A legtöbb ember nem is hallott a K-vitaminról. Valóban kevésbé népszerű, mint az A-, C-, E- és B-vitaminok, de nem kevésbé fontos. Ez egy nagyon erős tápanyag, amely nélkül nem mennek végbe szervezetünk legfontosabb folyamatai.
Mi is az a K-vitamin?
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért szervezetünk a zsírszövetben és a májban tárolja. Leginkább a véralvadásban és a túlzott vérzés megelőzésében betöltött szerepéről ismert.
A K-vitamin hatással van az egészséges csontozat építéséhez, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, részt vesz a különböző testi folyamatokban. A D-vitamin és a kalcium fontos kiegészítője, szükséges a teljes felszívódásukhoz.
Sajnos a K-vitamin szerepét a szervezet általános egészségi állapotában gyakran figyelmen kívül hagyják, és az emberek ritkán figyelik, hogy eleget szednek-e belőle.
Valójában a K-vitamin nem egyetlen vegyi anyag, hanem kémiailag rokon vitaminok csoportja, amelyeket általában „K-vitaminnak” neveznek. A K-vitamin minden típusát a biokémia naftokinonként ismerik.
A K-vitamin típusai
A K-vitamin valójában a zsírban oldódó vitaminok csoportja, amelyek főként a következőkre oszlanak:
- K1-vitamin (egy molekula – fillokinon) – ez a K-vitamin természetes formája, amely gondoskodik a megfelelő véralvadásról
- K2-vitamin (több molekulából álló csoport – menakinon) – ez a K-vitamin könnyen emészthető formája, amely hasznos a csontok és szövetek számára
- K3-vitamin (Menadione) – a K-vitamin szintetikus formája.
A K1-vitamin fontos eleme a véralvadáshoz szükséges 13 enzim közül négy (úgynevezett véralvadási faktor) képződésében. Főleg zöld levelű zöldségekben (saláta, káposzta, brokkoli, spenót stb.) található meg.
A K2-vitamin szerepe teljesen más – véd a szívbetegségek ellen, egészséges bőrt és csontokat biztosít, javítja az agyműködést, elősegíti a növekedést és a szellemi fejlődést, és a rák megelőzésének számít.
Erjesztett élelmiszerekben és állati eredetű élelmiszerekben található.
És bár (a zöldségekben található K1-koncentrációhoz képest) a K2-vitamin ezekben az élelmiszerforrásokban kisebb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetben sokkal könnyebben felszívódik.
A K-vitamin egészségügyi előnyei
1. A csontritkulás megelőzése
Az oszteoporózist a csontsűrűség csökkenése okozza, és általában 50 éves kor után jelentkezik, és gyakori a menopauzás nőknél. Ez a probléma csendben halad előre, és sok komplikációt okoz, ha nem kezelik.
Az oszteoporózis jelei és tünetei gerincdeformitás, könnyen törhető csontok és csontfájdalom formájában jelentkezhetnek. 20-30 éves kor körül az ember csonttömege csökkenni kezd.
Ez az a kor, amikor a csontok maximális erejüket és sűrűségüket érik el, de ezt követően a csontsűrűség csökkenni kezd. A menopauzában lévő nők csontvesztést szenvednek, amikor ösztrogénszintjük csökken.
2. Csökkenti a véralvadást
A K-vitamin másik elsődleges funkciója a véralvadás szabályozása. Ennek oka a protrombin összeolvadásában betöltött szerepe. A véralvadás automatikusan megtörténik, ha olyan sérülés történik, amely az erek elszakadását okozza.
A véralvadást okozó molekulák folyamatosan keringenek a véráramban. A K-vitamin szerepe a véralvadás szabályozása a kalcium szervezetben történő szállításával. A K2-vitamin segít a mielodiszpláziás szindrómaként ismert vérbetegség javításában.
3. Enyhíti a túlzott menstruációs áramlást
Bár a nők túlzott menstruációjának számos oka van, a K-vitamin hiánya is ezek közé tartozik. A K-vitamin-kiegészítők szedése csökkentheti a menstruáció alatti túlzott véráramlást, mivel csökkenti a szervezetből kiáramló vér mennyiségét.
4. Csökkenti a menstruációs fájdalmat
A K-vitamin biztosítja a hormonok szabályozását, amelyek biztosítják a rendszeres menstruációt. Ez viszont segít a menstruációs fájdalom csökkentésében. A túl sok menstruációs fájdalomtól szenvedő nőknek meg kell vizsgálniuk a K-vitamin hiányát.
5. Védi az immunrendszert
Tanulmányok szerint a K-vitamin védi az immunrendszert és az emésztőrendszert. Ezért az immunrendszer erősítése és az emésztőrendszer egészségének megőrzése érdekében tanácsos olyan ételeket fogyasztani, amelyekben magas ez a vitamin.
6. Szabályozza a vércukorszintet
A hasnyálmirigy inzulint termel a szervezetben, és nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. Ez a vitamin szükséges a hasnyálmirigy megfelelő működéséhez. A hasnyálmirigy által kiválasztott inzulin szabályozza a vércukorszintet és szabályozza a cukor energiává történő átalakulását. Ezért elmondható, hogy a K-vitamin elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához.
K-vitamin hiány
A K-vitamin hiány a következő tüneteket okozhatja:
- túlzott vérzés
- nyálkahártya vérzése
- törékeny körmök
- repedezett ajkak
- székrekedés
Milyen élelmiszerek tartalmaznak K-vitamint?
- Sötét levelű zöldségek: A leveles zöldségek nagyon gazdagok K-vitaminban és magas a kálciumtartalmuk. A legtöbb vitamin a kelkáposztában található, egy olyan káposztafajta, amely 100 grammos adagban 882 mikrogrammot tartalmaz, ami a napi adag 1103%-a (80 mikrogrammos napi adagnál). Egyéb, magas K-vitamin-tartalmú zöldségek a pitypanglevél, a káposzta, a vízitorma, a spenót, a fehérrépalevél, a cikória és a saláta
- Kelbimbó: Egy 100 grammos adag kelbimbó 194 mikrogramm vitamint tartalmaz, ami a napi adag 242%-a. A zöldségeket legjobb kevés zsírral párolni
- Friss hagyma: 1007 mikrogramm K-vitamin található 100 gramm friss hagymában, ami a napi adag 259%-a
- Brokkoli: A brokkoli magas K-vitamin-tartalma egy másik jó ok arra, hogy rendszeresen fogyasszuk. Egy 100 grammos adag 220 mikrogramm vitamint tartalmaz, ami a napi adag közel 280%-a
- Spárga: A spárga készítésének legjobb módja a gőzölés. Egy 100 grammos adag 80 mikrogramm vitamint biztosít, ami a szükséges napi adag 100%-a
- Káposzta: 100 gramm főtt vagy friss káposzta elfogyasztásával szinte a teljes napi szükséges K-vitamin adagot megkapjuk
- Savanyúság: Ha szereted a savanyúságot, itt van még egy ok, hogy rendszeresen fogyaszd. 100 grammjuk 130 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami a szükséges napi adag 163%-a
- Aszalt szilva: Az aszalt szilva olyan gyümölcs, amely nagyon egészséges táplálék. Magas a rost-, cink– és vastartalmuk. 100 g aszalt szilva elfogyasztásával a szükséges napi K-vitamin adag több mint 70 százalékát megkapja.
További kapcsolódó “Tudnivalók a vitaminokról” ajánlásaink
Amennyiben tetszett összeállításunk és kíváncsi vagy még több vitamin egészségre irányuló hatásairól, akkor feltétlenül tekintsd meg az alábbi ajánlásainkat:
- A vitamin: A szem és a nyálkahártya, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez szükséges.
- B1 vitamin: A tiamin segít a sejtek energiatermelésében.
- B2 vitamin: A riboflavin részt vesz a sejtek energiatermelésében és fontos a megfelelő látásért.
- B3 vitamin: Niacin, amely fontos az energia metabolizmusához.
- B5 vitamin: A pantoténsav részt vesz az anyagcserében és fontos a bőr, a haj és az agy egészségéhez.
- B6 vitamin: Fontos szerepet játszik a fehérjék metabolizmusában és fontos a sejtek növekedésében.
- B7 vitamin: A biotin részt vesz a bőr, a haj és a körmök egészségének fenntartásában.
- B12 vitamin: Fontos a vörösvérsejtek képzéséhez.
- C vitamin: Szükséges az immunrendszer erősítéséhez és a kollagéntermeléshez.
- E vitamin: Megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
- F vitamin: Fontos a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez.
- U vitamin: Fontos a magas vérnyomás kezelésében és az idősek személyes biztonságának fenntartásában.