K-vitamin – Minden, amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A legtöbb ember nem is hallott a K-vitaminról. Valóban kevésbé népszerű, mint az A-, C-, E- és B-vitaminok, de nem kevésbé fontos. Ez egy nagyon erős tápanyag, amely nélkül nem mennek végbe szervezetünk legfontosabb folyamatai.

Mi is az a K-vitamin?

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért szervezetünk a zsírszövetben és a májban tárolja. Leginkább a véralvadásban és a túlzott vérzés megelőzésében betöltött szerepéről ismert.

A K-vitamin hatással van az egészséges csontozat építéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, részt vesz a különböző testi folyamatokban. A D-vitamin és a kalcium fontos kiegészítője, szükséges a teljes felszívódásukhoz.

Sajnos a K-vitamin szerepét a szervezet általános egészségi állapotában gyakran figyelmen kívül hagyják, és az emberek ritkán figyelik, hogy eleget szednek-e belőle.

Valójában a K-vitamin nem egyetlen vegyi anyag, hanem kémiailag rokon vitaminok csoportja, amelyeket általában „K-vitaminnak” neveznek. A K-vitamin minden típusát a biokémia naftokinonként ismerik.

A K-vitamin típusai

A K-vitamin valójában a zsírban oldódó vitaminok csoportja, amelyek főként a következőkre oszlanak:

 • K1-vitamin (egy molekula – fillokinon) – ez a K-vitamin természetes formája, amely gondoskodik a megfelelő véralvadásról
 • K2-vitamin (több molekulából álló csoport – menakinon) – ez a K-vitamin könnyen emészthető formája, amely hasznos a csontok és szövetek számára
 • K3-vitamin (Menadione) – a K-vitamin szintetikus formája.

A K1-vitamin fontos eleme a véralvadáshoz szükséges 13 enzim közül négy (úgynevezett véralvadási faktor) képződésében. Főleg zöld levelű zöldségekben (saláta, káposzta, brokkoli, spenót stb.) található meg.

A K2-vitamin szerepe teljesen más – véd a szívbetegségek ellen, egészséges bőrt és csontokat biztosít, javítja az agyműködést, elősegíti a növekedést és a szellemi fejlődést, és a rák megelőzésének számít.

Erjesztett élelmiszerekben és állati eredetű élelmiszerekben található.

És bár (a zöldségekben található K1-koncentrációhoz képest) a K2-vitamin ezekben az élelmiszerforrásokban kisebb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetben sokkal könnyebben felszívódik.

A K-vitamin egészségügyi előnyei

1. A csontritkulás megelőzése

Az oszteoporózist a csontsűrűség csökkenése okozza, és általában 50 éves kor után jelentkezik, és gyakori a menopauzás nőknél. Ez a probléma csendben halad előre, és sok komplikációt okoz, ha nem kezelik.

Az oszteoporózis jelei és tünetei gerincdeformitás, könnyen törhető csontok és csontfájdalom formájában jelentkezhetnek. 20-30 éves kor körül az ember csonttömege csökkenni kezd.

Ez az a kor, amikor a csontok maximális erejüket és sűrűségüket érik el, de ezt követően a csontsűrűség csökkenni kezd. A menopauzában lévő nők csontvesztést szenvednek, amikor ösztrogénszintjük csökken.

2. Csökkenti a véralvadást

A K-vitamin másik elsődleges funkciója a véralvadás szabályozása. Ennek oka a protrombin összeolvadásában betöltött szerepe. A véralvadás automatikusan megtörténik, ha olyan sérülés történik, amely az erek elszakadását okozza.

A véralvadást okozó molekulák folyamatosan keringenek a véráramban. A K-vitamin szerepe a véralvadás szabályozása a kalcium szervezetben történő szállításával. A K2-vitamin segít a mielodiszpláziás szindrómaként ismert vérbetegség javításában.

3. Enyhíti a túlzott menstruációs áramlást

Bár a nők túlzott menstruációjának számos oka van, a K-vitamin hiánya is ezek közé tartozik. A K-vitamin-kiegészítők szedése csökkentheti a menstruáció alatti túlzott véráramlást, mivel csökkenti a szervezetből kiáramló vér mennyiségét.

4. Csökkenti a menstruációs fájdalmat

A K-vitamin biztosítja a hormonok szabályozását, amelyek biztosítják a rendszeres menstruációt. Ez viszont segít a menstruációs fájdalom csökkentésében. A túl sok menstruációs fájdalomtól szenvedő nőknek meg kell vizsgálniuk a K-vitamin hiányát.

5. Védi az immunrendszert

Tanulmányok szerint a K-vitamin védi az immunrendszert és az emésztőrendszert. Ezért az immunrendszer erősítése és az emésztőrendszer egészségének megőrzése érdekében tanácsos olyan ételeket fogyasztani, amelyekben magas ez a vitamin.

6. Szabályozza a vércukorszintet

A hasnyálmirigy inzulint termel a szervezetben, és nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin szükséges a hasnyálmirigy megfelelő működéséhez. A hasnyálmirigy által kiválasztott inzulin szabályozza a vércukorszintet és szabályozza a cukor energiává történő átalakulását. Ezért elmondható, hogy a K-vitamin elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához.

K-vitamin hiány

A K-vitamin hiány a következő tüneteket okozhatja:

 • túlzott vérzés
 • nyálkahártya vérzése
 • törékeny körmök
 • repedezett ajkak
 • székrekedés

Milyen élelmiszerek tartalmaznak K-vitamint?

 • Sötét levelű zöldségek: A leveles zöldségek nagyon gazdagok K-vitaminban és magas a kálciumtartalmuk. A legtöbb vitamin a kelkáposztában található, egy olyan káposztafajta, amely 100 grammos adagban 882 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi adag 1103%-a (80 mikrogrammos napi adagnál). Egyéb, magas K-vitamin-tartalmú zöldségek a pitypanglevél, a káposzta, a vízitorma, a spenót, a fehérrépalevél, a cikória és a saláta
 • Kelbimbó: Egy 100 grammos adag kelbimbó 194 mikrogramm vitamint tartalmaz, ami a napi adag 242%-a. A zöldségeket legjobb kevés zsírral párolni
 • Friss hagyma: 1007 mikrogramm K-vitamin található 100 gramm friss hagymában, ami a napi adag 259%-a
 • Brokkoli: A brokkoli magas K-vitamin-tartalma egy másik jó ok arra, hogy rendszeresen fogyasszuk. Egy 100 grammos adag 220 mikrogramm vitamint tartalmaz, ami a napi adag közel 280%-a
 • Spárga: A spárga készítésének legjobb módja a gőzölés. Egy 100 grammos adag 80 mikrogramm vitamint biztosít, ami a szükséges napi adag 100%-a
 • Káposzta: 100 gramm főtt vagy friss káposzta elfogyasztásával szinte a teljes napi szükséges K-vitamin adagot megkapjuk
 • Savanyúság: Ha szereted a savanyúságot, itt van még egy ok, hogy rendszeresen fogyaszd. 100 grammjuk 130 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami a szükséges napi adag 163%-a
 • Aszalt szilva: Az aszalt szilva olyan gyümölcs, amely nagyon egészséges táplálék. Magas a rost-, cink– és vastartalmuk. 100 g aszalt szilva elfogyasztásával a szükséges napi K-vitamin adag több mint 70 százalékát megkapja.

További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink

Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:

 • A vitamin: A szem és a nyálkahártya, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez szükséges.
 • B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
 • B2 vitamin: A riboflavin részt vesz a sejtek energiatermelésében és fontos a megfelelő látásért.
 • B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
 • B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
 • B6 vitamin: Fontos szerepet játszik a fehérjék metabolizmusában és fontos a sejtek növekedésében.
 • B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
 • B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
 • C vitamin: Szükséges az immunrendszer erősítéséhez és a kollagéntermeléshez.
 • E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
 • F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
 • U vitamin: Fontos a magas vérnyomás kezelésében és az idősek személyes biztonságának fenntartásában.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak!

 

A weboldalt a Web Klikk Média csapata üzemelteti, aki jutalékot kaphat, ha az egyes hivatkozásokon keresztül történik a kiválasztott termék megvásárlása, az ajánlott bolt linkjére kattintva.

 

A partnerprogram keretében történő vásárlás során a jutalék a kereskedő bevételéből vonódik le, ezáltal nem emelkedik a termék végső ára.

Kövess minket!

© 2024, Gold Center – Arany középút az egészséghez