A K-vitamin jótékony hatásai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A K-vitamin hatása nagyon fontos a szív és a csontok egészsége szempontjából, valamint megakadályozza az olyan betegségek kialakulását, mint a csontritkulás, a csontvesztés, az Alzheimer-kór.

A K-vitamin hiánya számos fontos egészségügyi probléma előtt nyitja meg az utat. A véralvadást biztosító és a sebeket megfelelően gyógyító K-vitamin hiány esetén a véralvadási folyamat elhúzódik, túlzott vérzés léphet fel az emberben.

A K-vitamin túlzott fogyasztása felgyorsíthatja a véralvadást, érelzáródást és szívrohamot okozhat. A K-vitamin feleslege ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hiány.

Mit csinál a K-vitamin?

A K-vitamin fő feladata a protrombin termelésének elősegítése. A protombin egy nagyon fontos fehérje, amely részt vesz a csontanyagcserében és a véralvadási folyamatban.

Ezenkívül szabályozza a kalcium lerakódását, támogatja a csontok meszesedését, és megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben és a vesékben.

Más szóval, egyensúlyba hozza a kalcium mennyiségét szervezetünkben.

További feladat a szív egészségének védelmében aktív szerepet játszó fehérjék aktiválása.

Tudományos tanulmányok szerint a K2-vitamin-kiegészítők jelentősen támogatják a csontok és a szív egészségét. A K1-vitamin azonban nem járul hozzá a szív egészségéhez.

A K-vitamin 3 jótékony hatása

1. Védi a fogak egészségét

Úgy gondolják, hogy a K2-vitamin hozzájárul a fogak egészségéhez. A témával kapcsolatos kutatások azonban továbbra is folytatódnak az orvostudományban.

Egyes kutatók szerint a K2-vitamin segít a fogak erősebbé és egészségesebbé válni. Ennek az az oka, hogy az osteocalcint a K2-vitamin aktiválja.

Az oszteokalcin az egyik fő szabályozó fehérje, amely részt vesz a fogak egészségében.

2. Erősíti a kognitív egészséget

A K-vitamin erősíti az epizodikus memóriát és jót tesz a feledékenységnek. Egy 70 év feletti egyének körében végzett vizsgálatban azt figyelték meg, hogy azok az idősek, akiknek a vérében a legmagasabb a K-vitamin, a legjobb verbális memóriateljesítményt mutattak.

3. Védi a szív egészségét

A kalcium felhalmozódása a szív körüli artériákban növeli a szívbetegség kockázatát. A K-vitamin megakadályozza a kalcium felhalmozódását az erekben, és védi a szív egészségét.

Amellett, hogy megakadályozza a mineralizációt, hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez is. Megfelelő K-vitamin bevitellel csökken a stroke, az érelmeszesedés és a koszorúér-betegség kockázata.

A K-vitamin szerepet játszhat a következő egészségügyi állapotok kezelésében

 • véralvadásgátló terápia,
 • csonttörés,
 • krónikus májbetegség,
 • Cisztás fibrózis,
 • érelmeszesedés,
 • gyulladásos bélbetegség,
 • májrák,
 • hasnyálmirigyrák,
 • vesekövek,
 • Hányinger és hányás terhesség alatt,
 • Osteopenia (csontvesztés),
 • oszteoporózis (csökkent csontsűrűség),
 • Trombózis.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez