HIIT vagy intervall edzés: mi ez, és hogyan csináljuk?

Szerző: Norbert

Ha a leggyorsabb és leghatékonyabb kalóriaégetési módot keresed, akkor a megoldás az egyébként furcsa HIIT (az angol high-intensity interval training szóból) vagy magyarul az intervallum edzésben rejlik.

Mi is az a HIIT edzés?

A HIIT egy kardió edzésprogram, amely váltakozik a magas intenzitású intervallumok és az alacsony intenzitású intervallumok között.

A leggyakrabban alkalmazott és begyakorolt ​​HIIT technika a 20-30 másodperces sprint, majd egy 1 perces séta, amely 15-25 percig végezhető a sportpályán vagy a parkban.

Valójában bármelyik kardiógépet is választhatjuk a fitneszklubban – cross trainert, szobabiciklit vagy steppert. Fontos, hogy az edzés során változtassunk az intenzitáson (sebesség, futópad lejtő, cross-trainer ellenállás), és 100%-ot adj ki magadból.

Mint minden edzésnél, a sérülés lehetőségének elkerülése érdekében először be kell melegíteni.

A HIIT-ben a test az anaerob és az aerob között váltott kezelés, ami számos hormon (tesztoszteron, növekedési hormon stb.) szintjének emelkedését eredményezi, amelyek kedvező anabolikus környezetet teremtenek az izomtömeg építéséhez és a zsírégetéshez.

A hormonok felszabadulásának elősegítése érdekében azt javasoljuk, hogy edzés előtt 1-2 órával ne fogyasszunk szénhidrátot, mert a szénhidrátokra adott inzulinválasz leállítja a hormonok felszabadulását.

A nagy intenzitású szakaszban, ami például a sprint, a pulzusszám a maximum 85-90%-ára emelkedik és főleg anaerob (oxigénmentes) folyamatok aktiválódnak.

Ily módon az anyagcsere felgyorsul, és az edzés befejezése után órákig aktív marad. Így akár otthoni pihenéssel is garantált a megnövekedett energiafogyasztás.

Miért olyan hatékonyak a HIIT edzések?

Élettanilag lehetetlen a magas intenzitást hosszú ideig fenntartani. Az összefüggés fordítottan arányos. Az intenzitás növekedésével csökken az edzés időtartama és fordítva.

Ha most azt mondanám: „Sprintelj teljes erődből 20 percig!”, mi történne? Az első 10-20 másodpercben minden rendben lesz, de a 20. másodperc után a szervezet fő energiaforrása foszfokreatinról (nagy intenzitású energiaforrás) tejsavra változik. Ismét teljes erőből fogsz futni, de már nem leszel olyan gyors.

A másik ok, amiért nem tudjuk sokáig fenntartani a magas intenzitást, az oxigén. A szervezet oxigént használ a szénhidrátok és zsírok lebontására, energiát felszabadítva.

Ez a folyamat nagyon hatékony, de nem teszi lehetővé a magas intenzitású edzést. Az aerob anyagcserével az intenzitás rovására növeli a hatékonyságot.

Ezzel szemben, ha nagy intenzitással edzünk, az anaerob anyagcsere dominál, amiben a szervezet nem szállít elegendő oxigént a megfelelő helyekre.

Ez a folyamat nem hatékony, de lehetővé teszi a test összes rendelkezésre álló potenciáljának rövid ideig történő felhasználását. Vagyis két kúránk van – aerob és anaerob -, mindkettő előnyeivel és hátrányaival.

Amint már említettük, a nagy intenzitású intervallum edzés során a magas intenzitású időszakokat (például egy 15 másodperces sprintet) váltogatja az alacsony intenzitású időszakokkal (1 perc sétával).

Ily módon a szervezet az anaerob és az aerob kezelések között váltakozik, ami számos hormon szintjének emelkedését eredményezi: tesztoszteron, növekedési hormon, katekolaminok (adrenalin és noradrenalin) és aldoszteron.

Ez rendkívül kedvező anabolikus környezetet teremt az izomtömeg építéséhez és a zsírégetéshez.

Az anyagcsere felgyorsul, és az edzés befejezése után órákig aktív marad. Így még pihenés közben is élvezheti a megnövekedett energiafogyasztást.

A HIIT és a rendszeres kardióedzés közötti különbségek

Mint már világossá vált, a HIIT nem csak kardió, hanem egy módja annak, hogy gyorsan megszabaduljunk a felesleges kalóriáktól.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a nagy intenzitású intervallum edzés segítségével a sportolók akár 9-szer több zsírt égetnek el, mint a hagyományos kardió gyakorlók.

Ennek az az oka, hogy a nagy intenzitás több kalóriát éget el testsúly kilónként.

A HIIT edzés másik előnye a jól ismert kardióval szemben, hogy nyugalmi állapotban felgyorsítja az anyagcserét. Mint már említettük, az intenzív edzés hatása órákkal a vége után érezhető lesz.

A gyors anyagcsere egyenlő a gyors és tartós eredménnyel.

Nem alábecsülendő az a tény, hogy a HIIT nem teszi lehetővé a szervezet számára, hogy gyorsan alkalmazkodjon ehhez az edzéshez és annak terheléséhez, vagyis nem éri el a stagnálás állapotát, és az erőnléti eredményei folyamatosan javulnak.

Diéta

Bár a HIIT edzések sok kalóriát égetnek el, ez nem jelenti azt, hogy megengedhetjünk magunknak, hogy egészségtelenül táplálkozzunk.

Ha maximális eredményt szeretnénk elérni, szigorú diétát kell követni. Igyekezz elegendő energiával ellátni a szervezeted ahhoz, hogy legyen erőd az intenzív edzéshez.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ha úgy döntünk, hogy elkezdjük a HIIT edzést, javasoljuk, hogy heti 1-2 alkalommal rövidebb intervallumokkal kezdjük, és fokozatosan növeljük az intenzitást.

Így a 6. héten heti 5-6 alkalommal akár 30 perc edzésre is képes leszel. Kombináljuk ezeket erősítő edzéssel és megfelelő étrenddel, és így nagyon gyorsan észerevehető eredményeket érhetünk el.

További kapcsolódó edzés típus ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több edzés típusra, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

  • Funkcionális edzés: A funkcionális edzés egy olyan edzési módszer, amely a mozgáskomplexek alapján építi fel a gyakorlatokat.
  • Saját testsúlyos edzés: Egy olyan edzésmódszer, amelynek a lényege, hogy a saját testünk súlyát használjuk edzésünk során.
  • Spinning edzés: A spinning edzés egy intervallumos kerékpározási forma, amely segít az erő és az állóképesség fejlesztésében.
  • Tabata edzés: Az edzés során 20 másodpercig teljes erőbedobással végzünk egy gyakorlatot, majd 10 másodperc pihenő következik.
  • Trx edzés: A TRX edzés a stabilizációs izmokat erősíti, javítja az egyensúlyt, növeli az erőt és a koordinációt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2023, Gold Center – Arany középút az egészséghez