk.

A rendszeres gyaloglás erősíti az izmokat és az ízületeket, és csökkenti a sérülés kockázatát. Az erősebb izomzatnak köszönhetően azok, akik többet gyalogolnak (fürge tempóban), kisebb valószínűséggel szenvednek csonttöréseket.

A séta javítja a hangulatot, és csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit is.

A lendületes gyaloglás jót tesz a szívnek és a tüdőnek. Kiváló módszer a fogyásra is: másfél kilométer megtételével akár 100 kalóriát is elégethetünk.

Egy amerikai felmérés a gyaloglógép hatékonyságát hasonlította össze más kondiképekével. Kiderült, hogy a gyors ütemű gyaloglás közben több kalóriától lehet megszabadulni, mint bármelyik másik gépen végzett hasonló intenzitású gyakorlat során.

A különféle egészségügyi szervezetek 30 perc gyors ütemű gyaloglást javasolnak, minél több alkalommal hetente, de már napi 10 perc gyors séta is javítja az edzettségi szintet. Olyan intenzitással sportolj, hogy közben képes legyél beszélgetni és közben ne fogyj ki a szuszból.

A gyors tempójú gyaloglás közben leggyakrabban azt a hibát követik el, hogy túl sokat lépnek. Ez állandó túlterhelést jelent a bokának és a térdnek, és fájdalmat okozhat a lábszár-izmokban. Igyekezzünk tehát rövidebben, de gyorsabban lépkedni.

A mozdulathoz az erőt az éppen hátul lévő láb adja: figyeljünk oda, hogy minden lépésnél ezzel rugaszkodjunk el, ne pedig az elől lévő lábbal próbáljuk meg előrehúzni magunk.

Ha szívesen és sokat gyalogolunk, növelhetjük a távot, vagy nehezebb terepet is választhatunk: hegynek felfelé vagy puha felületen haladva jócskán nő az izommunka.

Az egyenetlen terepen legyünk fokozottan óvatosak, itt ugyanis könnyebben megrándulhat a bokánk, különösen akkor, ha gyengék az ízületeink.

A rándulás elleni védekezésként mindig viseljünk jó túracipőt – a bőrbakancsok, amelyek szára a bokáig ér, különösen jó stabilitást adnak az egyenetlen talajon.

Ha hátizsákot is viszünk magunkkal, annak legyen állítható, párnázott vállpántja, és lehetőleg derékpántja is, hogy jobban elossza a súlyt.

A gyaloglás másik formája

A síjárás a gyaloglásnak egyre népszerűbb formája. Abban különbözik a többitől, hogy két speciális bot is kell hozzá, így a felsőtestet is megmozgatja.

Hasonló technikát kell alkalmazni, mint az ellipszisjárón: amikor a bal láb előrelép, a jobb botot tesszük előre, és fordítva. A pulzusszám a karmunka révén minimum 10%-kal emelkedik a gyors tempójú gyaloglás alatt mérhetőhöz képest.

Ez két előnnyel is jár:

  • az állóképesség gyorsabban fejlődik, és nagyobb a kalóriafelhasználás, tehát hatékonyabb a zsírégetés
  • a botok emellett a térd és a csípő terhelését is csökkentik

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez