A legjobb immunerősítők

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az immunrendszer vegyi anyagok, sejtek, fehérjék és szövetek csoportjából áll, amelyek együtt dolgoznak, hogy elpusztítsák mindazt, amit jólétünkre nézve fenyegetésnek érzékel.

Az immunsejtek döntő szerepet játszanak szervezetünk védelmében a sok idegen anyaggal, kórokozóval és vírussal szemben, amelyekkel nap mint nap érintkezésbe kerül. Folyamatosan azon dolgozik, hogy életben tartson minket.

Cikkünkben bemutatjuk a 10 legjobb vírusellenes gyógynövényt, gyümölcsöt és kiegészítőt, amelyek immunerősítő tulajdonságaikról ismertek.

Az immunrendszer erősítése létfontosságú ahhoz, hogy megvédje szervezetünket a fertőzésektől. Az emberi test összetettsége ellenére az optimális működéshez alapvetően szükséges.

A tápláló ételek fogyasztása, az elegendő alvás, a hidratáltság megőrzése, a feldolgozott élelmiszerek kerülése és a stressz kezelése az immunitás erősítésének néhány módja.

Azonban az iparosodás és az ezt követő tápanyaghiány a talajban, valamint a helytelen táplálkozási választások miatt sok egyén vitaminhiányban szenved.

A kutatások azt találták, hogy bizonyos ásványi anyagok, vitaminok és gyógynövények kiegészítése jótékony hatással lehet immunrendszerünk támogatására és hosszú élettartamra.

Nézzük meg a 10 legjobb immunerősítő gyógynövényt és étrend-kiegészítőt

1. C vitamin

A C-vitamin az immunrendszer egészségében betöltött fontos szerepe miatt talán a legnépszerűbb kiegészítő a fertőzések elleni védekezésre.

Ez a vitamin támogatja a különböző immunsejtek működését, és fokozza a fertőzésekkel szembeni védekezőképességüket. Szükséges a sejthalálhoz is, amely segít megőrizni az immunrendszer egészségét azáltal, hogy kitisztítja a régi sejteket, és újakkal helyettesíti őket.

A C-vitamin emellett erős antioxidánsként is működik, védve az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, amelyek a szabad gyökökként ismert reaktív molekulák felhalmozódásával lépnek fel.

Az oxidatív stressz negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét, és számos betegséghez köthető. (1)

2. Cink

A cink fontos ásványi anyag és tápanyag, amely számos folyamathoz szükséges a szervezetben. A cink számos egyéb funkció mellett támogatja az immunrendszert, szükséges a csontok növekedéséhez, segíti a sebgyógyulást, látást, valamint az agy fejlődését.

Számos publikált cikk utal arra, hogy a cink csökkentheti a közönséges megfázás súlyosságát és időtartamát a cink ionofórikus aktivitása miatt, amely vírusellenes hatással bír a rinovírusok (azaz a megfázás) ellen.

A közönséges megfázás az orrhámsejtek rhinovírus-fertőzése révén jelentkezik. A rhinovírus egy egyszálú RNS-vírus, amely a legtöbb felső légúti fertőzésért felelős. (2)

3. Kvercetin

A kvercetin és rutin (Quercetin-3-O-rutinoside) egy természetben előforduló polifenol és flavonoid, amely leginkább erős gyulladáscsökkentő és immunerősítő képességéről ismert. Sok étel, például a vöröshagyma, bogyók, bodza és a zöld tea tartalmazza ezt a fontos antioxidánst.

A kvercetint régóta tisztelik antioxidáns potenciálja miatt.

A közelmúltban a tudósok azt találták, hogy a kvercetin kiegészítése vírusellenes hatással bír. Valójában több in vitro kísérlet is azt találta, hogy a kvercetin gátolja bizonyos vírusok bejutását azáltal, hogy blokkolja azon sejtek receptorait, amelyekbe a vírusok bejutnak, és esetleg megakadályoz bizonyos fertőzéseket. (3)

Ezen túlmenően bizonyos kvercetinben gazdag élelmiszerek, például a lilahagyma nyálkaoldóként is működnek, amelyek segítik a leragadt nyálkahártya eltávolítását és enyhítik a tüdő dugulását.

4. Áfonya

Az áfonya egyfajta antocianin nevű flavonoidot tartalmaz, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az ember immunrendszerének erősítésében.

A kutatók azt találták, hogy azok, akik flavonoidokban gazdag ételeket fogyasztottak, kisebb valószínűséggel kaptak felső légúti fertőzést vagy megfázást, mint azok, akik nem.

5. Mandula

A megfázás megelőzésében és leküzdésében az E-vitamin általában háttérbe szorul a C-vitaminnal szemben. Ez az erős antioxidáns azonban kulcsfontosságú az egészséges immunrendszerhez.

Ez egy zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy megfelelő felszívódásához zsír jelenlétére van szükség. A diófélék, mint például a mandula, tele vannak vitaminnal, és egészséges zsírokat is tartalmaznak.

Egy kis marék vagy egy negyed csésze mandula egészséges nassolnivaló, amely jótékony hatással lehet az immunrendszerre.

6. Napraforgómag

A napraforgómag tele van tápanyagokkal, beleértve a foszfort, magnéziumot, valamint a B-6 és E vitaminokat.

Az E-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésének szabályozásában és fenntartásában. Más, nagy mennyiségű E-vitamint tartalmazó élelmiszerek közé tartozik az avokádó és a sötét leveles zöldek.

7. Papaya

A papaya egy olyan ismert gyümölcs, amely tele van C-vitaminnal. A napi ajánlott C-vitamin mennyiség megtalálható egyetlen közepes gyümölcsben. A papayában jelen van egy papain nevű emésztőenzim is, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Megfelelő mennyiségű káliumot, magnéziumot és folsavat is tartalmaz, amelyek mindegyike jótékony hatással van általános egészségére.

8. Kivi

A papayához hasonlóan a kivi is tele van rengeteg alapvető tápanyaggal, beleértve a folsavat, káliumot, K-vitamint és C-vitamint.

A C-vitamin serkenti a fehérvérsejteket a fertőzések elleni küzdelemben, míg a kivi egyéb tápanyagai biztosítják a szervezet többi részének megfelelő működését.

9. D-vitamin

Mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin létfontosságú a jólétünk szempontjából. Ez a zsírban oldódó vitamin alapvető szerepet játszik szervezetünk és különösen immunrendszerünk megfelelő működésében.

A D-vitamin fokozza a monociták és makrofágok – a fehérvérsejtek, amelyek fontos részei az immunvédelemnek – kórokozók elleni hatását, és csökkenti a gyulladást, ami elősegíti az immunválaszt.

Sok emberben hiányzik ez a fontos vitamin, ami negatívan befolyásolhatja az immunrendszer működését. Valójában az alacsony D-vitamin szint a felső légúti fertőzések fokozott kockázatával jár, beleértve az influenzát és az allergiás asztmát.

10. Spenót

A spenót nemcsak azért került fel a listánkra, mert gazdag C-vitaminban, hanem számos antioxidánsban és béta-karotinban is gazdag, amelyek egyaránt fokozhatják immunrendszerünk fertőzések elleni küzdelmét.

A brokkolihoz hasonlóan a spenót is akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebbet főzzük, hogy megőrizze tápanyagait.

A könnyű főzés azonban megkönnyíti az A-vitamin felszívódását, és lehetővé teszi más tápanyagok felszabadulását az oxálsavból, amely egy antitápanyag.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető információkkal támogassa az egészséges életmódot és táplálkozást keresőket.

 

Az oldalon található tartalmak csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Egészségügyi döntések meghozatala előtt mindig konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez