Az izoleucin jellemzői, hatásai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az izoleucin egy esszenciális aminosav, amely a valinnal és a leucinnal együtt a BCAA csoportot alkotja – elágazó láncú aminosavak, amelyek felelősek a glükóz, a fehérjék és számos más, az alapvető életfunkciók megfelelő működéséhez szükséges aminosav előállításáért.

Az izoleucin előnyei

Az izoleucin részt vesz a hemoglobin képződésében és szabályozza a vércukorszintet.

Az izoleucin a három elágazó láncú aminosav egyike. Ezek az aminosavak nagyon fontosak a sportolók számára, mert növelik a szervezet energiáját, növelik az állóképességet, támogatják az izomszövet gyógyulását és regenerálódását.

Az izoleucin táplálékkal vagy étrend- kiegészítő formájában történő kiegészítő bevitele növeli a fizikai állóképességet, és elősegíti a műtét vagy trauma utáni felépülést. Ugyanakkor felgyorsítja a sebgyógyulást.

A hemoglobintermelésben és a vércukorszint szabályozásában való részvétele miatt az izoleucin aminosav jelen van az olyan betegségek megelőzésében, mint a cukorbetegség és a vérszegénység.

Az állatokon végzett kísérletek a remegés csökkenését mutatták ki, de még mindig nincs meggyőző bizonyíték az előnyökről e tekintetben.

Néhány évvel ezelőtt egy japán tudóscsoport tanulmányt végzett, amely bebizonyította az izoleucin, mint a fogyás hatékony eszközének tulajdonságait. A vizsgálatot laboratóriumi egerekkel végezték, amelyeket magas kalóriatartalmú étrendnek vetettek alá.

A kísérleti rágcsálókat két csoportra osztották, akik ugyanannyi táplálékot kaptak, de csak az első csoport egerei kaptak izoleucint.

Az eredmények azt mutatták, hogy az aminosavat szedő állatok kevesebb zsírfelesleget halmoztak fel, és az inzulinszint alacsonyabb maradt, a triglicerid-, zsírsav- és glükózszint nem változott.

A tanulmány szerzői szerint az izoleucin új fogyókúrás gyógyszerek előállítását indíthatja el. Az aminosav nemcsak felgyorsítja az anyagcserét, hanem csökkenti a már felhalmozódott zsírt is.

Az izoleucin forrásai

Azok az élelmiszerek, amelyekből leucin nyerhető, magas fehérjetartalmú élelmiszerek. Kiváló izoleucinforrás a csirke, mandula, kesudió, tojás, csicseriborsó, máj, hal, lencse, a legtöbb magfajta, szójafehérjék, rozs és a hús.

Természetesen kiegészítő formájában is beszerezhető.

Izoleucin bevitel

Az izoleucin – kiegészítőket mindig jó egyensúlyban kell szedni más elágazó láncú aminosavakkal, a leucinnal és valinnal.

1 mg izoleucinhoz körülbelül 2 mg leucint és valint szokás bevenni. Létezik egy kombinált kiegészítő, amely mindhárom elágazó láncú aminosavat biztosítja, ami kényelmesebb is a használata.

Izoleucin hiány

Leucinhiány csak olyan embereknél fordulhat elő, akik alacsony fehérjetartalmú étrendet követnek. A tünetek közé tartozik a szédülés, fejfájás, depresszió, fáradtsá , ingerlékenység és zavartság.

Nagyon gyakran az izoleucinhiány utánozhatja a hipoglikémia tüneteit. Az izoleucin hiánya különböző testi és lelki betegségekben szenvedőknél fordul elő.

Az izoleucin okozta ártalmak

Vese- vagy májproblémákkal küzdőknek nem szabad izoleucint szedniük, mert az aminosavak nagy dózisai ronthatják a helyzetet.

A nem kívánt szövődmények elkerülése érdekében az aminosavak bevitele felügyelet mellett és a megfelelő adagokban javasolt.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez