Hogyan válasszuk ki a tökéletes sportmelltartót?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 8 perc

A sportmelltartó viselése kulcsfontosságú az egészség és kényelem szempontjából, különösen aktív tevékenységek során. A mellkasi terület érzékeny, és a mellek nincsenek izommal megtámasztva, így mozgás közben különösen hajlamosak a sérülésre. A nem megfelelő támogatás mellfájdalomhoz, bőrirritációhoz és akár hosszú távú szövetkárosodáshoz is vezethet.

Emellett a sportmelltartók speciális anyagai segítenek a nedvesség elvezetésében, így csökkentik a kellemetlen érzést és az izzadást, ami különösen fontos a bőr egészségének megőrzéséhez.

A megfelelő tartás és támogatás szerepe

A megfelelő sportmelltartó kiválasztása és viselése hozzájárul a helyes tartás fenntartásához, csökkenti a mellek mozgását, így minimalizálva a szövetek nyúlását és az ebből eredő fájdalmat. Ez különösen fontos a magas intenzitású sportok esetén, mint például futás, aerobik vagy ugrósportok, ahol a mellek mozgása jelentős lehet.

A megfelelő támogatás nemcsak a fizikai kényelmet növeli, hanem a teljesítményt is javíthatja, mivel kevesebb figyelmet kell fordítani a mellkasi kellemetlenségekre, és több energiát lehet összpontosítani a sporttevékenységre.

A sportmelltartók típusai

1. Kompressziós sportmelltartók

A kompressziós sportmelltartók azáltal biztosítanak támogatást, hogy a melleket a mellkas falához szorítják. Ezek a melltartók általában egy darabból állnak, és jellemzően nincsenek benne különálló kosarak. Ez a típusú sportmelltartó ideális az alacsony és közepes intenzitású sportokhoz, mint például a jóga, pilates vagy erősítő edzések. Az egyszerű kialakítás miatt könnyű viselni és rendkívül kényelmes.

2. Kapszulázott sportmelltartók

A kapszulázott sportmelltartók különálló kosarakkal rendelkeznek, amelyek egyenként tartják és támasztják meg a melleket. Ez a típusú sportmelltartó erősebb támogatást nyújt, így különösen alkalmas a közepes és magas intenzitású sportokhoz, mint például a futás, aerobik vagy ugrálós edzések. A kapszulázott kialakítás segít csökkenteni a mellek mozgását, így minimalizálva a fájdalmat és a szövetek nyúlását.

3. Kombinált sportmelltartók

A kombinált sportmelltartók a kompressziós és kapszulázott melltartók előnyeit egyesítik. Ezek a melltartók mindkét típus tulajdonságaival rendelkeznek: a mellek kompresszióval történő megtámasztása mellett különálló kosarakkal is rendelkeznek. Ez a típusú melltartó maximális támogatást és kényelmet nyújt, így ideális minden intenzitású sporttevékenységhez. Az extra támogatás és a stabilitás érdekében gyakran találhatók bennük szabályozható pántok és erősebb kapcsok is.

E három fő típus közül a megfelelő sportmelltartó kiválasztása az egyéni igényektől, a végzett sporttevékenység intenzitásától és a személyes kényelemtől függ. Minden típusnak megvannak a maga előnyei, amelyek hozzájárulnak a sportteljesítmény javításához és a kényelem biztosításához.

A méret és illeszkedés kiválasztása

Hogyan mérjük meg a mellkas és mellbőség méretét?

A sportmelltartó megfelelő méretének kiválasztása alapvető fontosságú a maximális kényelem és támogatás érdekében. Az alábbi lépések segítenek a pontos méret meghatározásában:

 1. Mellkas méretének mérése:
  • Állj egyenesen, és lazítsd el a karjaidat.
  • Vegyél fel egy jól illeszkedő, nem párnázott melltartót.
  • Mérőszalaggal mérd meg a mellkasod körméretét közvetlenül a melleid alatt, ügyelve arra, hogy a szalag szoros, de nem szorítson.
 2. Mellbőség mérése:
  • Maradj egyenesen, és lélegezz ki nyugodtan.
  • Mérd meg a mellbőségedet a legteljesebb pontnál (általában a mellbimbóknál), ügyelve arra, hogy a mérőszalag vízszintesen fusson körbe a hátadon és a mellkasodon.
 3. Méret kiszámítása:
  • Jegyezd fel mindkét mért értéket.
  • A mellkas körmérete alapján határozd meg a sávméretet (általában 5 centiméteres lépésekben növekednek, pl. 70, 75, 80 cm stb.).
  • A mellbőség és a mellkas körmérete közötti különbség alapján határozd meg a kosárméretet (1-2 cm különbség A kosár, 2-4 cm B kosár, stb.).

A mérettáblázatok használata

A különböző gyártók méretezése eltérő lehet, ezért mindig használd az adott márka mérettáblázatát a megfelelő méret kiválasztásához. A mérettáblázatok általában a mellkas körméretét (sávméret) és a mellbőség alapján kiszámított kosárméretet tartalmazzák. Ha két méret között vagy, érdemes a nagyobb méretet választani a kényelem érdekében.

Az illeszkedés ellenőrzése

A megfelelő illeszkedés ellenőrzése elengedhetetlen a sportmelltartó kiválasztásakor. Az alábbi pontok segítenek annak megállapításában, hogy a melltartó megfelelően illeszkedik-e:

 1. Sávméret:
  • A sáv szorosan illeszkedjen a mellkasod köré, de ne szorítson. A hátsó résznek vízszintesnek kell lennie, és nem szabad felcsúsznia.
 2. Kosárméret:
  • A melltartó kosarainak teljesen körül kell ölelniük a melleidet, nem szabad túlcsordulniuk vagy ráncosodniuk.
 3. Pántok:
  • A pántok legyenek elég szorosak ahhoz, hogy támogassanak, de ne vágjanak be a válladba. Szabályozható pántokkal könnyen beállíthatod a megfelelő hosszúságot.
 4. Mozgáspróba:
  • Próbáld megemelni a karjaidat, előre hajolni, vagy futni a helyben. A melltartónak stabilnak kell maradnia, és nem szabad elmozdulnia.

A megfelelő méret és illeszkedés kiválasztása nemcsak a kényelem és támogatás biztosításához fontos, hanem a sportteljesítmény javításához és a hosszú távú egészség megőrzéséhez is.

A támogatás szintjei

Alacsony intenzitású sportokhoz

Az alacsony intenzitású sportok, mint például a jóga, pilates vagy a gyaloglás, kisebb mértékű mozgást igényelnek, így ezekhez a tevékenységekhez elegendő a könnyebb támogatás. Az ilyen típusú sportmelltartók általában kompressziós kialakításúak, amelyek a melleket a mellkas falához szorítják, így minimalizálva a mozgást. Ezek a melltartók gyakran kevesebb merevítéssel és strukturált kosárral rendelkeznek, így kényelmesek és rugalmasak.

Jellemzők:

 • Puha, rugalmas anyag
 • Széles, kényelmes pántok
 • Varratmentes vagy minimális varrással készült kialakítás
 • Kényelmes viselet hosszabb időn keresztül is

Közepes intenzitású sportokhoz

A közepes intenzitású sportok, mint például a kerékpározás, a síelés vagy a súlyzós edzések, már nagyobb mozgást és rezgést generálnak, ezért erősebb támogatásra van szükség. Az ilyen sportmelltartók kombinált kialakításúak lehetnek, amelyek kompressziós és kapszulázott jellemzőket is tartalmaznak, így jobb támogatást és stabilitást biztosítanak.

Jellemzők:

 • Mérsékelten strukturált kosarak
 • Széles és állítható pántok
 • Közepes vastagságú anyag
 • Rugalmas, de tartós szerkezet

Magas intenzitású sportokhoz

A magas intenzitású sportok, mint például a futás, aerobik vagy a teniszezés, jelentős mértékű mozgást és ugrálást eredményeznek, ezért a maximális támogatásra van szükség. Az ilyen sportmelltartók általában kapszulázott vagy kombinált kialakításúak, különálló kosarakkal és erős, állítható pántokkal, hogy minimálisra csökkentsék a mellek mozgását.

Jellemzők:

 • Erősen strukturált kosarak, különálló támasztékkal
 • Széles, párnázott és állítható pántok
 • Erős, nedvességelvezető anyagok
 • Extra stabilitást biztosító kapcsok és zárak

Anyagok és technológia

Légáteresztő és nedvességelvezető anyagok

A sportmelltartók anyagának kiválasztása kiemelten fontos a kényelem és a teljesítmény szempontjából. A légáteresztő és nedvességelvezető anyagok segítenek a bőr szárazon tartásában és a túlmelegedés elkerülésében. Ezek az anyagok gyorsan elvezetik az izzadságot a bőrről, ahol az gyorsan elpárologhat, így biztosítva a hűvös és száraz érzetet.

Jellemző anyagok:

 • Poliészter: Gyorsan száradó, könnyű és tartós.
 • Nylon: Kiváló nedvességelvezető képességű, sima és rugalmas.
 • Spandex (elasztán): Rugalmasságot biztosít, így a melltartó követi a test mozgását.
 • Merinó gyapjú: Természetes nedvességelvezető, antibakteriális tulajdonságokkal.

Varratmentes és varrás nélküli kialakítások

A varratmentes és varrás nélküli technológiák jelentős előnyöket nyújtanak a sportmelltartók esetében. Ezek a kialakítások minimalizálják a dörzsölődést és a bőrirritációt, így különösen kényelmesek és ideálisak hosszabb edzésekhez vagy intenzív tevékenységekhez. A varratmentes melltartók sima, egyenletes felületet biztosítanak, ami nem okoz kellemetlenséget a bőrön.

Előnyök:

 • Csökkentett dörzsölés és bőrirritáció
 • Simább, kényelmesebb érzet
 • Jobb illeszkedés és mozgáskövetés

Speciális technológiák és funkciók

A sportmelltartók tervezésénél alkalmazott speciális technológiák és funkciók tovább növelhetik a kényelmet, a támogatást és a teljesítményt.

Technológiák és funkciók:

 • Hálós panelek: A hálós betétek növelik a szellőzést, különösen az izzadásra hajlamos területeken, mint a hát és az oldal.
 • Párnázott pántok: A párnázott vállpántok csökkentik a vállra nehezedő nyomást, így hosszabb viselés során is kényelmesek.
 • Állítható pántok és kapcsok: Az állítható pántok és kapcsok lehetővé teszik a melltartó személyre szabását, hogy pontosan illeszkedjen a testhez és a kívánt támogatást nyújtsa.
 • Integrált mellbetétek: Az integrált vagy kivehető mellbetétek extra kényelmet és formát biztosítanak, valamint segítenek a megfelelő illeszkedésben.
 • Antibakteriális kezelés: Az anyagok antibakteriális kezelése segít megakadályozni a kellemetlen szagok kialakulását, így a melltartó friss marad edzés után is.

A sportmelltartók anyagainak és technológiáinak kiválasztása jelentős hatással van a kényelemre és a teljesítményre. A megfelelő anyagok és speciális funkciók kombinációja biztosítja, hogy a sportmelltartó nemcsak jól illeszkedjen, hanem hosszú távon is támogassa a sporttevékenységek során felmerülő igényeket.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan találjuk meg a megfelelő sportmelltartót online vásárlás esetén?

Online vásárlás esetén néhány tipp segíthet a megfelelő sportmelltartó kiválasztásában:

 1. Ismerd a méreteidet: Mérd meg pontosan a mellkas- és mellbőségedet, és használd a gyártó mérettáblázatát.
 2. Olvasd el a véleményeket: Vásárlói vélemények és értékelések hasznosak lehetnek az illeszkedés és kényelem szempontjából.
 3. Nézd meg a visszaküldési politikát: Győződj meg róla, hogy az üzlet kínál visszaküldési lehetőséget, ha a melltartó nem megfelelő.
 4. Keress részletes leírásokat és képeket: A részletes termékleírások és képek segítenek megérteni az anyagot, a támogatást és a funkcionalitást.

Milyen gyakran kell cserélni a sportmelltartót?

Általános szabályként a sportmelltartókat 6-12 havonta érdemes cserélni, a következő szempontok figyelembevételével:

 1. Viselési gyakoriság: Ha gyakran használod, például heti több alkalommal, akkor gyorsabban elhasználódik.
 2. Anyag és minőség: A jobb minőségű és tartósabb anyagból készült melltartók tovább bírják, de idővel minden anyag veszíthet a rugalmasságából és támogatásából.
 3. Állapot: Ha a pántok megnyúlnak, a szövet elhasználódik, vagy a támogatás csökken, ideje cserélni.

Mi a teendő, ha egy sportmelltartó nem illeszkedik jól?

Ha egy sportmelltartó nem illeszkedik jól, a következő lépéseket teheted:

 1. Állítsd be a pántokat: Próbáld meg beállítani a vállpántokat és a hátkapcsokat, hogy jobban illeszkedjen.
 2. Használj méretváltó betéteket: Egyes melltartókhoz kaphatók méretváltó betétek, amelyek segíthetnek a jobb illeszkedésben.
 3. Próbáld ki másik méretet vagy típust: Néha egy másik méret vagy típus jobban megfelel az igényeidnek.
 4. Visszaküldés vagy csere: Ha az előzőek nem segítenek, fontold meg a termék visszaküldését vagy cseréjét egy másik méretre vagy modellre.

Hogyan lehet megelőzni a sportmelltartók idő előtti elhasználódását?

Néhány tipp a sportmelltartók élettartamának meghosszabbításához:

 1. Kíméletes mosás: Mosd őket kímélő programon vagy kézzel, hideg vagy langyos vízben.
 2. Légszárítás: Kerüld a szárítógépet, és szárítsd őket levegőn.
 3. Rendszeres váltogatás: Több sportmelltartó használata és váltogatása csökkenti az egyes darabok elhasználódását.
 4. Kíméletes tárolás: Tárold őket laposan, és kerüld a pántok és anyagok összegubancolódását.

Ezek a gyakran ismételt kérdések segítenek abban, hogy a sportmelltartók kiválasztása, ápolása és viselése könnyebbé váljon, biztosítva a maximális kényelmet és támogatást minden sporttevékenység során.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez