Inulin – tulajdonságai és alkalmazása

Szerző: Norbert

Évről évre növekszik a gyomor-bél traktus működésével összefüggő betegségek száma. Ennek oka számos tényezőben rejlik – az alultápláltságtól a stresszig és a mozgásszegény életmódig.

Fiatal korunkban szinte egyáltalán nem fordítunk figyelmet a gyomor-bélrendszeri problémákra, idős korban azonban ezek súlyos, esetenként végzetes kimenetelűvé válhatnak (az ilyen problémák miatti halálozási arány folyamatosan növekszik).

Éppen ezért kellő időben gondoskodnunk kell a bél mikroflóra egészségéről, és időben intézkednünk a legkisebb zavarok megszüntetésére is.

A gyomor-bél traktus problémái esetén az Inulinhoz fordulhatunk. De mi is ez pontosan és hogyan szerezhető be? Ezekre a kérdésekre részletes választ találhatsz cikkünkben.

Mi is az az Inulin?

Az inulin édes ízű természetes poliszacharid, amely nem tartalmaz szintetikus analógokat. Több mint 3000 növényben található meg, főként azok gyökereiben és gumóiban.

Népszerűsége a poliszacharid értékes tulajdonságainak köszönhető. Természetes prebiotikumként az inulin az emberi gyomor-bél traktusba kerülve javítja a bélmozgást, serkenti az emésztést, táplálékot és az értékes bifidobaktériumok növekedését biztosítja.

Az emberi emésztőenzimek nem képesek felszívni az inulint, így az értékes tulajdonságait teljes mértékben megőrzi az emésztőrendszerben.

Ásványi anyagok és vitaminok felszívódása

Azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az inulin szükséges a vitaminok és ásványi anyagok, például a kalcium felszívódásához. Ezért a csontproblémákkal küzdők jelentős hasznot húznak az inulinfogyasztásból, mivel jobban felszívják ezt az ásványi anyagot, amely létfontosságú a csontok egészségéhez.

Azt is fontos tudni, hogy az idegrendszer és más tápanyagok felszívódása szempontjából nagyon fontos B-vitaminoknak viszont inulinra van szükségük ahhoz, hogy a szervezetben felszívódjon és megfelelően működjön.

Ezért az inulin serkenti a B1-vitamin (tiamin), B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin (pantoténsav), B6-vitamin (piridoxin), B7-vitamin (biotin) felszívódását.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak inulint?

Az inulin számos gyakori forrása a cikóriagyökér, hagyma, fokhagyma, néhány teljes kiőrlésű gabona (teljes kiőrlésű gabona, árpa stb.), nyers spárga, póréhagyma és burgonya.

Az inulin jótékony hatásai

Mivel ennek a poliszacharidnak a képlete közel áll a rost képletéhez, a gyomor savas környezete nem tudja befolyásolni az inulint. A bélben részleges lebomláson megy keresztül, ahol a működő mikroorganizmusok az inulint tápközeggé alakítják a szaporodásukhoz.

A jótékony baktériumok növekvő telepei kiszorítják a bélrendszert gyógyító kórokozó flórát, serkentve az emésztés biokémiai reakcióit.

Az inulin megmaradt emésztetlen része a belekben áthaladva megtisztítja a méreganyagoktól, a radionuklidoktól és a „rossz” koleszterintől. Ezt a tulajdonságot a gyártók aktívan használják, sokféle étrend-kiegészítőt és terméket adnak ki a test tisztítására.

Az inulin egyéb értékes tulajdonságai:

  • Elősegíti az emberi élethez szükséges hasznos nyomelemek felszívódását: kalcium, magnézium, vas, réz, foszfor. Közvetítésének köszönhetően ezeknek az ásványi anyagoknak a felszívódása 30%-kal nő, a csontképződés serkentődik, sűrűsége 25%-kal nő, és megelőzhető a csontritkulás.
  • Az inulin egy immunmodulátor, amely növeli az anyagcsere-folyamatok intenzitását, növeli a szervezet állóképességét.
  • A jóllakottság illúzióját hozza létre anélkül, hogy kalóriát adna az ételekhez, hozzájárulva a fogyáshoz.
  • Kiváló helyettesítője a természetes kávénak, anélkül, hogy károsítaná az emésztést és az idegrendszert.
  • Gazdag krémes ízt ad az ételnek anélkül, hogy a kalóriatartalmat növelné.
  • A limfoid szövetnek az inulin emésztőrendszerbe való bejuttatására adott reakciója miatt az emberi immunrendszer megerősödik, mivel az ureterek, a hörgők és a gyomor-bél traktus nyálkahártyájának helyi immunitása növekszik.
  • Az inulin májvédő tulajdonsága, hogy serkenti a sérült májszövet helyreállítását, ami segít a hepatitis B és C kezelésében.

Mellékhatások

Ennek a poliszacharidnak nincsenek veszélyes tulajdonságai, és nincs negatív hatással az emberi szervezetre. Az inulint a csecsemőknek szánt hipoallergén bébiételek tartalmazzák, amelyek a minőség-ellenőrzés több szakaszán mennek keresztül.

Ennek az anyagnak az egyetlen mellékhatása a fokozott gáztermelés serkentése. Ezenkívül az inulint nem ajánlott antibiotikumokkal együtt szedni, mivel csökkenti az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek hatékonyságát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez